to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 17.06.2022

Πολιτική

Αγωγή της Ελλάδας εναντίον της Νοβάρτις - Απαράδεκτα ελλιπής αγωγή λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αγωγή κατά της Novartis, ποσού 214 εκατ. ευρώ, κατέθεσε την Παρασκευή το ελληνικό Δημόσιο, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αφορά στην ηθική βλάβη που το Δημόσιο έχει υποστεί από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών. Έκθετη η κυβέρνηση καθώς για χρόνια μιλούσε για σκευωρία ενώ σήμερα σέρνεται σε μια αδύναμη αγωγή προκειμένου να διασώσει λίγο από το κύρος της ενώ παράλληλα προσπαθεί να βγάλει λάδι εμπλεκόμενους πολιτικούς.


Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ για το φαρμακευτικό σκάνδαλο στη χώρα μας και συνεχή πίεση με δημοσιεύματα προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της Novartis για την ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης «το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis διεκδικώντας ποσό 214 εκ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών» Παρά το γεγονός ότι σε έγγραφα του FBI που απεστάλησαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής γινόταν η παραδοχή ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος για παράδειγμα ως υπουργός Υγείας ήταν αποδέκτης μίζας. Και παρά το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ δεν μιλά μόνο για χρηματισμούς γιατρών αλλά και ελλήνων αξιωματούχων. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο θέμα του χρηματισμού γιατρών.

Εδώ όμως τίθενται μία σειρά από ερωτήματα. Το ύψος της βλάβης που επικαλείται ο Θάνος Πλεύρης, δηλαδή τα 214 εκατ. ευρώ, αποδεικνύουν το ασύλληπτο μέγεθος του σκανδάλου. Πως είναι δυνατόν να έχει υποστεί το Δημόσιο τόσο μεγάλη ζημία, μόνο από τις πράξεις γιατρών, όταν για το σκάνδαλο Novartis έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μόλις δύο γιατροί; Είναι ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθυστερήσει αρκετά στο να καταθέσει αγωγή στη Novartis για τις πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας και παραδέχτηκε στις ΗΠΑ πληρώνοντας 315 εκατ. δολάρια. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ ΗΠΑ – Novartis ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε γνωμοδότηση του προς το υπουργείο Οικονομικών άναψε το «πράσινο» φως προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιούνιο του 2022 για να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση αγωγής και αφού πρώτα εκτέθηκε.

Η δήλωση του Θ. Πλεύρη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αγωγή - φιάσκο της κυβέρνησης προς την εταιρεία Novartis

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα που αποκάλυψε το τεράστιο αυτό σκάνδαλο διαφθοράς τονίζει πως η αγωγή είναι ελλιπής και χαμηλότερη των προσδοκιών. Γράφει συγκεκριμένα:

Δύο χρόνια μετά τον συμβιβασμό της εταιρείας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο και αφού πρώτα αποκαλύφθηκε η παραποίηση επίσημου εγγράφου του FBI προκειμένου να σβηστεί το όνομα του κ. Λοβέρδου, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταθέτει αγωγή - φιάσκο που αφορά μόνο… σε γιατρούς.

Η απαράδεκτα ελλιπής αγωγή της κυβέρνησης εξαρχής υπονομεύει την αναγνώριση του εγκλήματος από την πλευρά της εταιρείας, εν αντιθέσει με αυτό που έγινε στις ΗΠΑ, που αφορούσε και σε ευθύνες για πράξεις διαφθοράς, μεταξύ άλλων, και πολιτικών προσώπων.

Μάλιστα, ενώ κατατίθεται η συγκεκριμένη αγωγή, οι εισαγγελείς, στην έρευνα των οποίων θα βασιστεί η οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της Novartis, κατηγορούνται για δήθεν σκευωρία και κατασκευή ενός σκανδάλου και προτείνεται η παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ίδιο γίνεται και για τον πρώην υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Είναι επομένως προφανές ότι με την αγωγή αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία ζημιώθηκαν τα δημόσια ταμεία, εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών.

Αντίθετα, αυτό που κάνει είναι να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το ίδιο το σκάνδαλο - παρά το γεγονός ότι η Novartis στις ΗΠΑ παραδέχθηκε διαφθορά στην Ελλάδα.

Η αγωγή που κατατέθηκε με τεράστια καθυστέρηση σήμερα αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου και του άρον άρον κλεισίματος αυτής της εκκρεμότητας, υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έρχονται και της πίεσης της ελληνικής κοινής γνώμης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)