to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 16.06.2022

Οικονομία

Η Gazprom μειώνει την παροχή αερίου στην Ευρώπη - Ανησυχία για νέες αυξήσεις στις τιμές

Οι περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου έρχονται καθώς ο Nord Stream 1 πρόκειται να υποβληθεί σε ετήσια συντήρηση στις 11-21 Ιουλίου, όταν η παροχή θα διακοπεί πλήρως, αλλά και την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες της για τον επικείμενο χειμώνα, ενώ δεσμεύεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο στο μέλλον


Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι πιθανό να πέσουν σε ιστορικό χαμηλό, ακόμη και σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου, καθώς η Gazprom συνεχίζει να μειώνει τις ποσότητες που διοχετεύει μέσω του αγωγού Nord Stream.

Ήδη μειωμένες ποσότητες λαμβάνουν η ιταλική ΕΝΙ, η αυστριακή OMV, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, η τσέχικη CEZ και η γερμανική Uniper, αλλά και η Ολλανδία.

Οι περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου έρχονται καθώς ο Nord Stream 1 πρόκειται να υποβληθεί σε ετήσια συντήρηση στις 11-21 Ιουλίου, όταν η παροχή θα διακοπεί πλήρως, αλλά και την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες της για τον επικείμενο χειμώνα, ενώ δεσμεύεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης NEL, Opal, Bulgartransgaz και τον Διαχειριστή GTS της Ουκρανίας, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό ενδέχεται να μειωθούν στα 125 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, νέο ιστορικό ελάχιστο των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εξαιρουμένης της Τουρκίας. Χθες, στις 15 Ιουνίου, οι παραδόσεις ανήλθαν στα 157 εκατ. κυβικά μέτρα και στις αρχές του μήνα ξεπέρασαν τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα.

Οι τρέχουσες παραδόσεις μέσω του Nord Stream ανέρχονται σε 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ημερήσιο ισοδύναμο και οι ποσότητες για μεταφορά μέσω Ουκρανίας και του ευρωπαϊκού κλάδου του Turkish Stream ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτές οι εξελίξεις, με τη μείωση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της μονάδας υγροποιημένου αερίου (LNG) στο Φρίπορτ των ΗΠΑ, σημαίνουν ότι μπορεί η Ευρώπη να λαμβάνει λιγότερο από 100-150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Συνέπεια αυτής της κατάσταση θα είναι πρώτα απ' όλα οι ποσότητες αποθεμάτων καυσίμου για θέρμανση εν όψει της χειμερινής περιόδου. Στις 12 Ιουνίου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου τροφοδοτούνταν με πάνω από 500 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, αλλά στις 14 Ιουνίου η ποσότητα αυτή είχε ήδη πέσει κάτω από τα 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Άλλη συνέπεια θα είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ εκτίμησε ότι η κίνηση της Gazprom στοχεύει να σπείρει την αβεβαιότητα και να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας. Επίσης, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν έως και 25% το πρωί της Πέμπτης.

Τι λέει η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας απέδωσε τη μείωση των ποσοτήτων που παραδίδονται στην καθυστέρηση παράδοσης του εξοπλισμού της Siemens Energy που υποβάλλεται σε συντήρηση στον Καναδά. Ωστόσο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας απέρριψε αυτή την εξήγηση.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Αρχής, Κλάους Μιούλερ, η διακοπή της παροχής της Gazprom στη Γερμανία είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τον χειμώνα.

«Θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάστασή μας», είπε στην εφημερίδα Rheinische Post. «Θα μπορούσαμε ίσως να περάσουμε το καλοκαίρι καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει τελειώσει. Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να περάσουμε τον χειμώνα».

Τι γίνεται με το LNG

Την ίδια ώρα, αναμένεται να περιοριστεί τους επόμενους μήνες και η παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Λόγω πυρκαγιάς την περασμένη εβδομάδα σε εγκατάσταση LNG των ΗΠΑ στο Τέξας, η οποία μείνει εκτός λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ η λειτουργία του θα είναι μερική μέχρι το τέλος του έτους.

Η εγκατάσταση στο Φρίπορτ αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και υπήρξε σημαντικός προμηθευτής για ευρωπαίους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)