to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 16.06.2022

Κοινωνία

Απεργία στην Εθνική Τράπεζα την Τρίτη 21/6: Ζητούν ΣΣΕ με αξιοπρεπείς όρους δουλειάς για όλους

«Την Τρίτη 21 Ιουνίου απεργούμε, γνωρίζοντας ότι η μάχη για κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι διαρκής και ότι η ενότητα και αλληλεγγύη είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα»


Όπως αναφέρει αναλυτικά ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας:

Ο Σύλλογός μας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε ο ΣΥΕΤΕ για την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ είναι υψίστης σημασίας, και στην μάχη αυτή η συστράτευση όλων των δυνάμεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ωστόσο, οι τακτικές αποκλεισμού Συλλόγων από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και η ξεχωριστή διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν δίνουν την απαιτούμενη ενιαία εικόνα της κοινής στάσης των εργαζομένων απέναντι στη  Διοίκηση.

Σε αυτούς τους διαχωρισμούς είναι που προσβλέπουν οι Διοικήσεις των τραπεζών για να θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια και το δικό τους «όραμα», τα οποία δεν έχουν στο επίκεντρό τους την εξυπηρέτηση και την ευημερία της κοινωνίας, αλλά ούτε και τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η πρώτη και ίσως η μόνη( ; ) προτεραιότητα είναι η παρουσίαση άμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων και η απόδοση μερισμάτων στους μετόχους. Η πορεία της επιχείρησης σε βάθος χρόνου είναι δευτερευούσης σημασίας. Η εξωτερίκευση (outsourcing) εργασιών βελτιώνει φαινομενικά τα οικονομικά αποτελέσματα, στο βαθμό που εμφανίζεται μειωμένο το μισθολογικό κόστος και αυξημένες οι δαπάνες για … επενδύσεις, αλλά δεν συμβάλει στην βιωσιμότητα των τραπεζών.

Φυσικά, ο υπέρτατος στόχος παραμένει να συρρικνωθεί το προσωπικό που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις (Κλαδική/Επιχειρησιακή ΣΣΕ, Κανονισμό εργασίας) και να αντικατασταθεί με εργαζόμενους μέσω εικονικών εργολαβιών (ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς) και  εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή με ατομική σύμβαση.

Στο μεταξύ, όταν ο ρυθμός μείωσης του προσωπικού αυξάνεται διαρκώς, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός στην υλοποίηση  σχεδίων για αποσχίσεις. Όπως γνωρίζουμε, η ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ, θυγατρική εταιρεία της ΕΤΕ, συγχωνεύτηκε με την υπόλοιπη Τράπεζα το 2007 προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα της. Σήμερα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ενεργώντας αντίστροφα, θα αποσχίσουν ένα τμήμα της(!), με αποτέλεσμα συνάδελφοι που καλύπτονται από κλαδική και Επιχειρησιακή ΣΣΕ θα βρεθούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε μια ιδιωτική εταιρεία!

Για να δώσουμε την δική μας νικηφόρα απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, για να παλέψουμε για
• τις παραβιάσεις του ωραρίου,
• τις απλήρωτες υπερωρίες,
• τις αναξιοκρατικές τοποθετήσεις Ειδικών Συνεργατών,
• την προβληματική εφαρμογή του νέου Συστήματος Αξιολόγησης,
• την ακρίβεια που κατατρώει τους μισθούς μας και κυρίως
• για να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας,
θα πρέπει: να μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί,  να οικοδομήσουμε συμμαχίες με τους πραγματικούς μας συμμάχους, δηλ. με όλους τους συναδέλφους που εργάζονται δίπλα μας, και να συστρατευτούμε σε κοινούς αγώνες.

Αξίζει να παλέψουμε για όλα αυτά, και για ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς διαχωρισμούς που δεν θα αφήνει περιθώριο στην Διοίκηση να κωλυσιεργεί,  να ελίσσεται και να εκμεταλλεύεται διπλά και τριπλά ασυνδικάλιστους ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας.

Την Τρίτη 21 Ιουνίου απεργούμε, γνωρίζοντας ότι η μάχη για κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι διαρκής και ότι η ενότητα και αλληλεγγύη είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα.
Συμμετέχουμε όλοι/-ες στην προειδοποιητική απεργία, την Τρίτη 21 Ιουνίου!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)