to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η λεηλασία της κοινωνίας θα τσακίσει τον Μητσοτάκη παρά τις προσπάθειες αλλαγής ατζέντας

«Η υλική θέση του ανθρώπου καθορίζει και την πολιτική του συμπεριφορά» έλεγε και ξαναέλεγε ο Μαρξ.


Μία ρήση που εκτός του ότι ασπάζονται και απολογητές της καπιταλιστικής οικονομίας, επιβεβαιώνεται διαρκώς στο διάβα της ιστορίας. Μία ρήση  που  σε περιόδους οικονομικής κρίσης αποκτά καθολική σχεδόν σημασία.

Τόση σημασία που υποσκελίζονται άλλα κρισιμότατα ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το εισόδημα  κυριαρχεί. Μία επιβεβαίωση της τάσης αυτής είναι τα πρόσφατα ποιοτικά στοιχεία που εξάγονται από πρόσφατη έρευνα της   Protata. Κορυφαία ζητήματα μεταξύ των οποίων η Δημοκρατία, το Περιβάλλον, η Διαπλοκή προσελκύουν δυστυχώς το ενδιαφέρον ενός μικρού ποσοστού των πολιτών. Αν συνυπολογίζουμε και παλαιότερες μετρήσεις θα δούμε ότι η τάση έχει αυξητική ροπή όσο το εισόδημα  της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας εντείνεται.

Στην γειτονιά, στους χώρους εργασίας, στα καφενεία, στους χώρους που ζει και κινείται η νεολαία η ακρίβεια κυριαρχεί. Είναι σίγουρο ότι η  λεηλασία του εισοδήματος που επιφέρει το καθεστώς Μητσοτάκη, θα είναι το κύριο  κριτήριοπου θα καθορίσει και την εκλογική συμπεριφορά.

Γνωστό θα μου πείτε και στου Μαξίμου. Βεβαίως τόσο γνωστό που οι «άριστοι» διαβλέποντας  συντριβή της κυβέρνησης, προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα. Είναι πολύ πιθανό το Μητσοτάκης να πάει στις εκλογές, όποτε το αποφασίσει, με διακύβευμα την «απειλή της Τουρκίας» και από δίπλα το δόγμα «τάξη και ασφάλεια».  Άλλωστε  σύσσωμα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δίνουν τα ρέστα τους προβάλλοντας τις απειλές Ερντογάν και υποβαθμίζοντας την ακρίβεια.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί  θερμό  επεισόδιο, με δεδομένη την ανερμάτιστη πολιτική Μητσοτάκη. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τον φόβο που καλλιεργείται στους πολίτες. Φόβος που είναι το διαβατήριο της χειραγώγησης.

Όμως το μέγα ζητούμενο, η πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση,  είναι αποκλειστικά ζήτημα της αξιωματική αντιπολίτευσης. Όσες ατζέντες και να αλλάξουν οι «άριστοι», όσο κρυφτό και να παίξει ο Ανδρουλάκης, όσες προσπάθειες και αν κάνει το σύστημα διαπλοκής, ο Μητσοτάκης δεν θα γλυτώσει από την λαϊκή κατακραυγή.    

Αρκεί ο θυμός για την πολιτική του να αποκρυσταλλωθεί στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το κλειδί είναι ένα: Η  ενεργοποίηση  των 110.000 νέων μελών, το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας,  η εξωστρεφής ενωτική  δράση θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρώτο κόμμα και με διαφορά.  Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε προοδευτικές πλειοψηφίες εκεί που πονάμε: Στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη νεολαία. Είανι στο χέρι μας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)