to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Πράσινο» μπλόκο σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια από τις Επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου

«Μία πολύ μεγάλη Νίκη», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης, «είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε την κλιματική φιλοδοξία της Συμφωνίας του Παρισιού και του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου ζωντανή», επισημαίνει ο Π. Κόκκαλης ενόψει της «μάχης» στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο


Δύο κρίσιμες επιτροπές στο ευρωκοινοβούλιο απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν να θεωρηθεί «πράσινη ενέργεια» το φυσικό αέριο και η πυρηνική, σηματοδοτώντας μια πρώτη νίκη για όσους αγωνίζονται κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους επενδυτές, αναφέρει το Bloomberg.

Η εισήγηση θα πάει πλέον στην Ολομέλεια για την τελική απόφαση.

Στις αρμόδιες επιτροπές που συζητήθηκε το θέμα, υπήρξε μια ευρεία διακομματική ένσταση στη συγκεκριμένη πρόταση για να ενταχθούν οι δύο μορφές ενέργειας στο λεγόμενο taxonomy, με διαφορά ψήφων 76-62 και τέσσερις αποχές.

Ουσιαστικά, οι επιτροπές αναγνώρισαν το αυτονόητο, ότι το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινα ούτε βιώσιμα καύσιμα και η συμπερίληψη τους μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι συμβατές με την ταξινομία,  δηλαδή με όσες συμβάλλουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι λάθος μήνυμα και επικίνδυνο για την πράσινη μετάβαση.

Για μεγάλη νίκη κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης:

Τώρα: Πολύ νέα από το Ευρωκοινοβούλιο! Οι συναρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών Υποθέσεων μόλις απορρίψαμε με 76 υπέρ κ 62 κατά, την πρόταση της Κομισιόν που προωθεί ως δήθεν «πράσινα» το Φυσικό Αέριο και την Πυρηνική Ενέργεια. Μία πολύ μεγάλη Νίκη! #NotMyTaxonomy https://t.co/AHz1cjt22d

«Όχι στο ξέπλυμα, ναι στην επιστήμη, ναι στην ειρήνη»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)