to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 14.06.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων αποθρασύνει την Τουρκία

Παρόλο το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων, κανείς δεν μπορεί να είναι υπέρμαχος μιας σύγκρουσης γιατί και οι δυο χώρες θα πήγαιναν πολλές δεκαετίες πίσω. Εμείς επιθυμούμε να λύνονται τα ζητήματα με διπλωματία, με ειρηνευτικές διαδικασίες και με οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνηςΣημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη διαδικτυακή συχνότητα «ERT NEWS» της Δημόσιας Τηλεόρασης

«Είμαστε μάρτυρες αυτή τη στιγμή μιας επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Μιας  πρωτοφανούς ρητορικής που στόχο έχει τη διαμόρφωση συμμαχιών από την πλευρά Ερντογάν και Κεμαλιστών, σε μια “νέο-οθωμανική” βάση σε σχέση με το γύρω χώρο.

Η δική μας συμβουλή είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, στηριζόμενοι πάντα στο δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Πάνω στη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία (ΑΟΖ και θαλάσσια χωρικά ύδατα), συντάσσουμε συνυποσχετικό και απευθυνόμαστε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όσο αφορά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ κου Στόλντεμπερκ, πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτες, κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και μπαίνοντας “με τα μπούνια” στο ανατολίτικο παζάρι των Τούρκων. Και μάλιστα τη στιγμή που η Ελλάδα ποτέ δεν έχει διεκδικήσει κάτι από την Τουρκία, την ώρα που η Τουρκία προβάλει κάθε βδομάδα και νέες διεκδικήσεις , κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας. Ας βρει λοιπόν έναν τρόπο ο κος Στόλντεμπερκ να τις μαζέψει τις δηλώσεις του, όσο είναι καιρός.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να δυναμώσουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες, επιμένοντας στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων όλων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα αποτελεί μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.  Ίσως είναι κατάλληλη η ώρα να αναδείξουμε με αποφασιστικότητα το γεγονός ότι μια  υποτιθέμενη σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, κατέχει με απαράδεκτο τρόπο τη μισή Κύπρο, μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Είναι βασικό όμως, σε αυτή τη φάση, η Κυβέρνηση να ενημερώνει όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να δημιουργείται ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας. 

Θα ήταν αιτία πολέμου μια ενδεχόμενη προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία , κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Η Σουηδία και η Φιλανδία μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, κάνοντας υποχωρήσεις απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν.

Εμείς σαν προοδευτικοί άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι με τη διεύρυνση των στρατιωτικών συνασπισμών.

Παρόλο το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων, κανείς δεν μπορεί να είναι υπέρμαχος μιας σύγκρουσης γιατί και οι δυο χώρες θα πήγαιναν πολλές δεκαετίες πίσω. Εμείς επιθυμούμε να λύνονται τα ζητήματα με διπλωματία, με ειρηνευτικές διαδικασίες και με οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)