to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκάνδαλο Novartis: Άλλα 4+1 ονόματα χάθηκαν στη μετάφραση του εγγράφου του FBI

Το FBI περιέγραφε τον Νίκο Μανιαδάκη ως «στενό συνεργάτη και ανώτερο σύμβουλο του υπουργείου Υγείας»


Σάλο προκάλεσε προ ημερών η αποκάλυψη πως το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου εξαφανίστηκε περιέργως από τη μετάφραση σημαντικότατου εγγράφου του FBI που παρείχε πληροφορίες για δωροδοκίες σε πολιτικούς και αξιωματούχους από τη Novartis. Υπενθυμίζεται ότι η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου είχε ζητήσει να γίνει νέα μετάφραση του αμερικανικού εγγράφου, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο είχε ήδη μεταφραστεί αυτούσιο και είχε μάλιστα δημοσιευθεί στον Τύπο από το 2020.

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου και η αντιπαραβολή του με την ελληνική μετάφρασή του αποκαλύπτει όμως ότι την ίδια τύχη είχαν επίσης τα ονόματα των Γιώργου Πατούλη, Νίκου Μανιαδάκη, Ευστράτιου Χατζηχαραλάμπους και Παρασκευής Σακκά. Παράλληλα, σε μια κρίσιμη αναφορά έχει σβηστεί και το όνομα του Κωνσταντίνου Φρουζή. Τα παραπάνω ονόματα αναφέρονται στον γενικό κατάλογο των προσώπων που φέρονται να «έλαβαν παράνομες δωροδοκίες», ωστόσο λείπουν οι συγκεκριμένες αναφορές. Τι ρόλο έπαιζαν εκείνη την εποχή οι συγκεκριμένοι; Τι πληροφορίες έδωσε το FBI γι' αυτούς και τι γράφτηκε στο μεταφρασμένο κείμενο;

Γιώργος Πατούλης

Ο νυν περιφερειάρχης Αττικής εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και σημαίνον στέλεχος της Ν.Δ. Σύμφωνα με το έγγραφο του FBI, «περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG (Novartis Ελλάδας) ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσα από τις Voulkidis Media, Healthday και Mavrikos Media με σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Πατούλη, που χρησιμοποίησε την επιρροή του για να υποστηρίξει τη συνέχιση της κυριαρχίας της Novartis στις κυβερνητικές συνταγές». Τα όσα ανέφερε το FBI ήταν απολύτως σαφή. Ωστόσο στη μετάφραση λείπει τελείως οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον Γιώργο Πατούλη και τη χρήση της επιρροής του.

Νίκος Μανιαδάκης

Το FBI τον περιέγραφε ως «στενό συνεργάτη και ανώτερο σύμβουλο του υπουργείου Υγείας» (υπενθυμίζεται πως υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας μέχρις ότου οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν ότι και ο ίδιος εμπλέκεται στην υπόθεση). Σύμφωνα με το έγγραφο των αμερικανικών αρχών, «η NVG έλαβε 75.000 ευρώ σε ξεπλυμένο χρήμα, που ο Φρουζής πλήρωσε στον Νίκο Μανιαδάκη (υπ. Υγείας) καθ’ όλο το 2009 για να αυξήσουν τα ποσοστά επιστροφής για τα φάρμακα της Novartis και να κερδίσουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε κανονιστικά ζητήματα». Στην μετάφραση το όνομα του Μανιαδάκη έχει εξαφανιστεί, όπως και το όνομα του Φρουζή, καθώς η κρίσιμη αναφορά έχει μεταφραστεί ως εξής: «[…] τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν δωροδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009».

Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους

Ο Χατζηχαραλάμπους εμφανίζεται στο έγγραφο στην παρακάτω αναφορά: «Για παράδειγμα, το 2013 και 2014, η NVG πλήρωσε τουλάχιστον 45.000 ευρώ στην Ελληνική Εταιρεία Αμφιβληστροειδούς. Ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς, ήταν ο πραγματικός ευεργετούμενος αυτών των πληρωμών και χρησιμοποίησε την επιρροή του για να διασφαλίσει πως το Lucentis, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από τη Novartis, έλαβε υπερβολική φαρμακευτική τιμολόγηση στην Ελλάδα».

Στο ελληνικό κείμενο (δεν έχει μεταφραστεί το «Retina») αναφέρεται απλά ότι «μέσω δωροδοκιών, επιτεύχθηκε επιρροή για να διασφαλιστεί ότι το Lucentis, ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από τη Novartis, θα ελάμβανε πριμ τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, μπορεί να κανείς να βρει άρθρο στην Athens Voice στις 24 Οκτωβρίου 2012 με τίτλο «Για τα μάτια σας μόνο», στο οποίο ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους έλεγε πως με τη χρήση της ρανιμπιζουμάμπης (Lucentis) το ποσοστό τυφλότητας στη Δανία μειώθηκε στο μισό.

Παρασκευή Σακκά

«Το 2014 η NVG πλήρωσε 53.000 ευρώ στην Παρασκευή Σακκά για να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου για το Exelon, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από τη Novartis για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer, από επιστροφή 90 σε 100%» ανέφερε το έγγραφο του FBI. Στο ελληνικό κείμενο έχουν αφαιρεθεί τρεις βασικές λέξεις: «στην Παρασκευή Σακκά».

Η Παρασκευή Σακκά περιγράφεται ως «πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer» και «πρόεδρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer για το υπουργείο Υγείας».

Στις αρχές Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια, με ομιλήτρια και την Παρασκευή Σακκά. Σε ρεπορτάζ του medicaltime.gr αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι η συνέντευξη «πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis».

Υπάρχει τρίτη προστατευόμενη μάρτυρας

Αίσθηση προκάλεσε ο συνήγορος της Γιάννας Παπαδάκου, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στο «πρόσφατο υπ’ αριθ. 608/2022 Βούλευμα προκύπτει σαφώς ότι υπάρχει και τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, που φέρει την πλασματική ονομασία “Ευθυμία Παπανικολάου”».

Ο Ιπποκράτης Μυλωνάς ζήτησε από το Δικαστικό Συμβούλιο να διατάξει την επισύναψη στην παρούσα δικογραφία όλων των καταθέσεων που έχει δώσει αυτή η τρίτη προστατευόμενη μάρτυρας, για την οποία δεν υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι κατασκευασμένη, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη αυτού του προστατευόμενου μάρτυρα κλονίζει σοβαρά την κατηγορία ότι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η κ. Παπαδάκου, ήθελαν να βλάψουν τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παρούσα δικογραφία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)