to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 10.06.2022

Πολιτική

Οι 4 αρνητικές πρωτιές της Διοίκησης Πατούλη

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Δύναμης Ζωής, Χρ. Καραμάνος, επεσήμανε στην συζήτηση του Οικονομικού Απολογισμού 2021 της Περιφέρειας Αττικής τις τέσσερεις αρνητικές πρωτιές της Διοίκησης Πατούλη


Τις 4 αρνητικές πρωτιές της Διοίκησης Πατούλη ανέδειξε η συζήτηση του Οικονομικού Απολογισμού 2021 της Περιφέρειας Ατττικής, όπως παρατήρησε ο Χρήστος Καραμάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Δύναμης Ζωής και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Καραμάνος τόνισε ότι η πρώτη πρωτιά αφορά στον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης. Πρώτη φορά γίνεται η συζήτηση του Οικονομικού Απολογισμού του παρελθόντος έτους τον μήνα Ιούνιο. Είναι μια απόδειξη της κακής λειτουργίας της Διοίκησης και της περιφρόνησης των διαδικασιών λογοδοσίας και διαφάνειας, την ίδια στιγμή που οι Υπηρεσίες είχαν έγκαιρα ετοιμάσει τα σχετικά στοιχεία.

Η δεύτερη πρωτιά αφορά το πλήθος και τα τεράστια ποσά των απ’ ευθείας Αναθέσεων. Σειρά από διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση προκήρυξης με κατάχρηση της κατεπείγουσας διαδικασίας, φωτογραφικοί διαγωνισμοί με 1 μόνον προσφορά, συμπληρωματικές Συμβάσεις ακριβώς κάτω από το όριο του 15% της αρχικής Σύμβασης ώστε να αποφεύγεται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Διοίκηση Πατούλη δημιουργεί ένα πελατειακό σύστημα Αναθέσεων σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η τρίτη πρωτιά αφορά τις διαλύσεις των έργων. Πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές διαλύσεις ενεργών Συμβάσεων σε σημαντικά έργα της Περιφέρειας Αττικής. Τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα (σε Κόρμπι, Μοσχάτο – Ταύρο, Καλλιθέα και Χαϊδάρι), η αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου-μνημείου του Χατζηκυριάκειου στον Πειραιά, ο Παιδικός Σταθμός στη Δάφνη, ο Βιολογικός καθαρισμός στις Σπέτσες, κα, όλα αυτά διαλύθηκαν. Την ίδια στιγμή η Α’ Φάση του έργου στον Φαληρικό Όρμο παραμένει βαλτωμένη με διαρκείς παρατάσεις, χωρίς καν να έχει λυθεί το αντιπλημμυρικό πρόβλημα στο σημείο που είχαμε το «Λεωφορείο – Υποβρύχιο» στις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου. Ως προς την δημοπράτηση της Β Φάσης με το μεγάλο δημόσιο οικολογικό πάρκο ουδεμία ενέργεια, παρά τις δεσμεύσεις Πατούλη ότι εντός του 2020 (!) θα είχε δημοπρατηθεί. Βαλτωμένο και το μεγάλο έργο στο ΚΕΛ Κορωπίου, επί 3 ολόκληρα χρόνια ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα «τρέχουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τέταρτη και τραγικότερη πρωτιά αφορά την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής. Πρώτη φορά τα Ταμειακά Διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής δεν επαρκούν για την πληρωμή του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων. Και μάλιστα κατά 135 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται αφενός στην δραματική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία το 2019 και μέχρι σήμερα αφετέρου στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την Διοίκηση Πατούλη με το πελατειακό σύστημα απ’ ευθείας Αναθέσεων.

Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, δεδομένου ότι από το θετικό πλεόνασμα των Ταμειακών Διαθεσίμων επί του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων κατά +58 εκατ. ευρώ στο τέλος της θητείας Ρένας Δούρου, περάσαμε στο αρνητικό έλλειμμα των -135 εκατ. ευρώ στις 31.03.2022 της Διοίκησης Πατούλη. Αποδεικνύεται ότι οι αρνητικές πρωτιές αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά των δήθεν “άριστων” και “έμπειρων” αυτοδιοικητικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)