to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 10.06.2022

Οικονομία

Επιμένει σε ανακατανομή των πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου η ΕΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Παραδέχεται την καθυστέρηση ο Γ. Χαν

Διάλογος του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον Γιοχάνες Χαν, για το Σχέδιο Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του ΕΚ: «Αν η Κομισιόν θέλει να είναι ένας fair broker όπως σας αρέσει να λέτε, πρέπει να βασιστεί στα επιχειρήματα που έχουμε καταθέσει ως Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμά μας, και να ζητήσει από το Συμβούλιο, να αναθεωρηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Δεν υπάρχουν θαύματα σήμερα - χρειαζόμαστε νέους πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2023» που αφορούσε το σχέδιο της Κομισιόν για τον νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Με την ιδιότητα του ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left), ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:


«Κύριε Χαν,

Νομίζω ότι ο κος Στεφανούτα, ο γενικός μας εισηγητής, έθεσε τη βάση με την οποία θα αντιμετωπίσουμε την πρότασή σας. Συμφωνώ μαζί του, ότι θα ήταν καλύτερα να τα συζητούσατε πρώτα με εμάς στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν τα παρουσιάσετε σε συνέντευξη Τύπου.

Αλλά το ενδιαφέρον εδώ είναι η ουσία. Και η ουσία, όπως είπε και ο κος Λεβαντόφσκι, είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα χρήματα, με το δόγμα “business as usual. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με τα ίδια χρήματα. Εξαντλούνται τα περιθώρια, αυξάνονται οι προκλήσεις και νομίζω ότι αν η Κομισιόν θέλει να είναι ένας fair broker όπως σας αρέσει να λέτε, πρέπει να βασιστεί στα επιχειρήματα που έχουμε καταθέσει με το ψήφισμά μας, και να ζητήσει από το Συμβούλιο, με τα επιχειρήματα που η ίδια η πραγματικότητα παρουσιάζει, την ανάγκη να αναθεωρηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και να ενισχυθεί με νέους πόρους, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν μιλά για την ανάγκη περισσότερης και καλύτερης Ευρώπης, που δεν θα μείνει κανείς πίσω στη δίδυμη μετάβαση – green transition και digital transition. Αυτό απαιτεί επιπλέον δράσεις και πόρους. Μόνο ο Ιησούς Χριστός πριν χιλιάδες χρόνια, έκανε θαύματα πολλαπλασιάζοντας τα ψάρια, τα ψωμιά και το κρασί. Σήμερα χρειαζόμαστε καινούριους πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες προκλήσεις. Κι εμείς, με βάση όσα καταθέσαμε ως προτεραιότητες στο ψήφισμα που εγκρίναμε πριν λίγες εβδομάδες, θα διεκδικήσουμε αυτές τις βελτιώσεις.

Σας ευχαριστώ».

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Χαν απάντησε μεταξύ άλλων, στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:


«Κατανοώ απόλυτα ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα πρέπει να γίνει νωρίτερα από ότι έχει προβλεφθεί. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για επιπλέον κονδύλια και όχι για ανακατανομή τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)