to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:02 | 10.06.2022

Πολιτική

Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ερντογάν με νέες απειλές και... tweets στα ελληνικά

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα και στη δική μας γλώσσα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter - «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα», απαντά η Αθήνα


Με προεξάρχοντα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνοδεία Τούρκων αξιωματούχων, η Άγκυρα φέρνει σε νέα ύψη τις προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, έπειτα από τη σταδιακή κλιμάκωση του τελευταίου μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που παρακολούθησε τη στρατιωτική άσκηση «Έφες» επιτέθηκε στην Αθήνα λέγοντας ότι «μερικοί Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να διατηρήσουν στην ατζέντα ρητορική που «απέχει από την πραγματικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τη λογική και το δίκαιο».

Και πρόσθεσε ότι «είναι άπειρα τα παραδείγματα ότι αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα και μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργεί στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Το έθνος μας είναι αποφασισμένο, εάν πει κάτι, το φέρει εις πέρας. Ο κ. Μητσοτάκης πιθανώς να κάνει τουριστικές επισκέψεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πετύχει τίποτα με αυτό».

Επίσης είπε ότι «ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν απαντήσει στις προσκλήσεις για συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών εδώ και δυο χρόνια».

Και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνουμε ότι η υπομονή μας έχει παρεξηγηθεί από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματά της και τους νόμους της για χάρη κανενός. Στην πραγματικότητα αυτή η χώρα [σ.σ. η Ελλάδα] πάντα έκανε παρόμοιες κινήσεις βασιζόμενη στις πλάτες άλλων, από την ημέρα που ιδρύθηκε».

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως και πριν από έναν αιώνα, να κρατηθεί μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις, που θα καταλήξουν σε οδύνη. Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που απορρέουν από τα διεθνή δικαιώματά της σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών, όταν είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των πρακτικών του ΟΗΕ».

Και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω -κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα»- αγνοώντας, όπως, είπε «τις αξίες της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» σε μια ημέρα προκλήσεων και αυξανόμενης έντασης, γράφοντας tweet στα ελληνικά και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να συνετιστεί, διαφορετικά θα το μετανιώσει «όπως έναν αιώνα πριν».

«Δεν είναι ο εθνικισμός η απάντηση στην κρίση»: Απάντηση Αλ. Τσίπρα στον Ερντογάν στα τούρκικα

«Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δήλωσή του, απαντώντας στα τούρκικα στις δηλώσεις και το tweet στα ελληνικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τσελίκ: «Θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

Νωρίτερα, εξαιρετικά προκλητική ήταν η δήλωση μέσω Twitter του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επανέλαβε μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε σε ανάρτησή του.

Η απάντηση Οικονόμου

Σχολιάζοντας το νέο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσο μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

οικονομου

Νωρίτερα, με άλλη του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα το αντιμετωπίζει «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και δεν παρακολουθούμε τις προσωπικές αναφορές. Η χώρα έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ενώ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, βάσει στοιχείων και πραγματικών περιστατικών δημοσιοποιούν τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας, αναδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα με τεκμήρια, και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει το διεθνές δίκαιο με αποτέλεσμα να καταδικάζει την τακτική του τουρκικού αναθεωρητισμού.

ΥΠΕΞ: Η απεικόνιση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε 16 χάρτες

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες με τους οποίους αναδεικνύεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός στο Αιγαίο από το 1973 έως σήμερα.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

"Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκριτική αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων/βλέψεων 1972- 2022

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)