to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 09.06.2022

Πολιτική

Παραπλάνηση και λειψά στοιχεία από τον υπ. Άμυνας στην ερώτηση Δρίτσα για τα όπλα στην Ουκρανία

Ο υπ. Άμυνας χρειάστηκε 8 λεπτά για να απαντήσει στην ερώτηση του Θοδ. Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα ακριβή στοιχεία για τα όπλα που έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία, χωρίς επί της ουσίας ...να απαντήσει σε τίποτα από όσα κλήθηκε να διευκρινίσει.


Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με θέμα: «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία»

O Θοδ. Δρίτσας επισήμανε αρχικά, απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας, ότι «κατέθεσα αυτήν την επίκαιρη ερώτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις 24 Μαΐου και έκτοτε αναμέναμε και ήρθε σήμερα η σειρά της -με τη διαθεσιμότητα σας. Περιμένουμε πλήρεις απαντήσεις, διότι όλες μας οι προσπάθειες, παντού, στην επιτροπή, σε ανακοινώσεις Τύπου -όχι μόνο οι δικές μας, αλλά όλων των κομμάτων- δεν έχουν βρει απάντηση».

Το βίντεο με το διάλογο Δρίτσα - Παναγιωτόπουλου

Και τόνισε:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό: Αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Σήμερα δεν θα συζητήσουμε την μεγάλη διάσταση αυτού του προβλήματος, που είναι η εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης να εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας -γιατί περί αυτού πρόκειται- και όχι να εμπλακεί στην κατηγορία των χωρών που παίρνουν πρωτοβουλίες διαβούλευσης και προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης. Έκανε την επιλογή της η ελληνική Κυβέρνηση και αυτό είναι τραγικό λάθος. Αλλά αυτά τα έχουμε πει και θα τα πούμε και στη συνέχεια. Εδώ πρέπει σήμερα και ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, να μας πείτε τα πλήρη στοιχεία, σήμερα, ώστε η επιτροπή που θα συνεδριάσει μεθαύριο να τα έχει όλα υπόψη της. Δεν υπάρχει ζήτημα απορρήτου. Είναι όλα γνωστά. Εμείς τα ξέρουμε όλα από πολύ καιρό τώρα. Και τα ξέρουν οι πάντες. Εμείς δεν τα ανακοινώνουμε, διότι δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση αυτή. Η κυβέρνηση, όμως, όταν τα ξέρουν οι πρεσβείες, τα δημοσιογραφικά πρακτορεία, οι πάντες, σε όλον τον πλανήτη, οι ηγέτες των άλλων κρατών, δεν είναι δυνατόν να μην ενημερώνει την ελληνική κοινωνία, τα κόμματα και τη Βουλή με κάθε λεπτομέρεια.

Χρειάζεται, λοιπόν, σήμερα να μας πείτε πόσα όπλα, πυρομαχικά και ποια ακριβώς οπλικά συστήματα, όλων των κατηγοριών και των ειδών, έχετε στείλει στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα και πόσα θα στείλετε ακόμα, πόσα προγραμματίζονται και ποια ακριβώς και ποιο είναι το κόστος και με ποια διαδικασία. Δεν είναι μυστικά. Δεν είναι απόρρητα. Μην επικαλεστείτε τέτοιο επιχείρημα.

Είναι απολύτως ασαφές. Είστε εκτεθειμένοι. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να γελάμε κι άλλο. Ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών σας εξέθεσε, πρόσφατα σας εξέθεσε ο Καγκελάριος Σολτς της Γερμανίας. Βοά ο τόπος.

Λοιπόν, μην επικαλείστε ότι δεν είστε ελέφαντας. Μόνο στην υπομονή σας να ανέχεστε αυτόν τον πρωθυπουργό που έχετε, μπορώ να σας το αναγνωρίσω. Έχετε δηλώσει πολλές φορές στο κοινοβούλιο, στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, σε δημόσιες δηλώσεις σας, ότι δεν θα στείλουμε άλλα και συνεχίζετε να στέλνετε. Δεν λέτε αλήθεια.

Από αυτήν την άποψη, η επισπεύδουσα Ελλάς σε αυτήν την εγκληματική πρωτοβουλία, πρέπει να έχει Κυβέρνηση γενναία να ενημερώνει τον ελληνικό λαό. Και από αυτήν την άποψη, πρέπει και να συμπληρώσετε την ενημέρωση με ποια νόμιμη διαδικασία τα κάνετε όλα αυτά, γιατί είστε παράνομοι και πολλαπλώς εκτεθειμένοι.                                           

Κύριε Υπουργέ, περιμένω τις συγκεκριμένες απαντήσεις και την κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής όλων αυτών που σας ζητάμε, όχι μόνο εμείς, όλα τα κόμματα.»

«Παραπλάνηση, απόκρυψη, ένοχη απόκρυψη, ψευδή, μισά, λειψά στοιχεία» στην απάντηση του υπουργού

Στη δευτερολογία του, ο Θοδ. Δρίτσας επισήμανε: 

Κύριε Υπουργέ, χρειαστήκατε πάνω από οκτώ λεπτά αντί για τρία που είχατε κατά τον Κανονισμό δικαίωμα -δεν διαμαρτύρομαι γι’ αυτό- για να μην μου απαντήσετε. Χρησιμοποιήσατε την ίδια στάση, παραπλάνηση, απόκρυψη, ένοχη απόκρυψη, ψευδή, μισά, λειψά στοιχεία και αναφορές σε πράγματα που δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Έχω εδώ ένα πακέτο -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά μετά τη λήξη της συνεδρίασης- με όλες τις δηλώσεις σας και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και στο Κοινοβούλιο εδώ στην Ολομέλεια και στον Τύπο και σε απαντήσεις σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στο οποίο λέτε ότι: «Ό,τι στείλαμε, στείλαμε. Δεν στέλνουμε άλλα». Και το τι στείλατε τότε ούτε αυτό το ξέραμε. Είπατε, όμως, κατηγορηματικά: «Δεν στέλνουμε άλλα και δεν θα υποβαθμίσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας μας».

Και  έρχεται ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Λόιντ Όστιν και περιγράφει λέτε το περίγραμμα. Ποιο περίγραμμα; Συγκεκριμένα πράγματα, τα έχω και εδώ. Έρχεται μετά ο Σολτς και μας λέει για άρματα και μάλιστα με τεχνικές λεπτομέρειες παρόντος του κ. Μητσοτάκη που προηγήθηκε και δεν είπε τίποτα.

Έχετε συμμετάσχει στις 26 Απριλίου στη συνάντηση των σαράντα Υπουργών Εθνικής Άμυνας στη Γερμανία, παρουσία και του αρχηγού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του στρατηγού του κ. Φλώρου, όπου εκεί αποφασίζετε μεταξύ άλλων διμοιρία φορητών αντιπυραυλικών όπλων να πάει μέσω Βουλγαρίας.

Ο χθεσινός «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ενδεικτικά αναφέρει πληροφορίες, γιατί ακριβώς όλοι τα ξέρουν, όλα τα κόμματα και όλες οι ΑΔΕΔΥ τα ξέρουν και είναι και για αυτό υπεύθυνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση και εκεί που έπρεπε να τα ξέρει ο ελληνικός λαός, δεν τα ξέρει ούτε η Βουλή ούτε τα κόμματα ούτε ο ελληνικός λαός.

Δεν θέλουμε κουτσομπολιό, κύριε Υπουργέ. Τα οπλικά συστήματα τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και ο καθένας για το πώς τα διαχειρίζεται οφείλει να λογοδοτεί. Και μόνο αν ξέρουμε όλοι μπορούμε να αξιολογήσουμε πραγματικά τι είναι αυτό και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών.

Διότι αποθέματα και πλεονάζον υλικό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει, κύριε Υπουργέ και το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Αυτός είναι ψευδής όρος. Υπάρχει επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία οπλικά συστήματα που εκτιμάται από τις υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, μελετάται, καταγράφεται με πολλούς και διαφόρους τρόπους και όταν αυτό πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό πηγαίνει είτε για παροπλισμό είτε για εκποίηση.

Έχετε εσείς σε όλα αυτά τέτοια διαδικασία; Παράδειγμα, αντιαρματικούς πυραύλους Stinger στείλατε στην Ουκρανία; Από πού τους πήρατε; Αυτά ποιος θα τα αξιολογήσει; Ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί σας υπερβαίνει και εσάς δυστυχώς και τον κ. Δένδια, ΙΧ εξωτερική πολιτική, ΙΧ αμυντική πολιτική.

Φυσικά και θα τα συζητήσουμε την Τετάρτη, αλλά σήμερα έπρεπε να τα έχετε καταθέσει αυτά ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης και το αποφύγατε για μια ακόμα φορά.

Και τέλος το ΚΥΣΕΑ. Τι είναι αυτό που μας διαβάσατε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει να συνδράμει επί τη βάσει της πρόσκλησης του Προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια έκκληση να συνδράμουν τον ουκρανικό λαό.

Σοβαρολογείτε ότι έχετε νομιμοποιημένη βάση για να στέλνετε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία και να εμπλέκεται τη χώρα στην κατεύθυνση του πολεμικού ανταγωνισμού;

Έχουν καμία στοιχειώδη βάση νομιμοποίησης αυτές οι επιλογές; Καμία δεν έχουν ούτε από τις αρμόδιες διαδικασίες των επιτελείων έχουν περάσει ούτε από το ΚΥΣΕΑ ούτε από τίποτα. ΙΧ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεύθυνος, δένει τη χώρα χειροπόδαρα σε ένα άρμα μπαίνοντας σε μια διαδικασία εντελώς επικίνδυνη. Ιστορικά στελέχη σας το ανέδειξαν αυτές τις ημέρες.

Επιτέλους, κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο πράγμα. Προχωρήστε και ετοιμαστείτε τουλάχιστον για την Τετάρτη, γιατί σε τρία λεπτά δεν έχετε την δυνατότητα, ό,τι λάθος έχετε κάνει μέχρι τώρα να το ακυρώσετε και να ενημερώσετε πλήρως τα κόμματα, τη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)