to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 09.06.2022

Πολιτική

Δ. Καλαματιανός για νομοσχέδιο Βορίδη: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί στη λογική των πελατειακών σχέσεων και του αποτυχημένου κομματικού κράτους»

«...Το κομματικό κράτος σε πλήρη ανάπτυξη. Ευνοιοκρατία και ρουσφετολογικά παιχνίδια. Προφανώς, κ. Υπουργέ, κάνετε πράξη αυτό που σε μια κρίση ειλικρίνειας είχατε παραδεχθεί. Είχατε πει: τους ξένους να βάλουμε; Όχι βέβαια! Τα δικά σας παιδιά να τακτοποιήσετε παντού», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Καλαματιανός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίο του υπ. Εσωτερικών


Ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός, επισήμανε συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου  του Υπουργείου Εσωτερικών:

«Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν μας προκαλεί έκπληξη. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με τις διατάξεις του προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που περιγράφει ο τίτλος του.

Λέει στον τίτλο του το νομοσχέδιο ότι έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης μέσω της αξιολόγησης και της στοχοθεσίας. Πάμε, όμως, να δούμε τι πραγματικά προβλέπει.

Μιλάτε για αξιολόγηση. Το κρίσιμο σε μια αξιολόγηση είναι το τι αξιολογείται. Ποιες δεξιότητες αξιολογούνται; Ποια είναι η μεθοδολογία; Πως διασφαλίζεται ότι οι δεξιότητες που ελέγχονται είναι αυτές που είναι κρίσιμες και απαραίτητες για τη θέση; Και κυρίως ποιος αξιολογεί;

Το νομοσχέδιο παρέχει υπερεξουσίες στους προϊσταμένους! Σε ποιους προϊσταμένους; Σε αυτούς που εσείς έχετε τοποθετήσει με απευθείας αναθέσεις.

Εδώ και 3 χρόνια έχετε παγώσει τις διαδικασίες των κρίσεων στο Δημόσιο και τοποθετείτε προϊσταμένους με απευθείας αναθέσεις. Τοποθετείτε όποιους εσείς θέλετε. Άρα τι γίνεται εδώ; Προϊστάμενοι που δεν έχουν επιλεχθεί με αντικειμενικές διαδικασίες θα αξιολογούν τους υφισταμένους τους. Αυτοί θα καθορίζουν την ιεραρχική τους ανέλιξη και τις αποδοχές των υπαλλήλων.

Κύριε Υπουργέ σας έχω προκαλέσει και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου να απαντήσετε πως κρίνετε εσείς ως αρμόδιος Υπουργός την τοποθέτηση από τον Υπουργό Εργασίας των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα με μισθούς έως 8.000 ευρώ.

Χωρίς καμία αξιοκρατία, χωρίς καμία εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στους δημοσίους υπαλλήλους. Μια επιτροπή αποφασίζει για την τοποθέτησή τους, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι εκπρόσωποι του Υπουργού.

Πρόσφατα ψηφίσατε και διάταξη, με την οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετεί όποιους ο ίδιος επιλέγει σε θέσεις ευθύνης στα καταστήματα κράτησης.

Αυτοί, λοιπόν, οι δικοί σας,  θα  αποφασίζουν και θα κρίνουν τους υπαλλήλους. Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ!

Το κομματικό κράτος σε πλήρη ανάπτυξη. Ευνοιοκρατία και ρουσφετολογικά παιχνίδια. Προφανώς, κ. Υπουργέ κάνετε πράξη αυτό που σε μια κρίση ειλικρίνειας είχατε παραδεχθεί. Είχατε πει: τους ξένους να βάλουμε; Όχι βέβαια! Τα δικά σας παιδιά να τακτοποιήσετε παντού.

Και τώρα, αυτή τη λογική των πελατειακών σχέσεων, του αποτυχημένου κομματικού κράτους που έχετε οικοδομήσει για δεκαετίες, την περνάτε και στην αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Εξάρτηση και αλισβερίσι παντού. Αυτά έχετε κάνει, αυτά θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε.

Πως πρέπει να γίνεται η αξιολόγηση; Με κριτήρια κατάλληλα και αξιοκρατικά. Με κριτές αξιόπιστους και αντικειμενικούς. Εσείς κάνετε τα ακριβώς αντίθετα. Καμία διασφάλιση διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Τι θα έπρεπε να κάνετε; Θα έπρεπε τα συγκεκριμένα κριτήρια να συνδέονται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες του υπαλλήλου. Να νομοθετηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων. Να συνδεθεί, δηλαδή, η δεξιότητα, το ενιαίο πλαίσιο, με τα περιγράμματα θέσεων εργασίας των υπαλλήλων. Αυτά προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ!

Εσείς, όμως, δεν επιδιώκετε αυτά. Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής που εισάγετε καταλήγει σε μια διαδικασία "δούναι και λαβείν". Το μπόνους αποδοτικότητας θα αποδίδεται με ακατάλληλα κριτήρια. Θα αποδίδεται με αυθαίρετη κρίση ενός διευθυντή ή προϊσταμένου, ο οποίος δεν έχει κριθεί.

Δηλαδή, ανοίγετε το δρόμο για χάρες, εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και συναλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο θα μοιράζετε αμοιβές δύο μισθών ετησίως! Είναι ξεκάθαρη η πελατειακή, η αναξιοπρεπής, η αναξιοκρατική και ευνοιοκρατική στόχευση της ρύθμισης. Με αυτές τις μεθοδεύσεις εκφυλίζετε τη Δημόσια Διοίκηση.

Σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός τρέχει με σχεδόν 11% και η ακρίβεια γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αντί να ξεκινήσει τη συζήτηση για μια ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα, νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα των δικών της παιδιών με τη χορήγηση μπόνους. Μπόνους, για όποιους επιλέγουν οι προϊστάμενοι που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Μπόνους, λοιπόν, για τα δικά της παιδιά. Όλοι οι υπόλοιποι τίποτα!

Κλείνοντας, επισημαίνω ένα ακόμα σημείο. Το νομοσχέδιο εστιάζει στην άδικη και μονομερή αξιολόγηση μόνο των προσώπων, μόνο των υπαλλήλων.

Που είναι η συνολική αξιολόγηση του Φορέα; Μόνο το άτομο φταίει για τη δυσλειτουργία; Εξετάζεται αν ο οργανισμός, ο Φορέας λειτουργεί και προσφέρει αυτά που πρέπει σε δομές και υποδομές, σε τεχνική κάλυψη και σε οργανογράμματα; Όχι βέβαια.

Ο ν. 4369/16 υιοθέτησε μια ολιστική λογική αξιολόγησης, των δομών, των προϊσταμένων από υφισταμένους, έδωσε έμφαση στην κοινωνική λογοδοσία.

Εσείς με το νομοσχέδιο αυτό επαναφέρετε τη στείρα λογική της ατομικής αξιολόγησης της ατομικής ευθύνης. Επαναφέρετε αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος.

Λογικές που επικρατούσαν σε άλλες, σε παρωχημένες εποχές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτά που λέμε συνέχεια. Ο Ελληνικός λαός διαπιστώνει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, δυο διαφορετικές πολιτικές εφαρμογές και πρακτικές.

Η δική μας, είναι αυτή της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της κατάλληλης και αντικειμενικής κρίσης.

Η δική σας είναι αυτή της αναξιοκρατίας, της υποκειμενικότητας, της αδιαφάνειας, του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι είμαστε, δύο διαφορετικούς κόσμους εκπροσωπούμε. Εμείς αυτόν της προόδου και του αύριο. Εσείς της οπισθοδρόμησης και του χθες.

Ο Ελληνικός λαός σύντομα θα επιλέξει. Σύντομα θα σας εκπλήξει με την ηχηρή απάντηση στις μεθοδεύσεις σας. Θα σας εκπλήξει με την αντίδρασή του σε αυτά που κάνετε και εκπροσωπείτε.

Το δημόσιο χρειάζεται όραμα και ενίσχυση για να είναι αποδοτικό και δίπλα στον πολίτη! Και αυτό μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)