to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 09.06.2022

Οικονομία

ΕΚΤ: Τέλος στην αγορά ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια μετά από 8 χρόνια

Η Λαγκάρντ βασίστηκε στην κατεύθυνση που της έδινε ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος έχει επικριθεί επειδή άργησε να προβλέψει την εκτόξευση του πληθωρισμού - Η σημερινή συνεδρίασή της ΕΚΤ στο Αμστερνταμ αναμένεται να δώσει τέλος στα οκτώ χρόνια αγορών ομολόγων και αρνητικών επιτοκίων. Ζητούμενο ο έλεγχος τιμών χωρίς πλήγμα στην ανάπτυξη και πανικό στις αγορές


Στην ηλεκτρική καρέκλα με τις κρίσιμες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής κάθεται η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς φέρει την ευθύνη τόσο για την ανάσχεση του πληθωρισμού όσο και για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Και όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μεταξύ οικονομολόγων εντείνεται η ανησυχία μήπως το Δ.Σ. της Τράπεζας υπό την προεδρία της κ. Λαγκάρντ δεν έχει τα εχέγγυα για να προβεί στη σωστή κίνηση.

Στη σημερινή συνεδρίασή της στο Αμστερνταμ, η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει τέλος στα οκτώ χρόνια αγορών ομολόγων και αρνητικών επιτοκίων και η Κ. Λαγκάρντ γνωρίζει πως θα έχει τη στήριξη των περισσότερων μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Ο πρωτοφανής για την Ευρωζώνη πληθωρισμός έχει αποδυναμώσει τα επιχειρήματα των «περιστερών», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να συναινούν όλοι στην ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού. Η πρόεδρος ευελπιστεί να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών, χωρίς όμως να εξωθήσει την οικονομία σε ύφεση ή να προκαλέσει πανικό στην αγορά ομολόγων των ευάλωτων χωρών του Νότου.

Αυτό ακριβώς προβληματίζει τους οικονομολόγους που ανησυχούν μήπως το Δ.Σ. δεν συγκεντρώνει την τεχνογνωσία για να επιτύχει τον ιδανικό συνδυασμό ώστε να ανακόψει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προκαλέσει ύφεση ή ταραχή στις αγορές.

Σύμφωνα με το θέμα του kathimerini.gr, ορισμένοι οικονομολόγοι διερωτώνται εάν το Δ.Σ. της ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ διαθέτει την επάρκεια να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Η Κ. Λαγκάρντ είναι νομικός και βασίστηκε στην κατεύθυνση που της έδινε ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Ο Φ. Λέιν όμως έχει επικριθεί επειδή άργησε να προβλέψει την εκτόξευση του πληθωρισμού, που τον Μάιο υπερέβη το 8% καταγράφοντας επίπεδα τετραπλάσια του στόχου. Και το ερώτημα τώρα είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στους FT ο Κλάους Ανταμ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, «σε ποιον θα βασιστεί τώρα;». Οι συνεργάτες της συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να αυξηθεί το κόστος του δανεισμού, αλλά δεν επικρατεί ομοφωνία ως προς το πόσο επιθετική πρέπει να είναι η αύξηση των επιτοκίων. Τόσο η Κ. Λαγκάρντ όσο και ο Φίλιπ Λέιν έχουν προετοιμάσει την αγορά για δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη στη συνεδρίαση του Ιουλίου και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μετά την εκτόξευση των τιμών τους τελευταίους μήνες οι «ιέρακες» της σκληρής νομισματικής πολιτικής ζητούν πιο επιθετικές αυξήσεις. Και όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ μόνον ο Κλάας Κνοτ είναι αρκετά παλαιός και ήταν ήδη μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής το 2011, την τελευταία φορά που η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια. Τότε, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε μόλις αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ. Αν λοιπόν ενδώσει στις πιέσεις των «σκληρών» της Τράπεζας και αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β., «θα αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές και θα αυξήσει τους κινδύνους για τις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας», όπως επισημαίνει ο Πολ Χόλινγκσγουορθ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas. Την ανησυχία αντανακλά το spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων που τελευταία έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Η Τράπεζα πρόκειται, άλλωστε, να δώσει στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και αναμένεται πως θα κατατείνουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής, βέβαια, όλες οι έρευνες όπως και όλα τα στοιχεία για τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις κατατείνουν σε επιβράδυνση της Ευρωζώνης και όχι σε ύφεση για φέτος. Η Ευρωζώνη, όμως, έχει δεχθεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα συνεπακόλουθα όπως η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς οι μισθοί τους αυξάνονται λιγότερο από όσο επιταχύνονται οι τιμές. Και ο μεγαλύτερος φόβος αφορά τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, της κατάστασης εκείνης στην οποία η οικονομία είναι σε στασιμότητα ή και συρρίκνωση και ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα. Οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες για την ΕΚΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)