to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 08.06.2022

Διεθνή

Ουκρανία: 7 εκατομμύρια οι πρόσφυγες - Παιχνίδια με τα σιτηρά - Ανταλλαγή νεκρών από τις δυο πλευρές

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία - Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν η μία στην άλλη τις σορούς 50 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο


7 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος εκεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συνολικά 7.023.559 διελεύσεις συνόρων έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Υπηρεσίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των μεμονωμένων προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη ανήλθε σε 4.712.076, με την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες.

Warsaw to host meeting on help for Ukrainian refugees – POLITICO

Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν τις σορούς των νεκρών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο

Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν η μία στην άλλη τις σορούς 50 στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε 37 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον εργοστάσιο χαλυβουργίας ‘Αζοφστάλ’ της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι η ανταλλαγή έγινε στις γραμμές του μετώπου στην νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια και πως τέτοιες ανταλλαγές θα συνεχισθούν.

Ukraine and Russia exchange bodies of dead soldiers | Ukrayinska Pravda

Ουκρανία: Η επισιτιστική κρίση προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα - Τι απαντά το Κρεμλίνο

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που εγείρει τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης σε όλον τον κόσμο, προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και όχι από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι έχει «καταρριφθεί» το ρωσικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση, τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC, Ντένις Μαρτσούκ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας πρέπει να αρθούν πριν τα ρωσικά σιτηρά μπορέσουν να σταλούν στις διεθνείς αγορές.

«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «έχουν επηρεάσει τις ναυτιλιακές ασφάλειες, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα λιμάνια της Ευρώπης».

Προσέθεσε ότι «δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση των κυρώσεων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία από κοινού παράγουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία ένας μεγάλος προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν σταματήσει επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αποτυχία της Ουκρανίας να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)