to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 08.06.2022

Πολιτική

Ολ. Γεροβασίλη: Η χώρα έχει ανάγκη την ασφάλεια και τη συνέχεια του Κράτους

Για τη συνέχεια του κομματικού κράτους και την επαναφορά της τιμωρητικής αξιολόγησης από την Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Άρτας σήμερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης στο Δημόσιο.


Όπως επεσήμανε η κα Γεροβασίλη η λογική του νομοσχεδίου μας γυρνά στο 2014, όταν ο κος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, εφήρμοσε το σύστημα των ποσοστώσεων, που οδηγούσε στη διαθεσιμότητα και στις οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο. Στην ίδια λογική, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υστερούν/πρέπει να βελτιωθούν σε τρεις δεξιότητες. Υποχρεωτικά και εκ των προτέρων. Ακριβώς επειδή αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αδιακρίτως, χωρίς αξιολόγηση είναι τιμωρητικό το σύστημα, ανέφερε η κα Γεροβασίλη.

Καλωσορίζουμε βέβαια, συνέχισε η κα Γεροβασίλη, ότι η Νέα Δημοκρατία έστω και τώρα αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαθίδρυσε την –μη τιμωρητική, ηλεκτρονική- αξιολόγηση στο Δημόσιο που εφαρμόζεται και σήμερα, θυμίζοντας την «τροπολογία Γεροβασίλη». Όμως κατασυκοφαντήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια των Μνημονίων από τη Νέα Δημοκρατία με κίνδυνο να μην κλείσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή για το αν φαίνονται στο σύστημα απογραφής οι συμβασιούχοι στο προσφυγικό και τις έκτακτες ανάγκες και αν όχι να απολυθούν. Συμβασιούχοι που από 100.000 επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι 150.000 κι ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει ρεκόρ δεκαετίας στους μετακλητούς (από 1.700 επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι μετακλητοί είναι 3.245 με κόστος 70 εκατομμύρια / έτος). Προκηρύξεις για Διοικητικούς Γραμματείς που η Νέα Δημοκρατία απλά ακύρωσε μετά τις εκλογές κάνοντας και πάλι κομματικούς διορισμούς.

Ακόμη, 5.000 πυροσβέστες που πίεζε η ΝΔ να απολυθούν αντί να μονιμοποιηθούν. Με «τροπολογία Γεροβασίλη» παρέμειναν κι αυτοί και υπηρετούν σήμερα στην Πυροσβεστική (για την οποία τόσο κόπτεται η Κυβέρνηση…)

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4369/2016 στόχευσε στην αποκομματικοποίηση του Κράτους και πραγματοποίησε τομές: π.χ. ενιαίο σύστημα κινητικότητας, ηλεκτρονική αξιολόγηση, ψηφιακό οργανόγραμμα του Δημοσίου. Αντίθετα, εδώ και 3 χρόνια η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει κρίσεις στο δημόσιο και πορεύεται με αναθέσεις προϊσταμένων. Και βέβαια απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες του Δημοσίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κα Γεροβασίλη:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Ρυθμίσεις αποσπασματικές που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω στο 2014, όταν ο κος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, εφήρμοσε το σύστημα των ποσοστώσεων: Υποχρεωτική αρνητική βαθμολογία, δηλαδή, σε ποσοστό 15% των υπαλλήλων, που οδηγούσε στη διαθεσιμότητα και στις οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο.

Έτσι και σήμερα, στην ίδια λογική, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει τις εκ προοιμίου αρνητικές βαθμολογίες. Υποχρεωτικά λέτε σε τρεις δεξιότητες ο δημόσιος υπάλληλος χωλαίνει.  Όχι ένας ή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά συνολικά, όλοι.

Και μάλιστα ακούσαμε από τον Υπουργό στις Επιτροπές το επιχείρημα «ότι μα δεν είναι τιμωρητικό, αφού είναι για όλους». Μα ακριβώς επειδή είναι αδιακρίτως για όλους και χωρίς αξιολόγηση είναι τιμωρητικό το σύστημα που φέρνετε.

Αποφασίσατε και διατάξατε, δηλαδή, για 200.000 υπαλλήλους σε μια νύκτα, με μια διάταξη νόμου ότι όλοι πάσχουν σε τρεις κατηγορίες και ότι τους λείπουν/πρέπει να βελτιώσουν υποχρεωτικά τρεις δεξιότητες. Πώς λέγεται αυτό αν όχι τιμωρητικό και αυθαίρετο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προσωπικά δεν θέλω να είμαι αφοριστική. Και καλωσορίζω έστω και αργά την αναγνώριση από τον κο Βορίδη και την Νέα Δημοκρατία ότι παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σύστημα αξιολόγησης, το πρώτο σύστημα αξιολόγησης που πραγματικά εφαρμόζεται στο Δημόσιο. Και μάλιστα γίνεται ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ποιος δυναμίτισε το σύστημα. Ήταν η Νέα Δημοκρατία που με τη λογική των αρνητικών αξιολογήσεων, των ποσοστώσεων και των οριζόντιων απολύσεων έστρεψε και δικαίως τους δημοσίους υπαλλήλους ενάντια στην αξιολόγηση.

Ο αγώνας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εμπεδωθεί η αξιολόγηση -Η ΜΗ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ενάντια στην προπαγάνδα αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα που οι Κυβερνήσεις των Μνημονίων φουντώσατε, ήταν τιτάνιος.

Κι αν έχει μείνει και ακόμη σήμερα μιλούν κάποιοι για «τροπολογία Γεροβασίλη», που εγκαθίδρυσε την αξιολόγηση, αυτό έχει μείνει από τον αγώνα εκείνον.

Βέβαια τότε η Νέα Δημοκρατία μας λοιδορούσε! Επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή:

  • για το αν φαίνονται στο σύστημα απογραφής οι συμβασιούχοι στο προσφυγικό και τις έκτακτες ανάγκες και αν όχι να απολυθούν.
  • Πόσοι είναι οι συμβασιούχοι σήμερα; Ως τομεάρχης Δημόσιας διοίκησης ΝΔ ενδιαφερόταν ο κος Γεωργαντάς ιδιαίτερα τότε. Από 100.000 επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι 150.000 οι συμβασιούχοι. (χωρίς αυτούς για Covid)
  • Έχει σπάσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία ρεκόρ δεκαετίας στους μετακλητούς. Από 1.700 επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα οι μετακλητοί είναι 3.245 με κόστος 70 εκατομμύρια / έτος!
  • Ακόμη, 5.000 πυροσβέστες πιέζατε τότε να απολυθούν αντί να μονιμοποιηθούν. Με «τροπολογία Γεροβασίλη» παρέμειναν κι αυτοί και υπηρετούν σήμερα στην Πυροσβεστική (για την οποία τόσο κόπτεστε κατά τα λοιπά!)

Συνολικά κατασυκοφαντήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ διαρκούσε η αξιολόγηση από τους Θεσμούς. Να κινδυνεύει μην κλείσει η διαπραγμάτευση και η έξοδος από τα Μνημόνια.

Να θυμίσω για τους Διοικητικούς Γραμματείς, τις συκοφαντίες ότι δήθεν ήταν φωτογραφικές οι προκηρύξεις; Και ήρθε η Νέα Δημοκρατία σε μια νύχτα και τις κατάργησε και διόρισε τους «άριστους» ενίοτε και χωρίς πτυχίο. Τόση αξιοκρατία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4369/2016 του ΣΥΡΙΖΑ στόχευσε στην αποκομματικοποίηση του Κράτους: προκήρυξη και κρίση ΑΣΕΠ για επιλογή Διοικητικών Γραμματέων στα Υπουργεία και επικεφαλής Διοικήσεων, κρίσεις προϊσταμένων και κατάργηση των κομματικών διορισμών.

Τί κάνει η Νέα Δημοκρατία εδώ και τρία χρόνια που είναι Κυβέρνηση;

Εδώ και 3 χρόνια η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει κρίσεις στο δημόσιο και πορεύεται με αναθέσεις προϊσταμένων! Και απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες του Δημοσίου για να μην ξεχνιόμαστε.

Και βέβαια με την προεξαγγελθείσα τροπολογία θέλετε να διορίσετε πάλι κομματικά στελέχη σε θέσεις Γενικών Γραμματέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Κομματικές θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε πριν 7 χρόνια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θέλω σήμερα να σταθώ στην παλινόρθωση του κομματικού κράτους της Δεξιάς.

Θέλω να θυμίσω την διοικητική μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Δημόσιο και την Expertise France, την τεχνική βοήθεια, έγιναν τομές και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

Υλοποιήσαμε το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου- Human Resources Management System (HRMS):

Προγραμματισμός Προσλήψεων, Στοχοθεσία, Αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, Ψηφιακά Οργανογράμματα, Περιγράμματα θέσεων εργασίας, Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, Μητρώο Στελεχών, Προκηρύξεις Διοικητικών Γραμματέων, Προκηρύξεις Προϊσταμένων προοδευτικά σε όλο το Δημόσιο, Ψηφιακή Επιμόρφωση σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ.

Το μέτρο της επιτυχίας είναι η εφαρμογή.

Οι μεταρρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ τελικά αγκαλιάστηκαν από τη Δημόσια Διοίκηση και εφαρμόζονται και σήμερα.

Ποιος θα φανταζόταν πριν κάποια χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε σήμερα σχεδόν 2.000 φορείς του Δημοσίου να έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα;

Ποιος θα μίλαγε για ηλεκτρονική αξιολόγηση στο Δημόσιο πριν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η χώρα που σήμερα δοκιμάζεται από τόσες κρίσεις (ενεργειακή, κρίση ακρίβειας, πανδημία, φωτιές – κλιματική κρίση, εξωτερική πολιτική) έχει ανάγκη την ασφάλεια και τη συνέχεια του Κράτους και όχι την κομματικοποίηση του Κράτους.

Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)