to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 07.06.2022

Όλγα Στέφου

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Στάχτη και μπούρμπερη

Μετά το τρομακτικό περσινό καλοκαίρι, η νεοφιλελεύθερη Δεξιά ανακάλυψε την κλιματική κρίση όπως λέμε εμείς, αλλαγή όπως λένε αυτοί


Το Σάββατο στην Άνω Βούλα και χθες στη Λούτσα - που έγινε Αρτέμιδα τα τελευταία χρόνια. Κάηκαν σπίτια, κάηκε και το βουνό. Και μπορεί να φταίει αυτός ο Τρελός Μπακλαβάς, ο Υμηττός, κατά τον ΣΚΑΪ, ή μπορεί να φταίει η ελλιπής πυροπροστασία, τουλάχιστον για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Μάλλον το δεύτερο, αν θέλουμε να είμαστε κακεντρεχείς απέναντι στον κύριο Πατούλη και στην εκπληκτική μας κυβέρνηση.

Μετά το τρομακτικό περσινό καλοκαίρι, η νεοφιλελεύθερη Δεξιά ανακάλυψε την κλιματική κρίση όπως λέμε εμείς, αλλαγή όπως λένε αυτοί. Δεν την ανακάλυψε όταν ξήλωναν την Ιερισσό, την ανακάλυψαν όταν έψαχναν δικαιολογίες. Χαίρουμε πολύ, φυσικά και υπάρχει κλιματική κρίση. Το ξέρουμε αυτό, είμαστε εξάλλου «και της οικολογίας». Το περσινό καλοκαίρι ρήμαξε όλη την υφήλιο, είχαμε πυρκαγιές στη Σιβηρία. Καλώς ήρθατε στην Κόλαση.

Ποια είναι η διαφορά, όμως. Ότι δεν δαπανήθηκαν χρήματα για σοβαρή πυροπροστασία κι ότι σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, οι επιλογές είναι δύο: Είτε αυθαίρετα είτε αναδάσωση. Η αναδάσωση χρειάζεται πάνω από δέκα χρόνια, γιατί τα ορεινά εδάφη δεν χωράνε πορτοκαλιές, ενώ τα αυθαίρετα σε δύο το πολύ έχουν γίνει μεζονέτες με θέα. «Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας» και τον χειμώνα πνιγόμαστε από τις πλημμύρες.

Από το επιμέρους μέχρι το διά ταύτα, ή από το μερικό μέχρι το συλλογικό και πάει λέγοντας, όλοι έχουμε πρόβλημα. Τα σπίτια που κάηκαν δεν ξαναχτίζονται, μην αυταπατώμαστε, ούτε η μεσαία τάξη έχει λεφτά αυτήν τη στιγμή. Οι ιδιοκτησίες που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των κτημάτων, των αγροτικών τεμαχίων, της εστίασης και του τουρισμού, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Αυτομάτως οι πυρόπληκτοι του περσινού καλοκαιριού -και οι μέχρι στιγμής του φετινού- καταδικάζονται σε χειρότερες συνθήκες ζωής. Κι έπειτα, είναι το σύνολο, εμείς. Πυρκαγιά σημαίνει λιγότερο οξυγόνο, περισσότερες πλημμύρες, μεγαλύτερη μόλυνση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα στην πόλη.

Μην τα πολυλογώ, σαν τα μπεκατσόνια θα πάμε.

Και ξέρετε, σε τέτοιες καταστροφές θύματα είμαστε όλοι τελικά. Όλοι. Οι πυρόπληκτοι είναι οι πρώτοι, οι πλημμυροπαθείς οι επόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών έπειτα. Όλοι, ακόμη και οι μεσοαστοί. Οι κανονικοί μεσοαστοί, δηλαδή. Όχι αυτοί που πείστηκαν πως με ένα μισθό των 900 ευρώ ανήκουν στη μεσαία τάξη και ψήφισαν Μητσοτάκη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)