to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 07.06.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Με τη Τουρκία του Ερντογάν δε χωράνε ίσες αποστάσεις

Το κοινό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας είναι "αυστηρότερη στάση απέναντι στην ηγεσία Ερντογάν", τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.


Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου επί της έκθεσης για την Τουρκία, και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Στην ολομέλεια μιλήσαμε και εγώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Το κοινό μήνυμα είναι ότι ζητάμε από την Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυστηρότερη στάση απέναντι στην ηγεσία Ερντογάν. Δεν χωράνε ίσες αποστάσεις. Ο Ερντογάν με την στρατηγική της έντασης, τον ιστορικό αναθεωρητισμό, την επιθετικότητά του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τα μεγάλα βήματα οπισθοδρόμησης στα θέματα της δημοκρατίας μέσα στη χώρα του, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή και όχι αξιόπιστος εταίρος".

"Ο ίδιος ζήτησα η θέση του ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, όσο διατηρεί αυτή την επιθετική στάση, να υιοθετηθεί και στο Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να χρησιμοποιήσει εξίσου ως διαπραγματευτικό ατού τη θέση του Ε/Κ", επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Αναφερθείς στη σύνοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι "πρέπει να μας προβληματίσει η επίσκεψη της μισής γερμανικής κυβέρνησης στην Τουρκία και την Ελλάδα και στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων", ενώ για την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Τουρκία, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς και τις δηλώσεις της για τη γείτονα, είπε: "Όποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και δημοκρατία στην Τουρκία, οφείλει να είναι αυστηρότερος απέναντι στον Ερντογάν και να μην κάνει στα στραβά μάτια, μιλώντας για... καρδιές".

"Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία", επανέλαβε ο Δημ. Παπαδημούλης. "Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ που σέβεται το διεθνές δίκαιο!" είπε, ενώ "ο Ερντογάν βάζει φωτιά στα τόπια, πάλι το καλοκαίρι, απειλώντας και την τουριστική χρονιά που και οι δύο χώρες έχουμε ανάγκη".

Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε πως προϋπήρχε της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ωστόσο "την έχει απογειώσει". "Το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ είναι ο πόλεμος να τελειώσει άμεσα. Με κατάπαυση του πυρός, διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Μια ενδεχόμενη ολοκληρωτική νίκη της Ουκρανία απέναντι στον πόλεμο είναι αυταπάτη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Θέλω να είμαι καθαρός. Στις ΗΠΑ δεν θέλουν το γρήγορο τέλος του πολέμου, αλλά μια στρατηγική συντριβή και ταπείνωση της Ρωσίας, που εγκυμονεί κινδύνους και ζημιώνει ιδιαίτερα την ΕΕ με πρόσθετη ακρίβεια, πρόσθετη αβεβαιότητα, κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμό", συνέχισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

"Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 10,7% το Μάιο και μπορεί να φτάσει πλέον και το 12%. Η κερδοσκοπία και η αυθαιρεσία την ίδια ώρα κάνουν πάρτυ ελλείψει κρατικών ελέγχων", τόνισε.

"Κάποια Ευρωπαίοι ηγέτες ψελλίζουν μια ειρηνευτική λύση, για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά και αυτοί διστάζουν να προτάξουν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην είναι ουραγός της στρατηγικής των ΗΠΑ, που επενδύουν στον πόλεμο και εκμεταλλεύονται το ολέθριο λάθος του Πούτιν", υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης, κρούοντας τον κώδωνα παράτασης της ενεργειακής ακρίβειας "αν απλώς αντικαταστήσουμε το ρώσικο φυσικό αέριο με το πολύ πολύ ακριβότερο υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο".

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, διεμήνυσε κατ' αρχάς πως "παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας, ολοένα και περισσότερο μέσα από τη ΝΔ και το Μαξίμου, ακούγονται τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο". "Εμείς έχουμε στόχο την πρωτιά στις εκλογές, και είναι απολύτως εφικτός. Είναι καλό για την Ελλάδα η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως γίνεται σε 21 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ", δήλωσε.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, με στόχο την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων για συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας -όπως έγινε και πρόσφατα στη Γερμανία. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο, αλλά αν ο λαός δώσει εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης περιόδου, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι γινόμαστε Ευρώπη στην πράξη. Εξάλλου, ούτε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια δεύτερη κάλπη θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση", συνέχισε.

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: "Η γραμμή του δεν έχει ίχνος ρεαλισμού για ένα κόμμα που είναι μακράν τρίτο. Και η θέση τους ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος, αλλά ούτε λένε και ποιον θέλουν, μυρίζει ασάφεια και... παρακάμερα. Η χώρα μας δεν έχει καλή εμπειρία από κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να πει τί θέλει, τί προτείνει και να πάει με καθαρά χαρτιά στις εκλογές. Κι αν θέλει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός οφείλει να το πει και αυτό και να κερδίσει λαϊκή εντολή για αυτή τη φιλοδοξία". Ακόμη, εκτίμησε ότι ΚΚΕ και Μέρα25 "θα βάλουν νερό στο κρασί τους για μια προοδευτική διακυβέρνηση, υπό την πίεση και των ανθρώπων που τα στηρίζουν".

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει και πρέπει να φύγει. Απέτυχε όχι μόνο στα θέματα της οικονομία και της ανισότητας, αλλά και στα θέματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, του σεβασμού του κράτους δικαίου. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει μπόλικο πελατειακό κράτος και μπόλικη διαφθορά. Χρεοκοπήσαμε γιατί η ΝΔ αντιμετωπίζει τη χώρα ως δικό της μαγαζί. Δεν πρέπει να την ξαναπατήσουμε", κατέληξε ο Δημ. Παπαδημούλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)