to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 07.06.2022

Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Μπορεί να κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά το 41% του κόμματός του ψήφισε εναντίον του

«Διάβρωση» παρουσιάζει η υποστήριξη στον Τζόνσον ήδη από πέρυσι, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο Partygate με τον ίδιο και ανώτερους βοηθούς του να διοργανώνουν πάρτυ στην Ντάουνινγκ Στριτ - Πάνω από 40% των Τόρις ψήφισαν εναντίον του Τζόνσον


Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «επιβίωσε» στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο 148 βουλευτές ψήφισαν να τον εκδιώξουν από την Ντάουνινγκ Στριτ. Η ψηφοφορία αυτή μοιάζει περισσότερο με συντριπτική ήττα του Τζόνσον, καθώς αποκάλυψε δυνητικά θανατηφόρα ρήγματα στο κόμμα του. Ίσως να προμηνύεται μια ασταθής περίοδος στη βρετανική πολιτική, αφού ο Τζόνσον αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία και να ηγηθεί ενός διχασμένου Συντηρητικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός κέρδισε την υποστήριξη 211 βουλευτών, αλλά το 41% του κόμματός του ψήφισε να τον ξεφορτωθεί, με πολλούς να αναφέρουν την έλλειψη μετάνοιάς του για το σκάνδαλο Partygate και την απώλεια εμπιστοσύνης του κοινού στην ηγεσία του. Ήταν η χειρότερη ετυμηγορία για εν ενεργεία πρωθυπουργό από το δικό τους κόμμα τον τελευταίο καιρό.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να παραμείνει, δηλώνοντας ότι η νίκη θα πρέπει να τερματίσει τις εικασίες για το μέλλον του στον ρόλο. «Είναι ένα πειστικό αποτέλεσμα, ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα», είπε. Αλλά η ιστορία υποδηλώνει το αντίθετο: Οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί που έχουν υποβληθεί σε τέτοια ψηφοφορία συνήθως αποκλείονται από το αξίωμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αν και ο Τζόνσον και οι σύμμαχοί του ισχυρίστηκαν ότι η ψηφοφορία ήταν νίκη, πολλοί συντηρητικοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υποστηρικτών του, πιστεύουν ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους για την τριετή πρωθυπουργία του. Ο Τζόνσον αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και είπε ότι «δεν τον ενδιαφέρει» αυτή η ιδέα.

Οι επικριτές βουλευτές των Συντηρητικών είπαν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί για το καλό του κόμματος και της χώρας. Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, ένας από τους κορυφαίους επικριτές του Τζόνσον, είπε ότι ένας «τιμητικός πρωθυπουργός» θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχασε την υποστήριξη μεγάλου αριθμού βουλευτών του.

Με πληροφορίες από NYT, The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)