to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:22 | 06.06.2022

Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει στοιχεία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις στη Βουλή - «Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψεύδεται και να μην απαντά για την συνεχιζόμενη αποστολή όπλων» απαντά ο Δρίτσας


Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά εν κρυπτώ σε ένα φλέγον θέμα –της αποστολής όπλων και στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο– που εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο πολύ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με φόντο το γεγονός ότι το Μαξίμου πιάστηκε εκ νέου με τα... όπλα στην πλάτη (μετά τις αποκαλύψεις του Γερμανού καγκελάριου Σολτς για συμφωνία για άρματα μάχης) και εν όψει της συζήτησης στη Βουλή στις 8 Ιουνίου (για την ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επέλεξε να μη δώσει κανένα στοιχείο για το επίμαχο θέμα, αρνούμενος ουσιαστικά να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) με τίτλο «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

«Η αποστολή όπλων έχει να κάνει με αυτά που περιγράψαμε και τα οποία δεν είμαι τουλάχιστον διατεθειμένος να τα παραθέσω... ούτε στη Διαύγεια δεν βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ό,τι έχει σταλεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία ως «μη κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό» και «αποθέματα», επιχειρώντας προφανώς να πείσει ότι η χώρα μας δεν το είχε ανάγκη.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «μας ζητάνε διάφορα να στείλουμε, σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρχει αποδυνάμωση λέμε ευθαρσώς όχι». Χωρίς –και σε αυτήν την περίπτωση– να δώσει διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός φανέρωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίζει με την ίδια λογική: αποκρύπτοντας δηλαδή σημαντικές αποφάσεις από τον ελληνικό λαό και τα κόμματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε παλαιότερα ότι δεν θα στείλει νέο στρατιωτικό υλικό, αποδεικνύεται ότι η αποστολή όπλων είναι συνεχής και μάλιστα «αναβαθμίστηκε» με τη συμφωνία για τα τεθωρακισμένα: η οποία συνιστά ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Θ. Δρίτσας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να ψεύδεται και να μην απαντά»

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός νωρίτερα, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «να ψεύδεται και να μην απαντά» για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι ο υπουργός «δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν στάση εκείνος και η κυβέρνηση», ενώ χαρακτήρισε ως «απολύτως ανυπόστατο» το επιχείρημα πως τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό».

Η δήλωση του Θ. Δρίτσα αναλυτκά:

«Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψεύδεται και να μην απαντά για την συνεχιζόμενη αποστολή όπλων στην Ουκρανία»

Κατέθεσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πριν από 14 μέρες, εξαιρετικά επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

Ο κ. Υπουργός προσήλθε σήμερα αλλά στην πραγματικότητα δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα. Ερωτήματα όχι μόνο δικά μου ή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά όλων των κομμάτων και όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών απέναντι στους οποίους η Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει πλήρεις και αναλυτικές απαντήσεις.

Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μέιζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση.

Επίσης, οφείλει να απαντήσει γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται πότε από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, πότε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, πότε από ουκρανικά tweet, πότε από κάθε άλλη απίθανη ή πιθανή πηγή, ποτέ όμως από την υπεύθυνη Κυβέρνηση.

Δυστυχώς ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν στάση εκείνος και η Κυβέρνηση, ούτε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία θα προσέλθει μεθαύριο, Τετάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και εδώ, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε επισήμως από τον Πρόεδρο της Βουλής δεσμευτική υποχρεωτική συνεδρίαση κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από το Κ.Κ.Ε. και από άλλα κόμματα, η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής αρνούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και να πράξουν το καθήκον τους. Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να μάθει για να κρίνει. Την Τετάρτη είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνω τέλος, ότι το επιχείρημα του Υπουργού και της Κυβέρνησης ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό» είναι απολύτως ανυπόστατο, γιατί ο μόνος όρος που γνωρίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: «επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά», για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ' αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται. Τέλος πια τα ψέματα και η ανευθυνότητα για τόσο κρίσιμα ζητήματα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)