to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αλέξης και οι «τάσεις»

Η ενότητα και η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων είναι μονόδρομος για ένα κόμμα που είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Είναι ο σίγουρος δρόμος για να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα και με διαφορά. Για να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση.


Του Μάκη Κοψίδη

Αν δεν υπήρχαν τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έπρεπε να τις ανακαλύψουμε. Είναι αναμφίβολα οξυγόνο για την δημοκρατία εντός του κόμματος. Ενός κόμματος που από την εποχή του «Συνασπισμού» βρίσκεται στον αντίποδα του κόμματος νέου τύπου, του δημοκρατικού δηλαδή συγκεντρωτισμού, της σιγής νεκροταφείου που υπάρχει στην άλλη αριστερά. Τάσεις ως ιδεολογικοί και πολιτικοί φορείς φυσικά. Και όχι ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών. Δυστυχώς έχουμε τάσεις που αρκετές φορές λειτουργούν ως φράξιες. Ναι φράξιες με όλη την σημασία της λέξης. Μία πραγματικότητα που φρενάρει, εμποδίζει  την δυναμική του κόμματος. Πολύ περισσότερο που μερικές με πρωτεργάτες τους επικεφαλής τους   ειδικεύονται στις τρικλοποδιές στον Πρόεδρο του κόμματος. Βεβαίως τα  «χαρτάκια» και οι  λίστες σταυροδοσίας είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση. Σε κάθε περίπτωση  αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη του κόμματος, πολύ περισσότερο που αξιοποιούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη. 

Όμως ο Αλέξης έκανε πάλι την υπέρβασή του. Τόσο με την τοποθέτησή του  στην Κεντρική Επιτροπή όσο και με τις προτάσεις του για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα αλλά και για το Εκτελεστικό Γραφείο. Τοποθετήσεις ενωτικές. Τοποθετήσεις που φέρνουν στο προσκήνιο την σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Τοποθετήσεις  που αποδυναμώνουν τους μηχανισμούς εντός του κόμματος. Πρόκειται για ένα νέο άλμα του Αλέξη. Ένα άλμα στην αλυσίδα της πορείας  του για την επίτευξη του στόχου  που έθεσε την βραδιά της εκλογικής ήττας: Τον μετασχηματισμό του κόμματος. Την αντιστοίχισή του με το 1.700.000 ψηφοφόρων του.   

Βεβαίως ας μην έχουμε αυταπάτες. Οι μηχανισμοί εξακολουθούν να υφίστανται. Τα «χαρτάκια», οι λίστες για τους αρεστούς κυριαρχούν αντί της προσπάθειας να συνθέτουμε μέσα στην  διαφορετικότητά μας. Όμως αυτοί οι μηχανισμοί πνέουν τα λοίσθια. Αποδυναμώνονται.  Θα αποδυναμωθούν εντελώς όταν στη δράση μπουν και τα 110.000 νέα μέλη. Τότε τα περιθώρια για νέους κύκλους εσωστρέφειας, εσωκομματικών αντιπαραθέσεων έξω και πέρα από πολιτικές προσεγγίσεις, θα είναι μηδαμινά.

Να είστε σίγουροι ότι ο Αλέξης θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του κόμματος, σε ένα κόμμα της Σύγχρονης Αριστεράς. Θα προχωρήσει σε νέες υπερβάσεις. Υπερβάσεις που θα αναπτύξουν την δυναμική του κόμματος ώστε στις επόμενες εκλογές να στείλει  στα αζήτητα το επαίσχυντο καθεστώς που έχει στήσει ο Μητσοτάκης.

Η ενότητα και η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων είναι μονόδρομος για ένα κόμμα που  είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης.  Είναι ο σίγουρος δρόμος για να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα και με διαφορά. Για να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)