to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 05.06.2022

Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Επιχείρηση συσκότισης με μεταφράσεις και κοπτοραπτική

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί του εγγράφου του FBI για το σκάνδαλο Novartis, που περιείχε αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα και ποσά που φέρονται να έλαβαν ως δωροδοκία από τη Novartis.


Τα έγγραφα, που είχαν κατατεθεί στην Προανακριτική το 2019, αποδεικνύουν ότι έγινε μια δημιουργική κοπτοραπτική ώστε να εξαφανιστούν συγκεκριμένα ονόματα

Η ανακρίτρια που χειρίζεται την έτερη υπόθεση, της υποτιθέμενης «σκευωρίας» ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί νέα μετάφραση του σημαντικότατου εγγράφου του FBI και από τη μετάφραση διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι επίμαχες φράσεις περί πολιτικών προσώπων που δωροδοκήθηκαν.

Πώς έγινε όμως η ουσιαστική παραποίηση του σημαντικότατου εγγράφου του FBI;

Μια προσεκτική επισκόπηση των εγγράφων του FBI που έχουν καταφθάσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές και περιέχουν σοβαρά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα οδηγεί σε σοβαρές ενδείξεις για το πώς μεθοδεύτηκε η παραποίηση.

«Κλειδί» για να αντιληφθούμε την αλληλουχία των εγγράφων και των γεγονότων αποτελεί η κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Προανακριτική Επιτροπή για τη «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis. Ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε καταθέσει σειρά εγγράφων, που, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., αποδείκνυαν το στήσιμο της «σκευωρίας», ενώ τα έγγραφα αυτά δημοσιεύθηκαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα όμως τα έγγραφα αυτά, αντί να αποδεικνύουν την ενοχή των σκευωρών, κάνουν το αντίθετο: Αποτελούν σοβαρότατη ένδειξη της παραποίησης του εγγράφου του FBI, ενώ δείχνουν ότι υπήρξε μια δημιουργικότατη «κοπτοραπτική» εδαφίων των εγγράφων του FBI που έφταναν στους αρμόδιους δικαστικούς μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Από τη Ράικου στην Τουλουπάκη

Για να έχουν τη δυνατότητα οι αναγνώστες να παρακολουθήσουν την αλληλουχία των εγγράφων που έφταναν στην Ελλάδα, καθένα εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία, θα επικεντρωθούμε σε τρία εξ αυτών:

* το (Α) με ημερομηνία 29/12/2016, με παραλήπτρια την Ελένη Ράικου,

* το (Β) με ημερομηνία 25/5/2017, με παραλήπτρια την Ελένη Τουλουπάκη.

Σημειώνεται πως στις 18/1/2017, χρονικά ανάμεσα στα δύο έγγραφα, απεστάλη ένα ακόμα έγγραφο από το FBI στην Ελένη Ράικου, που ουσιαστικά αποτελεί διαφορετικού είδους καταλογογράφηση των εμπλεκομένων προσώπων. 

Καθένα από αυτά τα έγγραφα (Α) και (Β) περιλαμβάνει τρία εδάφια με πληροφορίες του FBI σχετικά με πολιτικά πρόσωπα και δωροδοκία τους. Η διατύπωσή τους διαφέρει από έγγραφο σε έγγραφο, γεγονός λογικό, καθώς οι πληροφορίες εμπλουτίζονται, γίνονται πιο ακριβείς και συγκεκριμένες.

Στο έγγραφο (Α) αναφέρεται:

1. «Επιπροσθέτως, περίπου τον Φεβρουάριο του έτους 2014, η NVG [σ.σ. Novartis Ελλάδας] ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ, της Healthday και Μαυρίκος ΜΜΕ επί σκοπώ δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων».

2. «Το 2010 δύο νέα σκευάσματα της Novartis εισήχθησαν: το επιτυχημένο σκεύασμα Gilenya και μια δεύτερη έκδοση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας αποδοχής και κοστολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός προγράμματος αποταμίευσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή».

3. «Το 2012 η NVG κατέβαλε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία μέσω Ιατρικής Ανάπτυξης, ώστε να παρεμποδισθεί ένα φαρμακευτικό ανταγωνιστικό σκεύασμα από αντικατάσταση του Lucentis (που παρασκεύαζε η Νοvartis) από το να αποτελέσει τη βασική θεραπεία για οφθαλμική χρήση».

Στο έγγραφο (Β) αναφέρεται:

1. «Επιπροσθέτως, περίπου τον Φεβρουάριο του έτους 2014, η NVG ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ, της Healthday και Μαυρίκος ΜΜΕ επί σκοπώ δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος χρησιμοποιούσε την επιρροή του προς υποστήριξη της διαρκούς ισχύος της Novartis σε διοικητικές θέσεις».

2. «Το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εισήγαγε δύο νέα σκευάσματα της Novartis: το επιτυχημένο σκεύασμα Gilenya και μια δεύτερη έκδοση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας αποδοχής και κοστολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός προγράμματος αποταμίευσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή».

 

3. «Το 2012 η NVG κατέβαλε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω Ιατρικής Ανάπτυξης, ώστε να παρεμποδισθεί ένα φαρμακευτικό ανταγωνιστικό σκεύασμα από αντικατάσταση του Lucentis (που παρασκεύαζε η Νοvartis) από το να αποτελέσει τη βασική θεραπεία για οφθαλμική χρήση».

Η αντιπαράθεση των αντίστοιχων εδαφίων δείχνουν πως το FBI τον Μάιο του 2017 παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Πατούλη και δωροδοκία τους από τη Novartis με συγκεκριμένα ποσά.

Η μετάφραση του αυθεντικού εγγράφου του FBI, από το 2017 και το αυθεντικό έγγραφο του FBI με τις αναφορές, που τότε είχαν μεταφραστεί

Η παραγγελία νέας μετάφρασης από την Αλεβιζοπούλου

Ερχόμαστε τώρα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, στον Απρίλιο του 2021, και την παραγγελία της ειδικής ανακρίτριας της υπόθεσης «σκευωρίας», Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, να μεταφραστεί ξανά το έγγραφο (Β).

Όπως αποκαλύφθηκε, η μετάφραση κάθε άλλο παρά ακριβής ήταν. Στην πραγματικότητα, το μεταφρασμένο κείμενο που περιέχεται στην επίμαχη δικογραφία αποτελεί προϊόν κοπτοραπτικής.

Ενώ όλο το ελληνικό κείμενο αποτελεί σωστή μετάφραση του αγγλικού κειμένου, όταν φτάνει ο αναγνώστης σε πολιτικά πρόσωπα, ξαφνικά αυτά εξαφανίζονται.

Για την ακρίβεια, τα επίμαχα σημεία, αντί να μεταφραστούν κατά πώς γράψαμε παραπάνω, δηλαδή ακριβώς ό,τι γράφεται στο αγγλικό κείμενο, «μεταφράστηκαν» ως εξής:

1. «Επιπλέον, περίπου τον Φεβρουάριο του 2014, η NVG ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411,72 ευρώ μέσω των μέσων της Boυλκίδης Media, της Healthday και Μαυρίκος Media με σκοπό τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων».

2. «Το 2010 εισήχθησαν δύο νέα φάρμακα της Novartis. Το φάρμακο Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης παρά την εφαρμογή ενός προγράμματος αποταμίευσης που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».

3. «Το 2012, η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Νοvartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».

Είναι προφανής η κοπτοραπτική. Κάποιος σε κάποιο στάδιο πήρε τις αόριστες αναφορές του εγγράφου (Α) και με αυτές αντικατέστησε τις σοβαρές αναφορές του εγγράφου (Β), στο οποίο κατονομάζονταν συγκεκριμένα πρόσωπα και χρηματικά ποσά.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την κοπτοραπτική; Σε ποιο σημείο της αμφίδρομης πορείας των εγγράφων, από το γραφείο των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών στο υπουργείο Εξωτερικών και από εκεί στο γραφείο της μεταφράστριας, έγινε αυτή η κοπτοραπτική;

Σε τι μπορεί να βολεύει η παραποίηση του εγγράφου του FBI;

Μια λάθος μετάφραση είναι πιθανόν να έχει σοβαρό αποτύπωμα στην τελική απόφαση του δικαστηρίου. Αφενός, ο εκάστοτε δικαστής κρίνει επί των όσων γράφουν τα μεταφρασμένα κείμενα στα ελληνικά. Αφετέρου, η απουσία στοιχείου που να δείχνει ενοχή πολιτικών προσώπων ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων ζήτησαν την δίωξη των κατηγορουμένων περί «σκευωρίας», καθώς έτσι κατασκευάζεται το αφήγημα πως «στήθηκαν» δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Συμπληρωματικά στην τελευταία στόχευση, πρέπει να επισημανθεί πως η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, σύμφωνα με δήλωση του συνηγόρου της Ιπποκράτη Μυλωνά, τον περασμένο Μάιο, «μάταια ζητάει επί έξι μήνες τις δικογραφίες που αφορούν τους πολιτικούς Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτριο Αβραμόπουλο».

Εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά για την άρνηση της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου να δώσει στους «σκευωρούς» αυτές τις δικογραφίες, την ώρα μάλιστα που έχει αποκαλυφθεί πως οι δικαστικοί που χειρίστηκαν τις υποθέσεις διαπίστωσαν «αδιευκρίνιστα ποσά» που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η παραποίηση του εγγράφου του FBI, λένε οι γνωρίζοντες, πιθανόν πρέπει να ιδωθεί ως τρίτη πράξη ενός έργου συγκάλυψης σοβαρών στοιχεών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)