to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 03.06.2022

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Αυτή η χώρα δεν είναι τσιφλίκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός Μητσοτάκη

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην εκπομπή «Διπλή Ταυτότητα» του IONIAN TV, χθες Πέμπτη 2.6.2022


Καλεσμένη στην εκπομπή «Διπλή Ταυτότητα» του IONIANTV βρέθηκε χθες Πέμπτη 2.6, η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

Για την τιμή του ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής:

Η τιμή του ρεύματος πέρσι ήταν γύρω στα 65 ευρώ. Το Μάιο του 2022 έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 203 ευρώ. Έχουμε την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Κάτι δεν έγινε σωστά από εκείνη την περίοδο μέχρι τώρα. Αυτό λοιπόν που δεν έγινε σωστά –και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης- είναι πρώτον η ρήτρα αναπροσαρμογής , δεύτερον η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τρίτον το μη πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να μπορέσει να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Από αυτά το πρόβλημα οξύνθηκε. Η κυβέρνηση λοιπόν, τελευταία στιγμή και μετά από πάρα πολλές πιέσεις από όλη την αντιπολίτευση, έρχεται τώρα να πάρει κάποια μέτρα που δυστυχώς δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπήρχε πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καμία κυβέρνηση όμως δεν τη χρησιμοποιούσε. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης υπουργός Ενέργειας είχε πει: «έχουμε ελεύθερη αγορά, θα απορροφήσει η αγορά τη ρήτρα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα». Τα έλεγε αυτά ο κ. Χατζηδάκης, όντας ορατός ο κίνδυνος της ενεργειακής κρίσης και συγχρόνως ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΕΗ. Εκεί τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα. Και βέβαια η κυβέρνηση αυτή δεν αναγνώρισε –παρά μόνο από τον Απρίλιο και μετά- ότι οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχουν υπερκέρδη και μάλιστα ότι κερδοσκοπούν. Ο πρωθυπουργός Μάρτιο του 2022 ρωτούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν έχει στοιχεία για τα υπερκέρδη, όταν όλη η κοινωνία διαμαρτυρόταν για τα τιμολόγια. Μετά βέβαια ανακαλύφθηκαν τα υπερκέρδη, ανακαλύφθηκε η κερδοσκοπία. Υπήρξε λοιπόν ιδεοληπτική αντιμετώπιση ευθύς εξαρχής: ελεύθερη αγορά, ιδιωτικοποίηση , όχι δημόσιο αγαθό η ενέργεια.

Στη συνέχεια η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε: «το τι απορροφάει η εταιρεία και τι φτάνει στον πάροχο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Όταν λοιπόν, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 90% στην Ελλάδα και μόνο εδώ πηγαίνει κατευθείαν στον πάροχο, η τιμή εκτινάσσεται. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν διαφορετική η απορρόφηση. Γιατί αυτό μας ενδιαφέρει, τι φτάνει στην κοινωνία. Γιατί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξήθηκε ούτε 1 ευρώ το ρεύμα».

Για το ότι η ΝΔ λέει ότι ευθύνεται ο πόλεμος για την ενεργειακή κρίση:

-Ο πόλεμος ξεκίνησε 24 Φεβρουαρίου. Ακόμα και σήμερα, τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας δεν έχουν φτάσει. Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, έκανε την απολιγνητοποίηση, κανένας πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει. Η ΝΔ έκανε απολιγνιτοποίηση απότομα, χωρίς κανένα σχέδιο, για να κάνει τη μετάβαση και να πάει σε ένα άλλο ορυκτό που είναι το φυσικό αέριο και έτσι ανέβασε την εξάρτηση. Ήδη από τότε λέγαμε ότι δεν θα έχει καμία καλή συνέπεια για την κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ κοιτάει δογματικά και ιδεοληπτικά σε μία κατεύθυνση της κοινωνίας, δεν βλέπει την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν έπεσε έξω, επειδή δεν προέβλεψαν σωστά. Προέβλεπαν για ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Κλείνοντας η βουλευτής τόνισε: Αυτή η χώρα δεν είναι τσιφλίκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός κ. Μητσοτάκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)