to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:35 | 17.09.2013

Διεθνή

Αναβολή της επίσκεψης Ρουσέφ στις ΗΠΑ λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων

Η επίσκεψη αναβλήθηκε παρά την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 20 λεπτών, μεταξύ της Ντίλμα Ρούσεφ (φωτογραφία αρχείου) και του Μπαράκ Ομπάμα, το βράδυ της Δευτέρας.


Την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο ανέβαλε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στο πλαίσιο των οποίων είχε στοχευθεί και η ίδια.  

Η επίσκεψη αναβλήθηκε παρά την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 20 λεπτών, μεταξύ της Ρούσεφ και του Μπαράκ Ομπάμα, το βράδυ της Δευτέρας. Όπως γνωστοποιήθηκε, η επίσκεψη θα λάβει χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί η ημερομηνία. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κατά πάσα πιθανότητα η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Το εν λόγω περιστατικό συνιστά ένα μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν σημειώσει σταθερή βελτίωση από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, η αποκάλυψη στο πλαίσιο της «υπόθεσης Σνόουντεν» πως η NSA παρακολουθούσε emails, γραπτά μηνύματα κειμένου και τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ της προέδρου και συνεργατών της άλλαξε το «κλίμα» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την NSA, οι παρακολουθήσεις αφορούσαν ύποπτες δραστηριότητες που πιθανώς να σχετίζονταν με τρομοκρατία και όχι τις προσωπικές επικοινωνίες της Ρούσεφ, ωστόσο η πρόεδρος της Βραζιλίας δεν έχει πειστεί.

Η επίσκεψη αναμενόταν να αποτελέσει «πλατφόρμα» για συμφωνίες περί ερευνών για πετρέλαιο, καθώς και τεχνολογίας βιοκαυσίμων. Επίσης, θέμα συζήτησης θα αποτελούσε και το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από την Boeing Co.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)