to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη μάχη των ιδεών

Οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν τον βασικό μισθό όχι εξαιτίας του πολέμου αλλά επειδή η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ


Υπάρχει συχνά μια παρανόηση ότι η πάλη για ιδεολογική ηγεμονία είναι ευνοΪκή συνθήκη για την Αριστερά επειδή οι δικοί μας διανοητές την εξήγησαν και την ανέλυσαν. Ας κατανοήσουμε ότι και η Δεξιά έχει διαβάσει Γκράμσι, όπως έχει διαβάσει Μαρξ, και δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να τα εφαρμόζουν και να τα έχουν κατανοήσει καλύτερα.

Κομβικό ρόλο βέβαια παίζει ότι η Δεξιά διαχειρίζεται για δεκαετίες ολόκληρες τους ιδεολογικούς μηχανισμούς εντός και εκτός του κράτους. Ο Μάκης Βορίδης, για παράδειγμα, αναλαμβάνει συχνά τον ρόλο του θεωρητικού της Δεξιάς, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σημασία της ιδεολογικής ηγεμονίας ως προϋπόθεση αφενός ελέγχου του κράτους, αφετέρου ως πρόκληση πολιτικής «ασφυξίας» για τον αντίπαλο. Εν προκειμένω, στην Αριστερά. Την Αριστερά, όχι ως πρόσωπα και πολιτικές, αλλά ως προς τις ιδέες της.

Κι εμείς; Έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη των ιδεών που καθορίζουν το όραμα και άρα το πολιτικό πρόγραμμα. Να απορρίψουμε, για παράδειγμα, το γελοίο και προβοκατόρικο δίλημμα Μητσοτάκη «με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες» και να θέσουμε εμείς το δίλημμα: Με το δημόσιο πανεπιστήμιο, την έρευνα, τη δημοκρατία ή με το πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ, τα κολέγια τη πλάκας, την καταστολή και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας;

Να πούμε καθαρά ότι οι εκατόμβες νεκρών στα νοσοκομεία από Covid δεν είναι ατομική ευθύνη, ούτε ήταν μονόδρομος επειδή η πανδημία είναι διεθνής. Οι μισοί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η Ν.Δ. δεν είχε ως στρατηγικό στόχο την απαξίωση και αποψίλωση του δημοσίου συστήματος Υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές προς όφελος των ιδιωτών.

Οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν τον βασικό μισθό όχι εξαιτίας του πολέμου αλλά επειδή η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ για να γίνουν πλουσιότεροι οι ήδη πλούσιοι CEO της. Να εξηγήσουμε ότι ένα ισχυρό δημόσιο και κοινωνικό κράτος μπορεί να παράσχει ασφάλεια και προστασία στην κοινωνική πλειοψηφία στις κρίσεις.

Να υπερασπιστούμε τα κοινά και τα δημόσια αγαθά. Να μην φοβηθούμε να υποστηρίξουμε το δικαίωμα στο άσυλο και τη ζωή απέναντι στον εθνικιστικό παροξυσμό που καταλήγει σε pushbacks και πνιγμένους ανθρώπους.

Να μην διστάσουμε να υπερασπιστούμε τον διεθνή ρόλο της χώρας ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας με ανοιχτούς διαύλους με Δύση, Ανατολή, Νότο και Βορρά και όχι ένα κράτος - βάση της Ουάσιγκτον με όρους 1950. Αν χαθεί η μάχη των ιδεών, είναι καταδικασμένη και η μάχη των προγραμμάτων. Όσοι εντάσσουμε εαυτούς στο αριστερό και προοδευτικό στρατόπεδο οφείλουμε να τη δώσουμε.

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)