to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 01.06.2022

Πολιτική

Απέναντι στο δόγμα Μητσοτάκη: Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για «εκπτώσεις» στα εθνικά (βίντεο)

Για εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας μίλησε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός


Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, πραγματοποίησε μία από τις σπάνιες πλέον δημόσιες τοποθετήσεις του και το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στα εθνικά θέματα, με φόντο τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στα εθνικά θέματα και έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θεωρεί πως πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

Ο Κ. Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιλήψεις συμβιβασμού.«Αν όμως η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο». Παράλληλα έκανε και ειδική αναφορά στην αποτρεπτική ισχύ της χωράς.

Δείτε την εκδήλωση (η ομιλια Καραμανλή μετά το 45:00):

Χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική χώρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.  «Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική. Επιδιώκει δηλαδή να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες προς όφελος της. Απόδειξη αυτού είναι η άμεση ή έμμεση στρατιωτική της εμπλοκή στο Ιράκ, στην Συρία, στον Καύκασο και στην Λιβύη. Η ενεργή ανάμειξη της στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με στόχο την διεύρυνση της επιρροής της. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων περί εκχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα του 1947, η μη αποδοχή της σύμβασης του Montego Bay για το Δίκαιο της θάλασσας, και η επιλεκτική μόνο επίκλησή του. Και βέβαια η ρητορική της και η διαρκής και πολυεπίπεδη κλιμάκωση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο την στόχευση και την στρατηγική της Τουρκίας. Με απλά λόγια να την διαβάσουμε σωστά. Είναι δραματικά διαφορετικό εάν επρόκειτο για μια χώρα που όπως σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο έχει κάποιες διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος που επιθυμεί να τις λύσει με τους παραδεκτούς τρόπους επίλυσης διαφορών, ή αντίθετα επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή».
______

Αιχμές για Δύση και ίσες αποστάσεις

Μερικά ακόμα σημεία που ξεχωρίσαμε:

Ο Κ. Καραμανλής άφησε αιχμές κατά της Δύσης λέγοντας χαρακτηριστικά. «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαϊική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης».

Κάλεσε, δε, τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην τηρούν γραμμή ίσων αποστάσεων, λέγοντας: «Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία.»

 

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες της για διεύρυνση των διπλωματικών της ερεισμάτων, για ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών της, για διαρκή προβολή των επιχειρημάτων της ιδίως προς συμμάχους και εταίρους, όπως ήδη και σωστά πράττει, αναδεικνύοντας την ορθότητα των θέσεών της αλλά και το επιβλαβές της επαμφοτερίζουσας στάσης τους. Και βέβαια για ισχυροποίηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και στήριξη, ηθική και υλική, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε εθνική ενότητα και ομοψυχία. «Είναι βέβαιο ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία, επιβάλλει συνεχή και συνεπή υπεράσπιση της εθνικής στρατηγικής από όλους μας. Δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε βραχύβιος ο αγώνας αυτός, και είναι ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι όμως αγώνας που οφείλουμε στο έθνος και την συνείδησή μας. Σε τελική ανάλυση, ασχέτως επί μέρους απόψεων, όλες και όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλα φοράμε!» επισήμανε καταχειροκροτούμενος.
_________

Πηγές: cnn.gr, newsit.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)