to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 01.06.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εφαρμογή 4μηνης άδειας στους εκπαιδευτικούς»

Tο υπ. Παιδείας, όπως και στη περίπτωση της άδειας ανατροφής τέκνου των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, βάζει εμπόδια και στο θέμα των αδειών του καλοκαιριού.


Με πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπανάτσιου, βουλευτή Μαγνησίας και Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν, με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4808/2021 και 4830/2021 για τη χορήγηση 4μηνης άδειας στους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τα νόμιμα κριτήρια και επιθυμούν να τη λάβουν χωρίς εμπόδια.

Με το άρθρο 28 ν.4808/2021 ορίζεται ότι «κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα, μηνιαίως, ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό». Στο άρθρο 56 αναφέρεται πως «Η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατή η χορήγησή της για διάστημα μικρότερο του ενός (1) μηνός. Για κάθε τέκνο, διάστημα τεσσάρων (4) μηνών της άδειας του πρώτου εδαφίου λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθ. 2019/1158 Οδηγία ΕΕ, η εν λόγω ρύθμιση προχώρησε προκειμένου να αυξηθούν τα κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι που είναι γονείς,  να ενθαρρυνθούν και να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από την εν λόγω οδηγία περιόδους άδειας. Για αυτό το λόγο προβλέφθηκε να δίνεται στους εργαζόμενους το δικαίωμα να λαμβάνουν ένα επαρκές επίδομα κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής.

Δυστυχώς όμως, το Υπ. Παιδείας, όπως και στη περίπτωση της άδειας ανατροφής τέκνου των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έτσι και σε αυτό το δικαίωμα των εκπαιδευτικών βάζει εμπόδια. Πολλές καταγγελίες εκπαιδευτικών αναφέρουν πως σε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για να λάβουν την άδεια υπάρχει είτε απόρριψη λόγω μη επαρκών οδηγιών από το Υπουργείο είτε διότι αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών υποχρεωτικά έως 31-8-2022! Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευτικός που έκανε αίτηση τον Ιανουάριο του 2022 για να λάβει 2 μήνες άδεια, την υποχρεώνουν να λάβει όλη τη 4μηνη άδεια και την επεκτείνουν και έως 31-8 άνευ αποδοχών.

Ουσιαστικά λοιπόν η Υπουργός Παιδείας ακυρώνει στη πράξη την Ευρωπαϊκή οδηγία και το νόμο που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το 2020 με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν πρόσβαση στα ευεργετήματα του νόμου. Η Πολιτεία οφείλει να βοηθάει τους νέους γονείς και όχι να φέρνει προσκόμματα και δυσκολίες στον οικογενειακό προγραμματισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)