to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 01.06.2022

Πολιτική

Ερντογάν: Δηλώσεις διακοπής διμερών σχέσεων με την Ελλάδα - Συστάσεις από Σολτς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία σταματά τις συνομιλίες με την Ελλάδα, μέχρι η Αθήνα «να διορθώσει τα λάθη της» - Στήριξη από τον γερμανό Καγκελάριο στις ελληνικές θέσεις


Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία ακύρωσε την πλατφόρμα διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, προσθέτοντας σε ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του πως η Άγκυρα θέλει μια εξωτερική πολιτική που «να έχει ισχυρό χαρακτήρα».

«Συνεχίζετε να μας κάνετε επίδειξη με τα αεροπλάνα σας», είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Τι κάνετε; Συνέλθετε. Δεν αντλήσατε τα διδάγματα από την ιστορία;».

«Μην προσπαθείτε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε καθ' οδόν. Δεν κάνουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Αυτή η Ελλάδα δεν βλέπει τη λογική», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, μέχρι ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αναβαθμισμένος στη διεθνή πολιτική σκηνή λόγω μιας σειράς επιτυχιών στη παγκόσμια σκακιέρα: την ανάδειξη του σε μεσολαβητική δύναμη στο Ουκρανικό, την ένταξη του σε προγράμματα αμερικανικών εξοπλισμών, την ακύρωση των τριμερών ενεργειακών συμφωνιών για τη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και την ικανοποίηση ενδονατοϊκών αξιώσεων προκειμένου να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία.

Η Ελλάδα παρότι απαντά δια της υποβαθμίσεως στις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιοματούχων με τη πολιτική του δεδομένου συμμάχου αποδυναμώνει τη θέση της χώρας και προσφέρει χώρο ώστε η άλλη πλευρά να προωθεί την αναθεωρητική της ατζέντα για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς στην ουσία ναρκοθετεί κάθε δυνατότητα ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

Μήνυμα Σολτς προς Τουρκία: Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι αποδεκτή

Στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, σήμερα στο Βερολίνο. Ερωτηθείς δε για τη στάση του καγκελάριου, απάντησε:

«Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές».

Ταυτόχρονα αποσαφήνισε τη θέση της Γερμανίας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)