to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 01.06.2022

Πολιτική

Τα έκανε χειρότερα ο Οικονόμου για τα τεθωρακισμένα - Μισόλογα για το πραγματικό κόστος

Έμμεση παραδοχή ότι η Γερμανία παρουσίασε συμφωνία ενώ το ελληνικό επιτελείο διαπραγματευόταν - Δεν ανέφερε μεγέθη και ποσά - Προανήγγειλε αδιαφάνεια στη Βουλή - Κι αυτά, την ώρα που υπάρχει ανησυχία για το πραγματικό κόστος που θα έχουν σε κόστος ανταλλακτικών, εκσυγχρονισμού και τροποποιήσεων τα γερμανικά οχήματα που στα λόγια θα δοθούν στην Ελλάδα «απολύτως δωρεάν».


Έμμεση παραδοχή της χειραγώγησης της Ελλάδας από τον Γερμανό καγκελάριο προκειμένου να ανακοινωθεί άμεσα η «ανταλλαγή» των BMP-1 των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με γερμανικά, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές επαφές των επιτελείων των δύο χωρών, αποτελούν τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημειώνει η Αυγή, η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς «φουντώνουν» οι ανησυχίες για το πραγματικό κόστος που θα έχουν σε κόστος ανταλλακτικών, εκσυγχρονισμού και τροποποιήσεων τα γερμανικά οχήματα που στα λόγια θα δοθούν στην Ελλάδα «απολύτως δωρεάν».

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι «μάθαμε από τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στη Γερμανία» και ζήτησαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει «τι απόφαση είναι αυτή, πότε ελήφθη, υπό ποίες συνθήκες».

«Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας ... στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οτιδήποτε από αυτά μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα ... τα συγκεκριμένα MBP-1 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής 40-50 χρόνων, στην ουσία είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας γιατί έχουν ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν ... Οι Γερμανοί θα μας τα αντικαταστήσουν με νέα, σύγχρονα, 3-4 "γενιές" μπροστά ... είναι μια επωφελής εξέλιξη, είπε ο κ. Οικονόμου.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το ότι στην προηγούμενη αποστολή, των καλάσνικοφ, η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατεινόταν ότι πρόκειται για κατασχεμένο υλικό που δεν είναι απαραίτητο και δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ τώρα «αυτό είναι κάτι άλλο, είναι αναβάθμιση», όπως του επεσήμαναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε το άσπρο μαύρο: «Δεν είναι καθόλου άλλο, είναι στην ίδια γραμμή, γιατί είναι κάτι που αντικαθιστούμε αμέσως, δεν ήταν τα πιο σύγχρονα άρματα που είχαμε ... πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά. Έχουμε δυνατότητα αναβάθμισης ενός υλικού αναγκαίου στις ΕΔ. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουμε».

Στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις «γιατί ανακοινώθηκε από τη Γερμανία;», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως παραδέχθηκε ότι ο Γερμανός καγκελάριος προχώρησε σε ανακοίνωση μίας σε εξέλιξη συζήτησης των δύο πλευρών: «Όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει μετά από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο την συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του». Μάλιστα, σε ευθεία ερώτηση αν «βιάστηκε ο Σολτς;», ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να αποφύγει την ευθεία παραδοχή, λέγοντας «κοινοποιήθηκε αν θέλετε η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».


Το γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου δεν αναφέρεται σε «συμφωνία» αλλά σε «πρόοδο επαφών» δείχνει το κατά πόσο η ελληνική πλευρά πρόλαβε ή της επετράπη να διεκδικεί τα βέλτιστα για τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο εξοπλισμού και οικονομικού κόστους. Στην ερώτηση-κλειδί, αν «θα μας κοστίσει κάτι;» αυτή η ανταλλαγή, ο κ. Οικονόμου φυσικά δεν αναφέρθηκε καθόλου στα κόστη αναβάθμισης, ανταλλακτικών και τροποποιήσεων και αναφερόμενος μόνο στην απουσία κυρίου αντιτίμου είπε «απολύτως τίποτα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει το μέγεθος της συμφωνίας και κυρίως προανήγγειλε... απουσία αναλυτικής ενημέρωσης στη Βουλή. Στην ερώτηση «πότε θα γίνει αυτό και για πόσα άρματα;» απάντησε γενικά ότι «η τάξη μεγέθους δεν είναι μεγάλη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προβεί σε ανακοινώσεις. Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα», ενώ για το αν θα γίνει ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ότι «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης. Δεν είναι κάτι που απαιτεί κάποια καινούργια θεσμική διαδικασία». Ακόμη πιο ενδιαφέρον, είπε ότι τα παραπάνω θα υλοποιηθούν όχι με συγκεκριμένη, αλλά με «απόφαση διαρκείας» του ΚΥΣΕΑ...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)