to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 01.06.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Γιατί ο ελληνικός λαός να μαθαίνει από ξένους αξιωματούχους ότι στέλνουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία; (βίντεο)

«Ο Πρωθυπουργός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος διότι δεν μπορεί να δίνει μία συνέντευξη, λίγο πριν μάθουμε από τα χείλη του Σολτς για την αποστολή αρμάτων μάχης και να μην λέει τίποτα»


O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε σήμερα το πρωί στο OPEN TV και ανέδειξε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει θεσμικά. Τα «αποθέματα» στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση για να υποβαθμίσει αυτή την ενέργεια ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην άμυνά μας, έχουν ρόλο και λόγο ύπαρξης. Με αυτές τις κινήσεις και με την επίκληση της τουρκικής προκλητικότητας για ολοένα και μεγαλύτερους εξοπλισμούς, μιλάμε για μια απαράδεκτη, αντιθεσμική συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και για έναν επικίνδυνο τακτικισμό εργαλειοποίησης υπαρκτών ζητημάτων για τη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για το ζήτημα αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος διότι δεν μπορεί να δίνει μία συνέντευξη, λίγο πριν μάθουμε από τα χείλη του Σολτς για την αποστολή αρμάτων μάχης και να μην λέει τίποτα. Ξέρετε τα άρματα μάχης δεν είναι ένα βιβλίο από την προσωπική του βιβλιοθήκη το οποίο το χαρίζει, το δανείζει, το δίνει σε μία άλλη χώρα. Είναι ένα μέρος των οπλικών αμυντικών συστημάτων μας. Άρα υπάρχουν διαδικασίες. Πρόκειται για μία απαράδεκτη αντιθεσμική συμπεριφορά και είναι η δεύτερη,τρίτη φορά. Την άλλη φορά μάθαμε από τον Αμερικάνο διπλωμάτη τι πρόκειται να γίνει. Δεν γίνεται έτσι!Ποιος αποφάσισε λοιπόν την άμεση, γιατί με βάση το Διεθνές Δίκαιο εδώ έχουμε μια άμεση εμπλοκή της χώρας σε στρατιωτική αποστολή. Διότι στέλνουμε πολεμικό υλικό πρώτης γραμμής.

Τα «αποθέματα» έχουν στρατηγική αξία. Η αντικατάσταση έχει κόστος. Εδώ δεν έχουν κόσμο στα νοσοκομεία και διώχνουν τους ανθρώπους,τους οποίους έχουν βάλει σε αναστολή εργασίας, αναφέρομαι στους 12.000 νοσοκομειακό προσωπικό, και πάνε και παραγγέλνουν και άλλα όπλα .Εδώ μας λείπουν από τα σχολεία. Εδώ λοιπόν βγαίνουν συντάξεις οι οποίες είναι χαμηλές και από τη Νέα Δημοκρατία μας λένε για νέα όπλα και ότι αναβαθμιζόμαστε κιόλας.

Ακούω και με βάση τα ρεπορτάζ, ακολουθούν και νέα οπλικά συστήματα πέρα από τα Rafale, πέρα από τις γαλλικές φρεγάτες, πέρα από τα F-35, ακολουθούν και ιταλικά οπλικά συστήματα. Αυτός ο δρόμος των υπερεξοπλισμών είναι αδιέξοδος και δεν συνιστά υπηρεσία στην υπόθεση της ειρήνης η μεγαλύτερη εμπλοκή σε αυτό το παράλογο κυνήγι εξοπλισμών. Αυτό είναι ένα  τεράστιο θέμα .

Για την πρόσφατη απειλή πολέμου από την Τουρκία

Για αυτό εμείς στέλνουμε στην Ουκρανία αυτά που μας περισσεύουν από τα «αποθέματα», που υποτίθεται ότι είναι αχρείαστα;Γιατί τα είχαμε πάρει τότε,αφού είναι αχρείαστα αυτά τα «αποθέματα»; Δεν έχουν καμία αξία; Θέτουμε ερωτήματα στην κυβέρνηση για να μας απαντήσει.

Θέτω ερωτήματα και θέλω επίσημες απαντήσεις. Δεν υπάρχουν διαδικασίες θεσμικές για αυτά τα πράγματα; Είναι αιμορραγία όταν μιλάμε για υπερεξοπλισμούς -άλλο είναι οι αναγκαίοι εξοπλισμοί- και ειδικά σε μία χώρα που έχουν πάει άνθρωποι στη φυλακή για αυτή την ιστορία, που έχουν βγάλει μίζες. Έχουν υπάρξει μίζες για τα οπλικά συστήματα. Έχει αμαρτωλό παρελθόν η Νέα Δημοκρατία, έχει και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, ο άλλος εταίρος του δικομματισμού.

Εδώ πέρα δυστυχώς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με έναν ανεύθυνο θα έλεγα τρόπο, σε σχέση με τα κρίσιμα και υπαρκτά ζητήματα που έχουμε με βάση την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η διαρροή που έγινε δεν είναι κάτι που ξέφυγε από τον κ. Παναγιωτόπουλο. Εντάσσεται σε έναν επικίνδυνο τακτικισμό ο οποίος προσπαθεί να εργαλειοποιήσει υπαρκτά προβλήματα για δημιουργία εντυπώσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αν συμβαίνει αυτό είναι πάρα πολύ ανεύθυνο. Οφείλουμε λοιπόν αυτά τα ζητήματα να τα αφήσουμε στην άκρη και να τα αντιμετωπίσουμε με μία σταθερή εξωτερική πολιτική, η οποία  να χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη στρατηγική. Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική; Η στρατηγική της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία στη βάση των αποφάσεων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν κάνει αυτό που σας είπα στο εσωτερικό του. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή αμφισβητείται έντονα. Διαβάσατε σε  ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα  ότι μέχρι και χρήματα έχει στην άκρη και τρόπο διαφυγής από κάποια έκτακτη κατάσταση, άρα ουσιαστικά τι κάνει; Χρησιμοποιεί την Ελλάδα και όχι μόνο την Ελλάδα, και τα προβλήματα με τη Συρία, για να δημιουργήσει αντίστοιχες εντυπώσεις στο εσωτερικό. Άρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα απαιτούν μια σαφή στρατηγική και ψυχραιμία.

Για το νέο εκτελεστικό γραφείο  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καταρχήν μιλάμε για ένα καινούργιο θεσμοθετημένο όργανο. Διότι αυτό που υπήρχε παλιότερα ήταν ο «πρωινός καφές», την ευθύνη της συγκρότησης του οποίου είχε αποκλειστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά αυτό εγκρίνεται από την Πολιτική Γραμματεία. Έχει έναν καθαρά εκτελεστικό χαρακτήρα, τουλάχιστον, ένα όργανο καθημερινής εκτελεστικής διαχείρισης των πραγμάτων. Κατά συνέπεια ο χώρος που θα παίρνονται και θα χαράσσονται βασικά οι πολιτικές πέρα από την Κεντρική Επιτροπή είναι η Πολιτική Γραμματεία. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι ειλικρινά να έχουμε μια ενωτική διάθεση την επομένη του συνεδρίου στη βάση αυτών των αποφάσεων και η ζωή πλέον θα δείξει την ορθότητα των επιλογών μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)