to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:31 | 31.05.2022

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Η ελληνογερμανική συμφωνία για την αποστολή βαρέος οπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις


«Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη» ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα» την «άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας (...) την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Τέλος, ζητά την άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, «όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση «απογειώνει» την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού σχολιάζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι 'απογειώνει' την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων» επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης καθώς το ζήτημα έγινε γνωστό από τον Γερμανό καγκελάριο ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο 'Αμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Πλήρη ενημέρωση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

Πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα όσα συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σόλτς.

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

ΜέΡΑ25: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την εν κρυπτώ επικίνδυνη περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο

Για άλλη μία φορά μάθαμε από άλλον, από τον Γερμανό Καγκελάριο εν προκειμένω και όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό -παρά την παραχώρηση σχετικής συνέντευξης τύπου-, ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εμπλέξει την χώρα μας "για τα καλά" στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν, εν κρυπτώ και χωρίς να διαβουλευτεί και να συμβουλευτεί κανέναν και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αποστολή τεθωρακισμένων τα οποία λέει θα αναπληρωθούν κιόλας από την Γερμανία, στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς την ώρα που υποτίθεται του επιδείκνυε τους χάρτες για το Αιγαίου.

Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μάθημα από την τακτική του "yes man" που ακολουθεί τόσο καιρό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αντιθέτως δεν τον ενδιαφέρουν καν οι τεράστιοι κίνδυνοι που γεννώνται από όλη αυτή του την στάση για τη χώρα μας και το λαό της.

Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εμπλοκή της χώρας σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς και να δώσουν άμεσα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης του γι' αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες και κρυφές αποφάσεις τις οποίες γι' άλλη μία φορά πληροφορούμαστε από τρίτους και όχι από όσους αρμοδίως πρέπει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για αυτές τις αδιανόητες, επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)