to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 31.05.2022

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Μείζον ζήτημα η «βουτιά» στην επετηρίδα και η δημιουργία «κονκλάβιου» ανώτατων δικαστών που επιχειρεί η κυβέρνηση

Δημιουργεί κλίμα ευνοϊκών προαγωγών-Πλήττεται η ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης


«Είναι μείζον ζήτημα η «βουτιά» στην επετηρίδα που επιχειρεί η κυβέρνηση με την προαγωγή εφετών σε αρεοπαγίτες και σε δύο χρόνια σε Αντιπρόεδρο ή Πρόεδρο του Αρείου Πάγου», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης, για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Η διάταξη αυτή δημιουργεί ξαφνικά ένα καινούργιο «κονκλάβιο» ανώτατων δικαστών εκτός επετηρίδας που οδηγεί σε περιορισμό της ανανέωσης και των απόψεων και των προσώπων», συμπλήρωσε. «Πρόκειται για ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως την επετηρίδα και το αίσθημα σταθερότητας. Δημιουργεί κλίμα ευνοϊκών προαγωγών», υπογράμμισε.

«Θα συνεισφέρει κάτι τέτοιο στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης;», ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών κ. Στενιώτη, η οποία συμφώνησε μαζί του ότι πρόκειται για «βουτιά» στην επετηρίδα, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της.

«Σήμερα έχουμε 201 προέδρους εφετών. Είναι μεγάλη η ομάδα των προς προαγωγή σε αρεοπαγίτες, δικαστών. Η πλειονότητα των φορέων είναι αντίθετοι με αυτή τη ρύθμιση», σημείωσε. Μετά την ομοβροντία στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάσθηκε να υποσχεθεί ότι θα αποσύρει την επίμαχη  διάταξη!

Ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του προς τα αμιγώς οικονομικά κριτήρια που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον δικαστικό Καλλικράτη, ζητώτας να διασφλαισθεί νομοθετικά, τουλάχιστον ότι δεν θα κλείσουν δικαστήρια σε έδρες νομών. Τάχθηκε τέλος υπέρ της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών από τους δικηγορικούς συλλόγους «Η γνώμη τους πρέπει να έχει βαρύτητα και να αποτελεί στοιχείο της αξιολόγησης των δικαστών», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)