to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελληνικά τάνκερ στον Περσικό: Τι ζητούν οι Ιρανοί από τον IMO

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις - Τι θέλει να πετύχει η Τεχεράνη


Την απελευθέρωση του tanker Lana και του φορτίου του ζητούν μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) οι αρχές του Ιράν, την ώρα που κρατούν τα δύο ελληνόκτητα πλοία, τα οποία «συνέλαβαν» στον Περσικό Κόλπο. Με αφορμή το συμβάν, διπλωματικές πηγές έχουν επισημάνει στη «Ν» ότι «οι σύνθετες κρίσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχουν τονίσει σε δριμύ τόνο ότι η κίνηση του Ιράν ισοδυναμεί με πειρατεία.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα σύνθετο γεωπολιτικό σκηνικό, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το ρωσικό δεξαμενόπλοιο με ιρανική σημαία και ιρανικό φορτίο Lana. Υπενθυμίζεται ότι το φορτίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο και μεταφέρθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, ενώ το πλοίο παραμένει στην Εύβοια.

Τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος είχε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. «Συζητήσαμε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας. Οι εξελίξεις στον Κόλπο, μετά την κατάληψη των ελληνόκτητων tankers, βρέθηκαν στο επίκεντρο και άλλων επικοινωνιών που είχε χθες ο Έλληνας υπουργός με ομολόγους του. To Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα.

Η ελληνική θέση

«Πρόκειται για μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Οικονόμου. «Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν το πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης και κάτι τέτοιο δεν έγινε» υπογράμμισε.

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης της χώρας, ζήτησε εν τω μεταξύ τη συνδρομή του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, Kitack Lim, για την απελευθέρωση του Lana και του φορτίου του. «Θα ήταν σημαντικό εάν ο γενικός γραμματέας μπορούσε να επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την απαιτούμενη συνεργασία σχετικά με το προαναφερθέν πλοίο, προκειμένου αυτό και το φορτίο του να απελευθερωθούν και να επιτραπεί η επανεκκίνηση του ταξιδιού του», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Πού βρίσκονται τα πλοία

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή πύλη MarineTraffic, το Prudent Warrior βρισκόταν χθες αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas. Όσο για το Delta Poseidon, το τελευταίο σήμα από το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) ελήφθη στις 27 Μαΐου. Το σήμα καταδεικνύει ότι το πλοίο βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο με αναμμένες τις μηχανές. Στα δύο πλοία βρίσκονται 48 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων 10 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Με ανακοίνωσή του το Σάββατο, ο ιρανικός οργανισμός σημείωνε ότι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους, ενώ τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες βάσει των διεθνών νομοθεσιών. Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας έχει απευθύνει σύσταση σε όλους τους ναυτιλιακούς οργανισμούς για την αποφυγή των χωρικών υδάτων αρμοδιότητας του Ιράν, των Στενών του Ορμούζ και του Κόλπου του Ομάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)