to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 31.05.2022

Οικονομία

ΔΕΗ εναντίον κοινωνίας: Αίτημα για πιλοτική δίκη από τα golden boys του Μαξίμου

Αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, με στόχο να ανακόψει το κύμα προσφυγών που έχει γίνει από ιδιώτες και συλλογικούς φορείς καταναλωτών. Η εκλεκτή από τη ΝΔ διοίκηση της εταιρείας θέλει να προστατεύσει τις ληστρικές για το εισόδημα επιλογές της καθώς και τα υπερκέρδη που υποτίθεται η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει.


Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Αφορμή για το αίτημα της ΔΕΗ ΔΕΗ στάθηκε η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις - ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ρήτρας μεταφέρεται στα τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί.

Η συζήτηση στον 'Αρειο Πάγο επί του αιτήματος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι οι δίκες που έχουν προσδιοριστεί στο μεταξύ για την ρήτρα αναπροσαρμογής ύστερα από αιτήσεις καταναλωτών, πιθανότατα θα αναβληθούν.

Να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη 1η Ιουνίου είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Συλλογική Αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της ΔΕΗ ΑΕ, αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το ΙΝΚΑ καλούσε τους πολίτες  σε μαζική παρουσία στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 01-06-2022. Γιατί αυτή η ρήτρα δεν πρέπει να πληρώνεται, δεν πρέπει να αναστέλλεται. Αυτή η ρήτρα πρέπει να καταργηθεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Δικαιοσύνη» όπως σημείωνε.

Αναρωτιέται κανείς γιατί η διορισμένη από την ελληνική κυβέρνηση διοίκηση κινήθηκε κατά αυτόν τον τρόπο και φυσικά αν ήταν ενημερωμένο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό εξαγγείλει την φορολόγηση 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας (της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης) προφανώς αποδεχόμενος πως η ρήτρα αναπροσαρμογής και τον νομικό πλέγμα μέσω του οποίου επιβλήθηκε είναι προβληματικό και έχουν μεταβιβάσει παράλογες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας στα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Αυτή τη πεποίθηση δεν την έχει μάλλον ο κ. Στάσης και τα άλλα υψηλά αμοιβόμενα golden boys της ΝΔ που χτίζουν βιογραφικά και μοιράζουν στους εαυτούς τους bonus στις πλάτες του ελληνικού λαού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)