to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 31.05.2022

Πολιτική

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η Κυβέρνηση έχει σκοπό να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιου Πανεπιστημίου

«Παρακολουθούμε, πραγματικά με τεράστια ανησυχία –και νομίζω όλοι οι δημοκράτες πολίτες αυτής της χώρας- , την κλιμάκωση της βίας με αφορμή τα γεγονότα του ΑΠΘ» επεσήμανε καλεσμένη στην εκπομπή “Metropolis” του IONIANTV η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει σκοπό να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιου Πανεπιστημίου και αυτό είναι ένα  μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να σταθούμε. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού αλλά και των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θεσπίστηκε η παρουσία αστυνομίας και η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και τώρα η Κυβέρνηση επανέρχεται με αιφνιδιαστικές αλλαγές, χωρίς καμία διαβούλευση, με έναν νόμο πλαίσιο ο οποίος αλλάζει εκ βάθρων το Πανεπιστήμιο.

Πρώτον Πανεπιστημιακή αστυνομία: Παρακολουθούμε, πραγματικά με τεράστια ανησυχία –και νομίζω όλοι οι δημοκράτες πολίτες αυτής της χώρας- , την κλιμάκωση της βίας με αφορμή τα γεγονότα του ΑΠΘ. Με την αστυνομία παρούσα και με τα ΜΑΤ παρόντα μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου είδαμε να γίνονται οι φοιτητές, η νέα γενιά, οι εχθροί του Έθνους. Ξαφνικά εχθροί του Έθνους είναι οι φοιτητές μας; Βέβαια έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να επαναληφθεί. Και δεν εννοώ εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλος ο δημοκρατικός κόσμος. Το πεσμένο παιδί , ο φοιτητής πρέπει να μας ταρακουνήσει.

Δεύτερον, με αυτές τις διατάξεις χάνεται κάθε έννοια δημοκρατικότητας. Ξέρετε το δημόσιο Πανεπιστήμιο ήταν η μεγάλη πνοή της ελληνικής κοινωνίας γιατί είχαμε την προσπάθεια όλου του δημοκρατικού κόσμου τότε-κυρίως από το 1981 και μετά- για να υπάρξει ταξική ζύμωση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να οραματιστούν την ζωή τους αλλιώς, από όποια κοινωνική τάξη και να προέρχονταν. Και τώρα έχει ξεκινήσει από πέρυσι η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια και συγχρόνως η πριμοδότηση των άθλιων κολλεγίων. Επίσης, με τις αλλαγές που κάνει στο σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων – σε κάτι που αποτελούσε εγγύηση της δημοκρατικότητας των Πανεπιστημίων- αφήνει επιχειρηματικά συμφέροντα να μπορούν να οργανώνουν το τι και πως θα γίνεται εντός του Πανεπιστήμιου.

Τρίτον, η κατάπτυστη διάταξη για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων που μόνο η Χούντα είχε επιχειρήσει . Σε αυτή τη κοινωνία δεν πρέπει να ανεχτούμε τέτοιες αλλαγές που θα κάνουν το Πανεπιστήμιο επιχείρηση. Τονίζω έχουν μειωθεί επιπλέον 10000 θέσεις στα Πανεπιστήμια και τώρα βάζει τα επιχειρηματικά και βιομηχανικά συμφέροντα, τα διδακτορικά κ.α. Βάζει τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους στο περιθώριο, όπως ακριβώς είχε κάνει η Χούντα. Θεωρώ ότι είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε τη νέα γενιά στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη και της Κεραμέως.

Για τα προβλήματα τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αχαΐα:

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Πάτρα, το Αίγιο αλλά και στη Δυτική Ελλάδα –Πύργος, Αμαλιάδα- είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Δηλαδή πως θα κατευθυνθούν τα παιδιά σε κολλέγια. Κλείνουν τμήματα, γίνεται μεταφορά τμημάτων από το Αίγιο στην Πάτρα ενώ υπάρχουν υποδομές και φοιτητές, γίνεται μείωση των θέσεων στο Πανεπιστήμιο. Γενικά γίνεται μια προσπάθεια ενός «κλειστού» Πανεπιστημίου, το οποίο έχει προσφέρει στην κοινωνία και θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Εγώ λέω ότι δεν θα περάσει αυτό όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Είμαι υποχρεωμένη να το πω και να το κάνω βέβαια.

Για το Γενικό ΝοσοκομείοΠαίδων Πατρών-Καραμανδάνειο:

Είναι λογικό οι αναισθησιολόγοι να ακολουθούν τη δικαστική οδό διότι είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα οι εναπομείναντες γιατροί με τόσες εφημερίες. Πριν από μερικές βδομάδες είχα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, με θέμα γιατί το Καραμανδάνειο έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγους. Είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο που έχουμε εκτός από τα Νοσοκομεία της Αττικής και δυστυχώς προδιαγράφεται μια πορεία που οδηγεί στο κλείσιμο. Ο κ. Πλεύρης δεν είπε τίποτα. Όσο για την ανακοίνωση ενός νέου παιδιατρικού Νοσοκομείου: Ο καλύτερος τρόπος να καταργήσεις αντί να στηρίξεις ένα Νοσοκομείο είναι να ανακοινώσεις ότι θα φτιάξεις ένα άλλο παιδιατρικό Νοσοκομείο. Αφού υπάρχει το Καραμανδάνειο γιατί δεν ενισχύεται και αν φτιάξουν- που δεν πρόκειται- κάποτε, το Καραμανδάνειο τι τους ενοχλεί; Είναι στην ίδια γραμμή να μην μείνει τίποτα δημόσιο όρθιο. Η κοινωνία των Πατρών, της Αχαΐας αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη, δεν μπορούμε να χάσουμε αυτό το Νοσοκομείο που είναι εξειδικευμένο στη παιδιατρική χειρουργική κυρίως ορθοπεδικού χαρακτήρα .

Σχετικά με την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Είμαστε σε μάχιμη κατάσταση και θα είμαστε ακόμα παραπάνω γιατί κλιμακώνουν τη βία στα Πανεπιστήμια για να κρύψουν το τι γίνεται με την ακρίβεια στην ενέργεια και τη διατροφή. Πέρασαν μια διάταξη για τα επιδόματα που θα δοθούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο όπως κάνει παραδοσιακά η Δεξιά ανακαλύπτοντας έναν νέο εχθρό του Έθνους, την νέα γενιά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)