to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 30.05.2022

Οικονομία

Στο 7,8%: «Σαρώνει» την ευρωζώνη ο πληθωρισμός

Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το Μάιο στα επίπεδα του 7,8% σε ετήσια βάση προβλέπουν πλέον οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς, αυξάνοντας κι άλλο τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –ακόμη και από το εσωτερικό της- για αυξήσεις επιτοκίων.


Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο. Ήδη η Ισπανία μόλις ανακοίνωσε απροσδόκητο άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.

Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Για να ληφθούν οι αποφάσεις, τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα για την εξέλιξη των τιμών είναι πολύ σημαντικά. Οι μέσες προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 7,8% πλέον στη ζώνη του ευρώ. Εάν αφαιρεθεί η επίπτωση των αυξήσεων από ενέργεια και τρόφιμα αναμένεται να φτάσει το 3,6% που είναι νέο ρεκόρ.


Την Τρίτη αναμένονται τα πρώτα βασικά στοιχεία για τις τιμές για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Με βάση τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, στις 9 Ιουνίου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επιβεβαιώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο. Αυτό θα έφερνε σε μηδενικά από αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες.

Κεντρικοί τραπεζίτες

Τα νέα στοιχεία για τις τιμές θα δείξουν εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες. Ήδη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ και οι συνάδελφοί του της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν και της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 0,50%.

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο Γιόαχιμ Νάγκελ, αρχίζει να τάσσεται κι αυτός υπέρ μιας τέτοιας λύσης και ζητά τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. «Στη συνάντησή μας τον Ιούνιο πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το πού πάμε», είπε ο ίδιος μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel. «Από την τρέχουσα σκοπιά μου, πρέπει στη συνέχεια να κάνουμε ένα πρώτο βήμα (αύξησης) επιτοκίων τον Ιούλιο και να ακολουθήσουμε περαιτέρω (με αυξήσεις) το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.

Με συναδέλφους τους πάντως όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό να μην θέλουν τόσο μεγάλες αυξήσεις, φαίνεται ότι στο εσωτερικό της ΕΚΤ θα δοθούν σκληρές μάχες για να φανεί εάν θα επικρατήσουν τα πιο σκληρά «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής ή τα «περιστέρια» που έχουν επικρατήσε μέχρι τώρα.  Σημαντική για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ αναμένονται ότι θα είναι η αναμενόμενη προσέγγιση του επικεφαλής Οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν ο οποίος έκανε λόγο για ελεγχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια της τάξης του 0,25%, κατά δύο φορές ίσως φέτος.

Πηγή: ot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)