to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα καρτέλ

«Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί έχει βάλει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας, έχει επιτρέψει την αισχροκέρδεια, στην οποία συμμετέχουν τα γαλάζια και χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΔΕΗ, ήδη από το 2020, μας έκανε αρνητικούς πρωταθλητές στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και αφήνει την αγορά ενέργειας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, από τον Νοέμβριο του 2020. Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου δεν ζήτησε μαζί με τις χώρες της Ιβηρικής, και άρα δεν πέτυχε, στην Ελλάδα να αποσυνδεθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» και τον Σπύρο Ραπανάκη.


Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ελλείψεις και στα προβληματικά στοιχεία του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, καθώς και για τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δήλωσε: «Φαίνεται ότι στο τέλος θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε και τυχόν ζημιές στην προμήθεια. Τη σχετική τροπολογία μάλιστα, προς όφελος του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, νομοθέτησε μόνη της η Ν.Δ, την Πέμπτη, αφού κανένα άλλο κόμμα δεν τη στήριξε. Όσο για τις επιδοτήσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για λεφτά των καταναλωτών, είτε μέσα από τους λογαριασμούς από τον Ιούλιο του 2021 είτε από το Ταμείο για το Κλίμα, και μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία σχέση δεν έχουν τα μέτρα αυτά με τις θεσμικές ρυθμίσεις που κέρδισαν άλλες χώρες της Ε.Ε (Ιβηρική) ή με την αξιοποίηση μεγάλων ποσών από τους προϋπολογισμούς τους (π.χ Ιταλία), με ταυτόχρονη ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στην αγορά ενέργειας (π.χ Γαλλία).

Για την επόμενη μέρα της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι: «Ξεκάθαρα όλες και όλοι, έχουμε ένα κοινό καθήκον, την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα αντισταθεί στο πλιάτσικο και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επισπεύσει την πτώση της και θα οδηγήσει στην εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με πρώτο και ισχυρότερο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μιας κοινωνικής συμφωνίας που θα στηρίξει και θα εμβαθύνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχουν ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να ανασάνουν!».

Για το εάν παραμένει σε ισχύ το κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ τέλος, απάντησε: «Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία, που η συντριπτική της πλειοψηφία ζητάει μια προοδευτική κυβέρνηση για «να φύγει ο Μητσοτάκης»…. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ θα κληθεί από την κοινωνία να απαντήσει. Και εκεί δεν χωρούν αναβολές. Διώχνουμε το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη ή όχι;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα καρτέλ

Για ποιο λόγο κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τον μηχανισμό μείωσης των λογαριασμών όπως οι χώρες της Ιβηρικής;

Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί έχει βάλει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας, έχει επιτρέψει την αισχροκέρδεια, στην οποία συμμετέχουν τα γαλάζια και χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΔΕΗ, ήδη από το 2020, μας έκανε αρνητικούς πρωταθλητές στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και αφήνει την αγορά ενέργειας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, από τον Νοέμβριο του 2020. Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου δεν ζήτησε μαζί με τις χώρες της Ιβηρικής, και άρα δεν πέτυχε, στην Ελλάδα να αποσυνδεθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι νέες του υποσχέσεις παραπέμπονται για εφαρμογή στους λογαριασμούς του Αυγούστου, το νωρίτερο, με θολές δεσμεύσεις. Τριπλή αποτυχία λοιπόν, που πληρώνουν πολύ ακριβά με κόστος δισεκατομμυρίων όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γιατί ισχυρίζεστε πως η κυβέρνηση μαγείρεψε τα υπερκέρδη των ιδιωτών στο ρεύμα; Ο κ Μητσοτάκης λέει ότι είναι πρωτοπόροι στην Ευρώπη στην ενίσχυση των καταναλωτών.

Πρωτοπόροι στην ακρίβεια και στα υπερκέρδη είναι. Αν δεν τους πίεζε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και όλη η κοινωνία, ακόμα θα μας έλεγαν ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ το ράλι τιμών και η ρήτρα Μητσοτάκη εφαρμόστηκαν από τον Αύγουστο του 2021. Από το ψάχνουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης αλλά δεν τα βρίσκουμε, που δήλωνε τον Απρίλιο, ο κ. Σκρέκας έφτασε τελικά να ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να τα υπολογίσει και να αποκαλυφθούν τα πρώτα 927 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα της ΡΑΕ όμως μειώνει με πολλούς τρόπους τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Πρώτον, παραλείπει το κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου του 21 παρότι είχε ήδη αυξηθεί το περιθώριο κέρδους. Δεύτερον, αντί να συγκρίνει κόστος παραγωγής και τιμή χονδρεμπορικής, συγκρίνει τη διαφορά περιθωρίου κέρδους με την περσινή χρονιά. Τρίτον, μειώνει τα υπερκέρδη συγχέοντας τις διακριτές αγορές της παραγωγής και της προμήθειας, αφαιρώντας από τα κέρδη ακόμα και την έκπτωση συνέπειας στη λιανικής, κάτι που δεν επιτρέπει ούτε η ΕΕ. Τέταρτον, δεν περιέχει τα ουρανοκατέβατα κέρδη από τις ΑΠΕ, τα οποία αναγνωρίζει μέχρι και η Κομισιόν, ούτε τα κέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου. Φαίνεται ότι στο τέλος θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε και τυχόν ζημιές στην προμήθεια. Τη σχετική τροπολογία μάλιστα, προς όφελος του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, νομοθέτησε μόνη της η Ν.Δ, την Πέμπτη, αφού κανένα άλλο κόμμα δεν τη στήριξε. Όσο για τις επιδοτήσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για λεφτά των καταναλωτών, είτε μέσα από τους λογαριασμούς από τον Ιούλιο του 2021 είτε από το Ταμείο για το Κλίμα, και μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία σχέση δεν έχουν τα μέτρα αυτά με τις θεσμικές ρυθμίσεις που κέρδισαν άλλες χώρες της Ε.Ε (Ιβηρική) ή με την αξιοποίηση μεγάλων ποσών από τους προϋπολογισμούς τους (π.χ Ιταλία), με ταυτόχρονη ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στην αγορά ενέργειας (π.χ Γαλλία).

Ποια είναι η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται πως θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη;

Εδώ και καιρό έχουμε προτείνει τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού κέρδους ανά μονάδα παραγωγής στη χονδρεμπορική (πχ 5%), επιλογή που καταπολεμά την αισχροκέρδεια, απεξάρτηση της χονδρεμπορικής από τις μονάδες φυσικού αερίου, που προλαμβάνει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, και θέσπιση της υποχρεωτικότητας διμερών σταθερών συμβολαίων. Αυτά τα μέτρα κατεβάζουν άμεσες τιμές πάνω από 50% και ακολουθούν οι επιδοτήσεις. Προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται να εξαγγέλλει κάποιες από τις προτάσεις μας, μετά από ένα χρόνο ακρίβεια και πιέσεις μας, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να τα γυρίσει στους καταναλωτές. Σε στρατηγικό επίπεδο, χρειάζεται ομαλή ταυτόχρονη απεξάρτηση του μείγματος από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, αποκατάσταση του Δ της ΔΕΗ προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και ανάπτυξη των ΑΠΕ με ενεργειακές κοινότητες σχεδιασμό χωροθέτησης, αλλά και αποθήκευση ενέργειας και ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται βούληση, κάτι που δεν διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προστατεύει μόνο τα συμφέροντα λίγων ημετέρων.

Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Ποια είναι τα επίδικα της επόμενης ημέρας του συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών;

Ξεκάθαρα όλες και όλοι, έχουμε ένα κοινό καθήκον, την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα αντισταθεί στο πλιάτσικο και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επισπεύσει την πτώση της και θα οδηγήσει στην εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με πρώτο και ισχυρότερο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μιας κοινωνικής συμφωνίας που θα στηρίξει και θα εμβαθύνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχουν ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να ανασάνουν! Οφείλουμε ταυτόχρονα να ανοίξουμε τις πόρτες των οργανώσεων στα νέα μέλη, να τα υποδεχτούμε, να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους και να πετύχουμε μαζί τους την περαιτέρω ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και τη σύνδεση του με όλες τις κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και συλλογικές ανησυχίες και λειτουργίες.

Παραμένει σε ισχύ το κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ μετά τα όσα διημείφθησαν στο συνέδριο του κόμματος;

Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία, που η συντριπτική της πλειοψηφία ζητάει μια προοδευτική κυβέρνηση για «να φύγει ο Μητσοτάκης». Αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με πλειοψηφική απαξίωση της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ οφείλει να αποφασίσει, ακόμα και τώρα, και πάρα τις κορώνες κομματικού εγωισμού, στο συνέδριο του, αν θα ακούσει την ανάγκη της κοινωνίας και αν θα θυμηθεί το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Για την Αριστερά, προτεραιότητα ήταν πάντα και είναι οι ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα και όχι οι καρέκλες εξουσίας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ θα κληθεί από την κοινωνία να απαντήσει. Και εκεί δεν χωρούν αναβολές. Διώχνουμε το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη ή όχι;

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)