to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:16 | 30.05.2022

Διεθνή

Παζάρι: Διαπραγματεύσεων συνέχεια στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Παράταση στο αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν ούτε την Κυριακή να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις, καθώς πρέπει να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία ως την απογευματινή Σύνοδο Κορυφής


Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν την Κυριακή να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα Δευτέρα (30/5) το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

«Αισιόδοξος» (θέλει να) εμφανίζεται ο Μπορέλ

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

"Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα", επισήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στο δίκτυο France Info. "Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μελών μια συμφωνία", υποστήριξε.

Όταν ρωτήθηκε αν τα σχέδια της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να αποτύχουν λόγω της αντίστασης που προβάλλουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο Μπορέλ απάντησε: "Όχι, δεν το πιστεύω (...) τελικά θα υπάρξει συμφωνία".

Τι συζητείται

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Στη Σύνοδο της Δευτέρας ναμένεται και παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. από την περασμένη εβδομάδα για την αδυναμία να φτάσει η Ένωση σε συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Μόσχα.

«Το να μην υπάρξει συμφωνία ή το να κρατήσουν κι άλλο οι διαπραγματεύσεις ίσως να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά οι επιπτώσεις του εκβιασμού είναι επίσης απογοητευτικές» σχολίασε με το βλέμμα προς τη Βουδαπέστη Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ουγγαρία είναι εκείνη η χώρα που έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετη στο καθολικό εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς η εξάρτησή τις από το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών είναι πολύ μεγάλη.

Η ιδέα, πάντως, για απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών στην Ε.Ε. και εξαίρεση για τους αγωγούς είχε φέρει προ εβδομάδων αντιδράσεις μέσω στο μπλοκ, καθώς αρκετές χώρες είχαν υποστηρίξει ότι οι χώρες που λαμβάνουν φθηνό ρωσικό αργό μπορεί να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών. Υπολογίζεται ότι η Ουγγαρία μπορεί να λαμβάνει πετρέλαιο έως και 35% φθηνότερο από τις γειτονικές της χώρας. Τώρα φαίνεται πως αρκετά κράτη είναι διατεθειμένα να κάνουν πίσω για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ακόμη, κι έτσι, πάντως, δεν είναι σίγουρο ότι η Βουδαπέστη θα ανάψει το «πράσινο φως».  Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως το ζήτημα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φάνηκε να προαναγγέλλει ένα ακόμη βατερλώ.

Αίσθηση, ακόμη, έχει προκαλέσει βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πρόσφατη συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν, η οποία κάνει δηλώσεις που θα συζητηθούν σχετικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το ευρωπαϊκό... μη εμπάργκο στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)