to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 29.05.2022

Κοινωνία

«Μηδέν εις το πηλίκον!»: Το «Μέτωπο» για τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ-Πλεύρη

«Τα μισόλογα, οι υπεκφυγές και οι ανόητες δικαιολογίες Πλεύρη- Γκάγκα πρέπει να τελειώσουν. Κι αυτό θα συμβεί μόνον όταν η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις κινητοποιηθούν και διεκδικήσουν μισθολόγιο και προσλήψεις», τονίζει το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών»


«Μηδέν εις το πηλίκον!»: αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης που πραγματοποίησε η ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, σύμφωνα με τα ανακοίνωση του «Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών».

Εκ μέρους του ΜΕΤΩΠΟΥ, ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ (Β΄ Αντιπρόεδρος), κατέγραψε αναλυτικά και παραθέτει τα ζητήματα που τέθηκαν από την ΟΕΝΓΕ και τι; απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό.

«Τα μισόλογα, οι υπεκφυγές και οι ανόητες δικαιολογίες Πλεύρη- Γκάγκα πρέπει να τελειώσουν. Κι αυτό θα συμβεί μόνον όταν η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις κινητοποιηθούν και διεκδικήσουν μισθολόγιο και προσλήψεις», αναφέρει το ΜΕΤΩΠΟ.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα της παράταξης:

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΛΕΥΡΗ

Την Παρασκευή 27/5/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Πλεύρη.

Στην συνάντηση τέθηκαν από πλευράς ΟΕΝΓΕ τα παρακάτω ζητήματα:

1.     Ιατρικό μισθολόγιο

2.     Προσλήψεις

3.     Μονιμοποίηση των Επικουρικών γιατρών

4.     Απλήρωτες εφημερίες τακτικές και πρόσθετες

5.     Αυτοτελής Φορολόγηση των εφημεριών

6.     Ωράριο Εργασίας

7.     Εγκύκλιος Χουλιαράκη για την ιατρική Ευθύνη

8.     Επιστροφή ανεμβολίαστου προσωπικού

9.     Ειδικευόμενοι γιατροί

10. Απόσυρση της διάταξης για τις διακομιδές ασθενών

11. Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

Οι απαντήσεις του υπουργού στα παραπάνω ζητήματα ήταν οι εξής:

1.     Για το Μισθολόγιο το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα μπει σε συζήτηση με ρεαλιστικούς όρους για το μισθολόγιο και με δυνατότητες παράπλευρων εσόδων!

2.     Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο προγραμματισμός για το 2022 είναι να προκηρυχθούν 700 θέσεις Γιατρών , 4000 νοσηλευτών και 910 θέσεων λοιπού προσωπικού. Τόνισε δε ότι οι προκηρύξεις των θέσεων  δεν θα βγαίνουν όλες μαζί, αλλά σταδιακά ξεκινώντας από τις χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές

3.     Ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μονιμοποίηση ούτε να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς γιατρούς. Συμπλήρωσε ότι πρόθεση του είναι να δοθεί παράταση και μετά τις 31/12/22.

4,5. Για την εφημερίες απάντησε ότι θα δει γιατί καθυστερεί η εκταμίευση του κονδυλίου του 2ου τριμήνου. Για την καθυστέρηση της πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών δεν απάντησε. Όσον αφορά το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών με 20% και του αφορολογήτου των προσθέτων απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα της γενικότερης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και παρέπεμψε στην συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

6. Για το ωράριο εργασίας δεν απάντησε.

7. Για το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης απάντησε ότι είναι ο μόνος υπουργός Υγείας που απάλλαξε τους γιατρούς από κάθε ιατρική ευθύνη στην περίοδο της πανδημίας.

8. Για το ανεμβολίαστο προσωπικό είπε ότι η κυβερνητική θέση είναι πως θα εκτιμηθεί η επιστροφή τους ανάλογα με τη εξέλιξη της πανδημίας. Πάντως τόνισε ότι δεν θα επιστρέψουν μέχρι 31/12/22.

9.  Για τους ειδικευόμενους γιατρούς είπε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις ειδικότητας πριν το αγροτικό. Επίσης  θα θεσμοθετηθεί για τους τελειόφοιτους της Ιατρικής ένα εξάμηνο προϋπηρεσίας στα νοσοκομεία πριν το αγροτικό. Η διάταξη είναι υπό διαμόρφωση.

10. Για τη διάταξη περί των διακομιδών από οποιαδήποτε ειδικότητα, παρότι του τονίστηκε από πλευράς μας ότι την θεωρούμε απαράδεκτη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την ιατρική ευθύνη των συναδέλφων, δεν απάντησε.

11. Για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας απάντησε ότι θα υπογράψει σύντομα την υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια  για την κάλυψη των κενών από ιδιώτες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός ατζέντας ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου για δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής της λίστας χειρουργείου και των εκτελεσμένων χειρουργείων, καθώς και πλατφόρμας καταγραφής των ραντεβού στα Νοσοκομεία, ως μέτρο καταπολέμησης της καταστρατήγησης τους.

Από πλευράς ΜΕΤΩΠΟΥ τέθηκαν επιπλέον τα εξής ζητήματα:

-        των αναγκαστικών μετακινήσεων συναδέλφων, άλλοτε με ξαφνικά και άλλοτε με πάγια εντέλλεσθε από τις ΥΠΕ για πραγματοποίηση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία λόγω τραγικής υποστελέχωσης . Σαν απάντηση επανέλαβε ότι θα λυθεί το θέμα με ιδιώτες.

-        Το ζήτημα της επίσπευσης των κρίσεων, των  ήδη προκηρυγμένων θέσεων που καθυστερούν απαράδεκτα. Απάντησε ότι  υπάρχει πρόθεση να επιστρέψουν οι κρίσεις στα Νοσοκομεία για επίσπευση τους (sic)!!!

-        Να αποδοθούν για τις ανάγκες των Τμημάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των δεσμευμένων κλινών για ασθενείς με covid , με δεδομένο ότι αυτές έχουν πληρότητα κάτω από 50% πανελλαδικά και οι ανάγκες νοσηλείας των υπόλοιπων περιστατικών είναι ασφυκτικές.  Απάντησε ότι θα το εξετάσει.

-        Να συμπεριληφθούν και οι επικουρικοί γιατροί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αμοιβή των 250 ευρώ για κάθε υπερβάλλουσα  εφημερία που πραγματοποίησαν.

-        Τέθηκε επίσης το θέμα της προστασίας του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού από περιστατικά βίας η υβριστικών συμπεριφορών από ασθενείς η συνοδούς τους κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους

Συμπερασματικά η συνάντηση χαρακτηρίζεται απογοητευτική. Εκτός από την πολλοστή αναγγελία προκήρυξης των 700 θέσεων, που δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις και τις παραιτήσεις των 2 τελευταίων ετών,  καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, όπως το μισθολόγιο, η έγκαιρη αποπληρωμή των εφημεριών τακτικών και πρόσθετων και η ειδική φορολόγηση τους, κίνητρα για την υπηρέτηση σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Ή μάλλον δόθηκε. Αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ, πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η εγκατάλειψη και η οριακή λειτουργία του, η απαξίωση του προσωπικού του και η αποτροπή προσέλκυσης νέων συναδέλφων. Γεγονός που θα οδηγήσει στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ώστε να υπηρετηθεί το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της κυβέρνησης.                                  

Οι καιροί ου μενετοί...                                                 

Για το ΜΕΤΩΠΟ

Λιβαδάς Κώστας

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)