to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 29.05.2022

Διεθνή

Σφοδρές μάχες στα μέτωπα του Λουγκάνσκ - Συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Η Μόσχα επικεντρώνεται στο Σιεβιεροντονέτσκ, ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος


Σε δεινή θέση παραμένουν οι ουκρανικές δυνάμεις στα μέτωπα του ανατολικού Ντονμπάς, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό, ενώ η υποστήριξη από τη Δύση προς το Κίεβο ατονεί.

Η πιο σοβαρή κλιμάκωση έρχεται από τις περιοχές του Λουγκάνσκ, όπου η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις προκειμένου να καταλάβει το σύνολο του Ντονμπάς.

Οι δυνάμεις του Κιέβου αντιστέκονται στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ, για την οποία το Σάββατο 28/5, ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ υποστήριξε ότι πέρασε στον έλεγχο των Ρώσων, ωστόσο οι απώλειες είναι μεγάλες.

Η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη της μεγαλύτερης πόλης στην περιοχή που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο και έχει μεταφέρει δυνάμεις από άλλα μέτωπα, ασκώντας ασφυκτική πίεση.

Το μπαράζ χτυπημάτων είναι τόσο έντονο που ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάϊ ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση των θυμάτων και των καταστροφών.

Η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει να κάνει εκκλήσεις προς τη Δύση για την αποστολή περισσότερων και πιο σύγχρονων όπλων, κάτι που αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών σε Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Επιχείρηση ανύψωσης ηθικού

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρέθηκε την Κυριακή 29/5 στο Χάρκοβο για να επισκεφθεί στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή, στην πρώτη του επίσκεψη εκτός Κιέβου από τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη της εισβολής.

«Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας,» αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

Νωρίτερα, Ζελένσκι μίλησε και για την κατάσταση στο Ντονμπάς σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ σύνθετο μέτωπο και για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Επαφές ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες αύριο τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ την επαφή Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.

Σχετικά με το ουκρανικό ο Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώθηκε στο θέμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να δηλώσει «Φυσικά η Ρωσία δεν βλέπει θετικά αυτά τα πράγματα. Η Ρωσία πρώτα από όλα ανησυχεί για τη Φινλανδία. Γιατί; Γιατί έχει σύνορα με τη χώρα και για τον λόγο αυτό δεν στηρίζει την ένταξή της».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος, αφού επιτέθηκε εκ νέου στην ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε «επιθυμούμε να τελειώσει σύντομα και ειρηνικά αυτός ο πόλεμος, όμως φαίνεται ότι τα γεγονότα εξελίσσονται κάθε μέρα με τρόπο αρνητικό. Τη Δευτέρα θα έχω τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε από όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν τον διάλογο και τη διπλωματία».

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων μίλησε, χθες, και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλεφώνημα που είχε με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Η απάντηση του Κιέβου ήταν πως διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία.

«“Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί”, για μια ακόμη φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”... διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας και στενός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)