to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 29.05.2022

Πολιτική

Σε ιρανικό λιμάνι τα ελληνόκτητα τάνκερ

Οι Ιρανοί φέρονται να επέστρεψαν στους Έλληνες ναυτικούς τα κινητά τους τηλέφωνα κι έτσι μπόρεσαν να μιλήσουν με τους γονείς και τους συντρόφους τους, ενημερώνοντάς τους πως είναι καλά


Με εντολή της Τεχεράνης, τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια (Delta Poseidon και Prudent Warrior) που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, κατευθύνονται προς το λιμάνι Μπανταραμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο εν λόγω λιμάνι θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου - φορτίου τους. Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων ανδρών.

Οι Ιρανοί φέρονται να επέστρεψαν στους Έλληνες ναυτικούς τα κινητά τους τηλέφωνα κι έτσι μπόρεσαν να μιλήσουν με τους γονείς και τους συντρόφους τους, ενημερώνοντάς τους πως είναι καλά.

Λίγη ώρα νωρίτερα –και αφού χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες–, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε επισήμως για το περιστατικό, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, να κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσχεση» και να σημειώνει ότι η Ε.Ε. εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

Στο Μπαντάρ Αμπάς μεταφέρουν οι Ιρανοί τα υπό κατάληψη ελληνικά πλοία-1

[Πηγή: GoogleMaps]

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της Polembros Shipping στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, που ελέγχεται από την Delta Tankers, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν αναλάβει την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Σύμφωνα με διευθύνοντες των δύο ελληνικών εταιρειών τους οποίους επικαλείται το TradeWinds, οι ιρανικές Aρχές δεν έχουν δώσει επισήμως αιτιολογήσει την κατάληψη των εν λόγω πλοίων. Αυτό που υποστήριξαν, αρχικά, είναι πως προχωρούν σε επιθεώρηση με σκοπό να ελέγξουν τα έγγραφα των πλοίων και την κατάστασή τους.

Μέλη των λιμενικών Αρχών του Ιράν επιβιβάστηκαν στο Prudent Warrior το Σάββατο.

«Συμπεριφέρθηκαν πολύ ευγενικά κατά την επιθεώρηση, δεν βρήκαν τίποτα», δήλωσε ένας manager της Polembros στο TradeWinds. Να σημειωθεί, δε, ότι προς το παρόν οι Ιρανικές Αρχές δεν έχουν επιχειρήσει να «ανακατευτούν με» το φορτίο των πλοίων.

Δήλωση Πλακιωτάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε προχωρήσει στην εξής δήλωση: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία.»

Το χρονικό της υπόθεσης

Το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής 27/5, όταν και κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Όπως αναφέρει το Associated Press, Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι τα δύο πλοία προσέγγισαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε αυτά. Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται δύο Έλληνες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»

Την ίδια ώρα, η αγωνία για την οικογένεια του 28χρονου β΄ μηχανικού από τη Σητεία, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή (27/05) στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης κορυφώνεται, με την οικογένειά του να περιμένει ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως εξηγεί ο πατέρας του, μιλώντας στο neakriti.gr, είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: "Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι", είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου.

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι "στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω καθώς τους τα είχαν πάρει απο την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τους τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα".

Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: "Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πώς είναι τα πράγματα εκεί. Έχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ", κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)