to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 29.05.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Για ένα ανοιχτό και μοντέρνο κόμμα της Αριστεράς

«Σήμερα ουσιαστικά κλείνει το Συνέδριο, με την ανάδειξη Γραμματέα, αναπλ. Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί και που θα πρέπει να τις κάνουμε πράξη» ανάφερε σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Βίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3


Και συνέχισε:

Η πολύ συγκεκριμένη πρόταση του σ. Αλέξη Τσίπρα, προϊόν διαβουλεύσεων με αρκετά στελέχη του κόμματος, μηδέ  του ομιλούντος εξαιρουμένου , θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ λογική πρόταση. Και οι δύο σύντροφοι (Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης), έχουν πολύχρονη παρουσία στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και όλοι μας έχουμε τη διάθεση να τους βοηθήσουμε για να βγάλουν σε πέρας τη δουλειά που θα αναλάβουν.

Όπως πάντοτε, θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις το επόμενο διάστημα. Μου άρεσε όμως ιδιαίτερα  η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην ΚΕ, που δήλωσε με ένα τρόπο ότι κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματός  του. Ο ίδιος σήμερα, κάλεσε το κόμμα, ενωμένο και συσπειρωμένο να  αποκηρύξει το διαχωρισμό σε “προεδρικούς” και “μη προεδρικούς”, που εμφανίστηκε στις τάξεις μας προσυνεδριακά και να δώσει τη μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν λοιπόν υποθέσει κανείς ότι θα φτιαχτεί μια τάση στο κόμμα , μόνο και μόνο για να εκλεγεί ο Βίτσας στην ΚΕ, σαφώς και αυτό θα αποτελεί “καρικατούρα”. Αν όμως η συζήτηση γίνεται πάνω σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, λχ για την ασκούμενη πολιτική και τις λύσεις για να κερδηθεί ο κεντρώος χώρος και η κυβερνητική εξουσία, για το ρόλο του κράτους , για τα προβλήματα δημοκρατίας στη χώρα κλπ, τότε έχουμε μια ουσιαστική και γόνιμη διαδικασία. 

Εδώ λοιπόν χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και παράλληλα, το κόμμα να γίνει ο πολλαπλασιαστής δύναμης στην κοινωνία. Καθήκον μας είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να  κάνουμε τους 170 χιλ αριστερούς πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές της 15ης Μαΐου 2022, εκτός από υποστηρικτές και ενεργούς κοινωνικά πολίτες.

Σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, τις εθνικές εκλογές  τις κερδίζεις πάνω στα προγράμματα της οικονομίας και  της  δημοκρατίας και όχι μιλώντας για εξωτερικά ζητήματα, (Ελληνο-Τουρκικά, Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, για τη στάση της ΕΕ κλπ). Όμως σήμερα, οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει από την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μας υποχρεώνει να μιλήσουμε και για αυτά.

Αυτό το διάστημα κατά κύριο λόγο, έχουμε ένα κύμα ακρίβειας που προέρχεται από το ενεργειακό πεδίο και που στην Ελλάδα έχει και χαρακτηριστικά εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων.

Δεν λύνει κάποιος το πρόβλημα και αντίθετα το επιτείνει, αποδεχόμενος το κόστος που δημιουργείται και απλά  επιδοτώντας  τους ασθενέστερους οικονομικά.

Εμείς, θα αναστέλλαμε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ενέργειας για όσο θα ήταν αναγκαίο, (όπως έχει γίνει ήδη στη Γαλλία), θα λύναμε το πρόβλημα της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα προχωρούσαμε στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους του ρεύματος και φυσικά, θα ανεβάζαμε τους μισθούς για να μπορεί ο εργαζόμενος και χαμηλοσυνταξιούχος, να ανταπεξέλθει στην αύξηση του πληθωρισμού.

Μια αύξηση του μισθού, θα δημιουργούσε αυξημένα έσοδα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνέπεια της αύξησης της κατανάλωσης. Είναι λάθος η αντίληψη ότι το μισθολογικό κόστος είναι το κύριο κόστος, ενώ έχει αποδεχτεί ότι το ενεργειακό και το κόστος των πρώτων υλών προηγούνται.

Ακόμα και μια μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης, αντί να μειώσει, θα αύξανε τα δημόσια έσοδα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)