to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 29.05.2022

Κοινωνία

ΑΠΘ: Άλλη μια νύχτα έντασης - Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την Αστυνομία

Η Αστυνομία που είχε κυκλώσει το ΑΠΘ, καθώς και τη γύρω περιοχή είχε μετατρέψει το campus σε παράρτημα της ΕΛ.ΑΣ - Κινητοποίηση της «Αύρας»


Eπεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα σώματα ασφαλείας που είχαν κυκλώσει χθες το ΑΠΘ, καθώς και τη γύρω περιοχή είχαν μετατρέψει το campus σε παράρτημα της Αστυνομίας με το πρόσχημα της περιφρούρησης των εργασιών για την ανέγερση βιβλιοθήκης στον χώρο που βρισκόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο πραγματοποιούνταν συστηματικοί έλεγχοι διερχόμενων ατόμων, οι περισσότεροι από αυτούς φοιτητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 προσαγωγές ατόμων, που περνούσαν έξω από το πανεπιστήμιο ή επιχειρούσαν να μπουν μέσα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν φοιτητικό πάρτι στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες νέους και νέες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ιστοσελίδων, περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, ομάδα 60-70 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο ΣΘΕ, με την αστυνομία να απαντάει με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Παράλληλα κινητοποιήθηκε και η «Αύρα».

Πορεία φοιτητών στην Αθήνα ενάντια στο όργιο καταστολής

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου περισσότεροι από 3.000 φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός στην εκπαίδευση προκάλεσε αντιδράσεις και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η πρυτανεία με μία ανακοίνωση κόλαφο, κάνει λόγο για εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την κυβέρνηση είτε προβάλλοντας τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Συνελήφθησαν 4 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 29 προσαγωγές μετά τα επεισόδια

Σε 4 συλλήψεις και 29 προσαγωγές, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο αστυνομικών μέτρων που λαμβάνονται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για την αποτροπή έκνομων ενεργειών σε χώρο όπου πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης εντός Α.Π.Θ. και έπειτα από επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άγνωστα άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου κινήθηκαν από χώρο όπου πραγματοποιούνταν μουσική εκδήλωση εντός του Α.Π.Θ. και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκαν, κατά περίπτωση, δικογραφίες για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αυγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)