to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 17.09.2013

Πολιτική

Δέρνει και ο Κυριάκος;

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


«Νομίζω ότι η αντίδραση της αστυνομίας ήταν υπερβολική»: Για να φτάσει να ξεστομίσει αυτή τη φράση ο Άρης ο Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ, σκεφτείτε τι χημικά έφαγαν κατακέφαλα οι σχολικοί φύλακες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν χθες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με το που έκαναν να μπουν στο προαύλιο, τους περιέλαβαν τα ΜΑΤ με τις φυσούνες και τους πέταξαν έξω δακρυρροούντες και πανικόβλητους. Δύο τραυματίες μέτρησαν οι παριστάμενοι, χώρια εκείνοι που τους κόπηκε προς στιγμή η ανάσα.

Το σοκαριστικό δεν είναι ότι άσκησαν βία -ναι, τα χημικά είναι βία, ενίοτε πιο επικίνδυνη και από το ξύλο- σε ανθρώπους φιλήσυχους και απελπισμένους. Το σοκαριστικό είναι ότι τη βία την άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό το χρυσό, μειλίχιο παιδί, που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, που το βλέμμα του είναι κολλημένο στο πάτωμα, σαν το βλέμμα των παλιών αρσακειάδων. Ο αριστούχος του Κολλεγίου Αθηνών, ο απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο τιμηθείς με την ανώτατη διάκριση «summa cum laude", («με πολύ μεγάλη τιμή») ο κάτοχος των επάθλων «Hoopes» και "Tocqueville" (καημένε Alexis de).

Να μας δέρνουν οι παλαιοδεξιοί επίγονοι του Γκουτζαμάνη πάει στο καλό, είναι και ζήτημα τήρησης των οικογενειακών παραδόσεων. Να μας δέρνουν όμως και οι νεοφιλελεύθεροι φλώροι, ε αυτό δεν αντέχεται με τίποτα. Μα δέρνουν οι νεοφιλελεύθεροι, δέρνουν οι αριστούχοι του Χάρβαρντ, δέρνουν οι πελάτες του Brooks Brothers; Εμείς έχουμε μάθει ότι αυτοί τις διαφορές τους τις λύνουν με τις θεωρίες και τα μαθηματικά, το πολύ-πολύ να σου πετάξουν πάνω στα ντουζένια τους τον «Πλούτο των Εθνών» του Άνταμ Σμιθ, που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί φονικό όπλο. Και λόγω μεγέθους, και λόγω περιεχομένου.

Μωρέ, οι νεοφιλελεύθεροι δέρνουν και παραδέρνουν. Ρωτήστε τους ανθρακωρύχους της Θάτσερ, ρωτήστε τους Λατινοαμερικάνους που έχουν υποστεί τις αμερικανοκίνητες χούντες, ρωτήστε εμάς που στα χρόνια του Μνημονίου έχουμε φάει το ξύλο της αρκούδας. Η καταστολή είναι μέρος της ιδεολογίας τους, διότι μόνο με τη βία, βία ψυχική και σωματική, μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να ανεχτεί την εξόντωσή του. Η καταστολή είναι συστατικό της ιδεολογίας τους, γι' αυτό και απαιτούν τη μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, πλην εκείνων που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Τι θα μπορούσε άλλωστε να πει ο Μητσοτάκης στους ανθρώπους που τους κατάργησε με μια υπογραφή, που τους έβγαλε άχρηστους και παρωχημένους; Σε τέτοιες περιπτώσεις μιλούν αναγκαστικά τα δακρυγόνα, αν και ειδικά ο Κυριάκος θα μπορούσε, για λόγους οικονομίας, να αποφύγει τα χημικά και να λούσει τους πολιορκητές με καυτό καφέ από τις δεκάδες καφετιέρες της Siemens που κοσμούν το γραφείο του. Και μετά, για να τους ανακουφίσει, θα τους έριχνε πάγο από τα δεκάδες ψυγεία.

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε επίσης: Δημόσιο "success story": Κατάργηση 1.929 θέσεων εργασίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)