to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 29.05.2022

Πολιτική

Αλ. Αυλωνίτης: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα Τουριστικά Καταφύγια Αλύπας και Μπενιτσών;

«Αφενός πως μπορεί να προχωρά η διαχειρίστρια εταιρεία σε έκδοση συμβολαίων χωρίς να υπάρχει πριν η αδειοδότηση της εγκατάστασης και αφετέρου πως θα ληφθεί μέριμνα για τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής καθώς και για τους επαγγελματίες του τουρισμού;», τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αυλωνίτη

Με την ιδιωτικοποίηση των Τουριστικών Καταφυγίων  στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας και στις Μπενίτσες, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ανάπτυξη, επενδύσεις και οφέλη για τις ευρύτερες περιοχές. Όμως μετά τις συζητήσεις μου με επαγγελματίες και κατοίκους των περιοχών διαπιστώνω ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.

Καταρχήν η Διαχειρίστρια Εταιρεία της Μαρίνας (Τουριστικού Καταφυγίου) Αλύπας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει την απαιτούμενη αδειοδότηση για την εγκατάσταση προχωρά στην έκδοση συμβολαίων για τον ελλιμενισμό σκαφών, με τιμές που για τους μικροεπαγγελματίες και ψαράδες της Κέρκυρας είναι υπέρογκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα σκάφος έως 5,5 μέτρα πρέπει να καταβάλει 434 ευρώ μηνιαίως  για τον ελλιμενισμό και οι τιμές ανεβαίνουν σταδιακά (όσο μεγαλύτερο το σκάφος) στα 558 ευρώ, έως και 930 ευρώ το μήνα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι μαρίνες αυτές προσδοκούν να δουλέψουν με έχοντες και κατέχοντες για τον ελλιμενισμό των σκαφών τους, αλλά προκύπτουν ερωτήματα: Αφενός πως μπορεί να προχωρά η διαχειρίστρια εταιρεία σε έκδοση συμβολαίων χωρίς να υπάρχει πριν η αδειοδότηση της εγκατάστασης και αφετέρου πως θα ληφθεί μέριμνα για τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής καθώς και για τους επαγγελματίες του τουρισμού;

Ενημερωνόμαστε ότι οι εξαγγελίες για φροντίδα υπέρ των αλιευτικών σκαφών που προϋπήρχαν στην περιοχή έμειναν στα λόγια, καθώς ήταν ελάχιστες οι θέσεις που παραχωρήθηκαν, χωρίς να ληφθεί πρόβλεψη για το σύνολο των ψαράδων. Ταλαιπωρία υφίστανται και οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών αναψυχής, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αδρά τον ελλιμενισμό και κατ΄επέκταση οι εργαζόμενοι σε αλιεία και τουρισμό.

Η Μαρίνα (τουριστικό αγκυροβόλιο) Μπενιτσών λειτουργεί ήδη από πέρσι και μάλιστα σημειώθηκαν και τα πρώτα προβλήματα με τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Επιπλέον ενημερωνόμαστε ότι το Υπουργείο Τουρισμού ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για να προβεί στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων τόσο από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας όσο και από τις διαχειρίστριες εταιρείες, διαδικασία που έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Απορίας άξιον είναι πως εγκαινίασε τον Ιούλιο του 2021 ο τότε Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης τη Μαρίνα Μπενιτσών, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις; Για το θέμα θα επανέλθω με ενδελεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο, διότι είναι εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν και η τοπική κοινωνία χρειάζεται απαντήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)