to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 27.05.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενισχυθεί ο θεσμός των ΚΗΦΗ ως μέσο ενεργού γήρανσης

«Να ενισχυθεί ο θεσμός των ΚΗΦΗ ως μέσο ενεργού γήρανσης και αποφυγής της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων, και να δημιουργηθούν νέα, με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παράλληλα «τα υφιστάμενα ΚΗΦΗ να ενταχθούν στους δήμους και οι εργαζόμενοί τους στο τακτικό προσωπικό των δήμων» μετά τη συνάντηση τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Ελλάδας


Συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Ελλάδας είχαν την Πέμπτη, 26/5, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κοιν. Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης,  Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης.

Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν από τους εκπροσώπους του Συλλόγου οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει τα ΚΗΦΗ εδώ και περίπου 20 χρόνια για την ενεργό γήρανση, στην κοινότητα, των ηλικιωμένων και την πρόληψη της ιδρυματοποίησής τους. Τα μέλη του Δ.Σ. εξέθεσαν τις ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση και εξοπλισμό σε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνικά μέσα και για δωρεάν σίτιση και μεταφορά. Ανέδειξαν επίσης την προβληματική ανισοκατανομή των ΚΗΦΗ στην επικράτεια εις βάρος των μεγάλων αστικών κέντρων.

Συζητήθηκε ακόμη το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ΚΗΦΗ που έως το 2015 υπήρξε εξαιρετικά ασταθές, και για πρώτη φορά διασφαλίστηκε το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ για 6 χρόνια, έως τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ, το 2023. Το Δ.Σ. του συλλόγου ενημέρωσε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσαν ότι οι υφιστάμενες δομές θα συνεχίσουν στο ΕΣΠΑ 2021-27, χωρίς όμως επίσημη ανακοίνωση του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί.

Από την πλευρά τους, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα στους ηλικιωμένους τρίτης και τέταρτης ηλικίας, και μάλιστα μέσω του Ολοκληρωμένου Δικτύου Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας.

Δεσμεύτηκαν να φέρουν στη Βουλή το θέμα της ενίσχυσης των ΚΗΦΗ μέσω, τόσο του ΕΣΠΑ 2021-27, όσο και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου δεν έχει περιληφθεί από την κυβέρνηση ούτε ένα Ευρώ για τους ηλικιωμένους.

Οι Τομεάρχες τόνισαν ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα επεκτείνει το σχέδιο που είχε από το 2019 για τη δημιουργία νέων συγχρηματοδοτούμενων ΚΗΦΗ με ορθολογική κατανομή και με κονδύλια από ευρωπαϊκούς όρους για την πρόληψη της ιδρυματοποίησης των ηλικιωμένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στόχο να μετατρέψει τα υφιστάμενα ΚΗΦΗ σε οργανικές μονάδες των δήμων και να εντάξει τους εργαζομένους τους σε αυτές μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, με αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας τους, στα πρότυπα προηγούμενων ανάλογων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το  «Βοήθεια στο Σπίτι». ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)