to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 27.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

«Πρέπει να σημειώσω ότι και ένα ευρώ να δίνεται στον κόσμο που υποφέρει και στις επιχειρήσεις που δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά το θεωρούμε θετικό. Όποια νομοθετική πρωτοβουλία υπάρξει σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα την ψηφίσουμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel (στους δημοσιογράφους Γ. Σιαδήμα και Β. Σκουρή)


Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Έχουμε όλη την καλή διάθεση να δούμε, εάν υπάρχουν, θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων. Το θέμα είναι σε όλες τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν είδαμε κάποιου είδους παρέμβαση για τη αποτροπή της προμήθειας των F16. Μάλιστα, πρέπει να πω ότι δεν ακούσαμε ούτε μία φορά τη λέξη “Τουρκία”. Θετικά αποτελέσματα θα είχαμε αν υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις ή τουλάχιστον τοποθετούνταν οι σύμμαχοί μας αρνητικά για ζητήματα που αφορούν στον προκλητικό και επιθετικό Ερντογάν. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Αντίθετα, την επόμενη κιόλας μέρα της επιστροφής του πρωθυπουργού, είχαμε μαχητικά αεροπλάνα να κάνουν υπερπτήσεις στα 2,5 ναυτικά μίλια πάνω από την Αλεξανδρούπολη και τον Ερντογάν να οξύνει την προκλητικότητά του. Μέχρι και η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι είναι αρνητικά εντυπωσιασμένη για τη χλιαρή στάση των συμμάχων μας.

Κρίνοντας, λοιπόν, από τα γεγονότα, καταγράφουμε τα εξής συμπεράσματα: πρώτον, η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, μία πολιτική κατευνασμού και “yes man”, μας οδηγεί από πλευρά των συμμάχων μας στη θέση του δεδομένου. Δεύτερο, η κυβέρνηση έχει μπει στη λογική του ράλι εξοπλισμών. Λίγους μήνες πριν, με την αγορά των Rafale και των Belharra, αποκαταστάθηκε η ισορροπία σε επίπεδο εξοπλισμού σε σχέση με τη Τουρκία. Σήμερα, οδηγούμαστε πάλι σε νέα αγορά,  στην αγορά των F35, λόγω της αγοράς των F16 από την Τουρκία. Μία αγορά που θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος 4 δις. Δεν είδαμε καμία προσπάθεια να ανατραπεί αυτό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα πω ότι  έχουμε κάθε δικαίωμα να λέμε ότι δεν βλέπουμε καμία επιτυχία από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Δεν πήραμε καμία δέσμευση, δεν είδαμε να αλλάζει η προκλητική στάση του Ερντογάν, δεν πήραμε καμία στήριξη από τους συμμάχους για την επιθετικότητα της Τουρκίας και όλα αυτά γιατί θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη ως δεδομένο. Τον δεδομένο δεν τον υπολογίζει κανείς.

Για την εκ νέου αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι “δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής”. Λίγες μέρες μετά, όχι τα ελληνικά κυβερνητικά στελέχη, αλλά ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Όστιν είπε “σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Πολωνία”.  Και αυτά συνέβησαν χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, του ελληνικού λαού και, δεδομένης της προηγούμενης τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν το γνώριζαν και τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Καταθέσαμε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του νέο​υ κλιματικού νόμου, μια τροπολογία με την οποία ζητάμε να επιστραφεί ένα μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής στους καταναλωτές για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, την απαγόρευση διακοπής ρεύματος λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής και την ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έχει πάρει, πολύ καθυστερημένα, κάποια ανεπαρκέστατα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι τα 280 εκ. ευρώ που θα δώσει στους περίπου 4.000.000 καταναλωτές και τα οποία μεταφράζονται μεσοσταθμικά σε 66,60 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή 11,10 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, έχει πει ότι θα αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όχι ότι θα την καταργήσει.

Προφανώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Σκυλακάκη ότι “δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για παράταση του μέτρου της επιδότησης τα καύσιμα τους επόμενους μήνες”. Ο δε κ. Μητσοτάκης με την ανέμελη θωριά των πραγμάτων μίλησε για την ολιστική αντιμετώπιση της ζωής και όχι για τη σημασία του μισθού (!), επιμένοντας στην άποψη περί καταπληκτικής ποιότητας ζωής στη χώρα μας. Αναμένουμε να δούμε τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά με όλα αυτά, κρατάμε μικρό καλάθι. Ελπίζουμε ότι ο θυμός και η οργή του κόσμου και η πίεση από την αντιπολίτευση θα οδηγήσουν την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πρέπει να σημειώσω ότι και ένα ευρώ να δίνεται στον κόσμο που υποφέρει και στις επιχειρήσεις που δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά το θεωρούμε θετικό. Όποια νομοθετική πρωτοβουλία υπάρξει σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα την ψηφίσουμε. Αλλά, εδώ και περίπου ένα χρόνο που ζητάγαμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κάλυψη της ενεργειακής κρίσης και προτείναμε μία σειρά από αυτά, ακούγαμε ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, ότι κινδυνολογούμε, ότι το φαινόμενο θα τελειώσει τα Χριστούγεννα και ότι οι αυξήσεις θα είναι 2 με 3 ευρώ.  Δεν μπορεί να συνεχίζουν να καλύπτονται πίσω από τον πόλεμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)