to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ως εδώ με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια για να μη θρηνήσουμε νεκρούς

O Τρωικός πόλεμος είχε σαν αφορμή την αρπαγή της ωραίας Ελένης, όπως διεκτραγωδεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα του. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έγινε για τρεις… πουτάνες, όπως σατιρίζει ο Αριστοφάνης στους Αχαρνής.


Η αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ έχει σαν αφορμή μια Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το αφελές αφήγημα της κυβέρνησης και του ομοϊδεάτη της πρύτανη του ΑΠΘ.

Αν δεν υπήρχε η Βιβλιοθήκη δηλαδή, χάριν της φύλαξης της οποίας εγκαταστάθηκαν εδώ και βδομάδες διμοιρίες των ΜΑΤ εντός του ΑΠΘ, δεν υπήρχε ανάγκη αστυνομοκρατίας; Αυτό θέλουν να πουν;

Το απλοϊκό παραμύθι της κυβέρνησης έχει και δράκο. Είναι οι κακοί κουκουλοφόροι, γνωστοί – άγνωστοι κατά τα άλλα, με τους λοστούς και τους μπαλτάδες, σαν κι αυτόν με τον οποίο ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε κάποτε τον πρόεδρο της νεολαίας του χουντικού Παπαδόπουλου και σημερινό υπουργό της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που εδώ και χρόνια καταστρέφουν στα πανεπιστήμια δημόσια περιουσία, σπάνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους και, ω του θαύματος, δεν συλλαμβάνονται ποτέ.

Εκ συστήματος το άγριο ξύλο, οι τραυματισμοί, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις αφορούν μόνο αθώους και άοπλους φοιτητές που υπερασπίζονται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στο πανεπιστήμιό τους.

Ποτέ δεν συνέλαβαν έναν (αριθμός 1) από αυτούς τους κουκουλοφόρους, στο όνομα των οποίων συγκρότησαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και προσέλαβαν 1000 νέους αστυνομικούς, τη στιγμή που στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν καθηγητές για να διδάξουν και ερευνητές για να ασκήσουν το ερευνητικό έργο.

Τόσες διμοιρίες εκπαιδευμένων και πάνοπλων αστυνομικών και ποτέ δεν κατάφεραν να συλλάβουν έναν, (αριθμός 1), από τους ενόχους – φαντάσματα, χάριν των οποίων εγκατέστησαν μόνιμα δυνάμεις των ΜΑΤ εντός του ΑΠΘ, για να μας πείσουν ότι χρειάζεται ειδικό σώμα… Πανεπιστημιακών Αστυνομικών.

Αλλά πως να συλλάβουν τους ενόχους για τις καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, αυτούς που κυβέρνηση και πρυτανεία ΑΠΘ με μια φωνή κατονομάζουν σαν αφορμή για την αστυνομική εισβολή στα πανεπιστήμια, όταν μπροστά στα μάτια μου, πριν λίγες μέρες, η αστυνομία επιτέθηκε στους άοπλους φοιτητές που διαμαρτύρονταν μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, την ώρα που οι ένοπλοι με μπαλτάδες και λοστούς κουκουλοφόροι, έχοντας ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο, έφευγαν ανενόχλητοι, λίγα μέτρα από τους αστυνομικούς;

Πως να συλλάβουν τους πραγματικούς ενόχους, αυτούς που έκαναν τη Βιβλιοθήκη να γίνει το γεφύρι της Άρτας που το πρωί το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν, όταν ο πρύτανης αφήνει αφύλακτη από πανεπιστημιακή φύλαξη την επίμαχη Βιβλιοθήκη, έρμαιο στους γνωστούς – αγνώστους κουκουλοφόρους;

Όταν είναι παράδοση στο ΑΠΘ χώροι που απειλούνται να φυλάσσονται, για αποτρεπτικούς λόγους, από ενισχυμένες δυνάμεις πανεπιστημιακής φύλαξης, σύμφωνα με ειδικά σχέδια που εκπονούν ειδικοί στην ασφάλεια μαζικών χώρων.

Εκείνο το επίμαχο βράδυ που οι κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, ως δια μαγείας, η Βιβλιοθήκη ήταν αφύλακτη.

Πως, λοιπόν, να συλλάβουν τους ενόχους, οι οποίοι επί αρκετή ώρα γκρέμιζαν ό,τι είχε κτιστεί στη Βιβλιοθήκη ανενόχλητοι, αφού η αστυνομία που όφειλε να είναι παρούσα στα 10’, μια και το ΑΠΘ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, έφτασε στον τόπο του εγκλήματος καθυστερημένα και όταν οι γνωστοί – άγνωστοι είχαν ήδη εξαφανιστεί;

Εδώ βέβαια κάποιος δε λέει την αλήθεια. Είτε ο πρύτανης, που ισχυρίζεται ότι τους κάλεσε, (δεν διευκρινίζει πάντως το πότε), είτε η αστυνομία που καθυστέρησε να έρθει, αν υποτεθεί ότι κλήθηκε εγκαίρως.

«Όταν έπρεπε δεν έβρεχε και τώρα χαλαζώνει»

Τις επόμενες μέρες μετά την καταστροφή, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν πλημμυρίσει το ΑΠΘ, δέρνοντας αθώους φοιτητές που είχαν πάει για τα μαθήματά τους και ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ακόμη και μέσα στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Το χτεσινό αιματηρό περιστατικό, με τον φοιτητή που κτυπήθηκε από μικρή απόσταση με μια χειροβομβίδα κρότου - λάμψης στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να κινδυνεύει να χάσει την ακοή του, είναι ακριβώς η αιτία για την οποία η αστυνομία δεν πρέπει να πλησιάζει τα πανεπιστήμια, παρά μόνο όταν συμβαίνουν εγκληματικές και κακουργηματικές πράξεις και για όσο χρόνο χρειάζεται η καταδίωξη των κακοποιών.

Η αστυνομία, όπως τότε με τη ζαρντινιέρα, εξέδωσε μια ανακοίνωση τύπου «τρία πουλάκια κάθονταν». Σύμφωνα με την οποία φταίει ο φοιτητής, ο οποίος αν και άοπλος απειλούσε, λέει, τους πάνοπλους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Ευτυχώς, όπως και στη ζαρντινιέρα που συνέβη λίγα μέτρα παρακεί 16 χρόνια πριν, το οπτικοακουστικό υλικό τους διαψεύδει.

Καθώς στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι οι άοπλοι φοιτητές που απλώς διαμαρτύρονταν για την παρουσία των ΜΑΤ, απωθούμενοι από την αστυνομία, δέχθηκαν τη χειροβομβίδα κατευθείαν επάνω τους.

Έχει άδικο ο πατέρας του φοιτητή που τραυματίστηκε, να κυνηγήσει δικαστικά και τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς του τραυματισμού και της πιθανής αναπηρίας ου γιου του;

Γιατί όποιος παίζει με τη φωτιά, δεν μπορεί, κάποτε θα καεί.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος που οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, εκτός ίσως από τριτοκοσμικές χώρες, να εισέρχονται στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ανέκαθεν την ιδέα της πανεπιστημιακής φύλαξης η οποία είτε δρα αποτρεπτικά, είτε και ειδοποιεί αμέσως μόλις κάτι συμβαίνει.

Ο πρωθυπουργός και εμπνευστής της όξυνσης της ακαδημαϊκής ειρήνης στα πανεπιστήμια για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, (κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τα ΜΑΤ ασκούν βία εναντίον νέων για να υπενθυμιστεί στους «νοικοκυραίους» ότι υπάρχει κράτος), όπως και όσοι υποστηρίζουν τη βία στα πανεπιστήμια, θεωρώντας τα, όχι χωρίς ιδιοτέλεια, τόπους παραβατικότητας και εγκληματικότητας, θέτουν το απλοϊκό δίλημμα:

«Ή με τη Βιβλιοθήκη ή με τους μπαλτάδες».

Και όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα απαντούμε:

«Αν η πανεπιστημιακή φύλαξη ήταν στη θέση της όταν έπρεπε, όταν δηλαδή οι γνωστοί – άγνωστοι κουκουλοφόροι με τους μπαλτάδες κατέστρεφαν τη Βιβλιοθήκη και αν η αστυνομία είχε κληθεί εγκαίρως και δεν άφηνε ανενόχλητους τους βανδάλους να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, δεν θα χρειάζονταν ούτε ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ούτε η καταχρηστική βία που ασκήθηκε στους αθώους και άοπλους φοιτητές.

Άλλοι καταστρέφουν και οι οποίοι για κάποιο λόγο προστατεύονται από τις αστυνομικές δυνάμεις, αφού δεν έχουν συλληφθεί ποτέ και άλλοι πληρώνουν τη νύφη.

Αν λοιπόν θέλουμε να κτιστεί η Βιβλιοθήκη κι εγώ θα πω ότι ναι, θέλουμε, τότε η κυβέρνηση, ο πρύτανης και η αστυνομία ευθύνονται που δεν την προστατεύουν αποτελεσματικά και που αφήνουν τους ενόχους ασύλληπτους, με συνέπεια το πανεπιστήμιο από ναός των επιστημών να έχει γίνει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, (τίποτε δεν είναι τυχαίο), Φαρ Ουέστ.

Δεν θα ήταν λύκοι, αν εμείς δεν είμασταν πρόβατα.

Η αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να περάσει. Για πολλούς λόγους. Κυριότερος από αυτούς είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ξαναγίνουν εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα και η ηρεμία να επανέλθει στον φοιτητικό πληθυσμό.

Αρκετά μας κόστισαν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ας μη γίνουν τα πανεπιστήμια άλλος ένας θεσμός της Δημοκρατίας που πέφτει θύμα στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων της αυταρχικής και νεοφιλελεύθερης Δεξιάς που μας κυβερνά.

Οι χιλιάδες νέοι που ο κυβερνητικός αυταρχισμός έβγαλε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χτες, είχαν ένα κεντρικό σύνθημα:

«Ως εδώ με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)