to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 27.05.2022

Κοινωνία

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για νόμο - πλαίσιο: Το τέλος του δημοκρατικού πανεπιστημίου

«Καθηγητές/τριες, φοιτητές/τριες και διοικητικοί, όλοι και όλες που μοχθούν για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα αποτρέψουμε τα σχέδια της κ. Κεραμέως για τα οποία δεν ερωτηθήκαμε και με τα οποία διαφωνούμε»


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών για τον νέο νόμο πλαίσιο της Ν. Κεραμέως: 

Για μία ακόμα φορά η κ. Κεραμέως ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση ένα εχθρικό, προς το δημόσιο πανεπιστήμιο, νομοσχέδιο.

Μετά τη νομοθετική επιβολή  μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, τη νομιμοποίηση μηχανισμών  καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, καθώς και την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση  των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών, επιχειρεί τώρα απροκάλυπτα την πλήρη απαξίωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον πιο  ντροπιαστικό τρόπο, στοχεύοντας στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και την παράδοση του στους ιδιώτες της αγοράς.

Η Υπουργός, αντί να ενισχύσει τη μορφωτική αποστολή των ΑΕΙ, επιχειρεί να τα διαλύσει, εφαρμόζοντας αυταρχικές διατάξεις, πειθαρχικές τιμωρίες και γενικευμένη αστυνομοκρατία. Οι δήθεν άοπλοι ειδικοί φρουροί έχουν  ήδη μεταμορφωθεί σε δυνάμεις των ΜΑΤ που κάνουν αλλεπάλληλη χρήση βίας εντός των πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα εντός του ΑΠΘ με αιχμή τον σημερινό σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Παρά τις αξιόλογες επιστημονικές διακρίσεις καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών, και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων επιδόσεων των πανεπιστημίων τους, που επιτυγχάνονται μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, το νομοσχέδιο που προαναγγέλλεται σήμερα σκοπεύει να  απαξιώνει εντελώς την ακαδημαϊκή κοινότητα, εκχωρώντας τη διοίκηση των πανεπιστημίων σε «ειδικούς», επαναφέροντας την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική που επιχειρήθηκε στο παρελθόν από την κ. Διαμαντοπούλου.

Δηλώνουμε σθεναρά ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμικών οργάνων τους, θα βρει αντιμέτωπους τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας  που θα εναντιωθεί ανυποχώρητα στην επικράτηση της  διαπλοκής των ιδιωτικών συμφερόντων.

Καθηγητές/τριες, φοιτητές/τριες και διοικητικοί, όλοι και όλες που μοχθούν για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα αποτρέψουμε τα σχέδια της κ. Κεραμέως  για τα οποία δεν ερωτηθήκαμε και με τα οποία διαφωνούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)