to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει μία ουσιαστική συζήτηση για τον κλιματικό νόμο στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει τη συζήτηση και να δυσφημήσει την ανάγκη μετάβασης και τον κλιματικό νόμο. Οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας για τον κλιματικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην έρθει στη Βουλή, ενώ ο υπ. Κλιματικής Κρίσης δεν εμφανίστηκε σε καμία συνεδρίαση!»


«Εκτός όμως της υποβάθμισης, υπάρχει και ο κίνδυνος η κοινωνία να αντιταχθεί στην πράσινη μετάβαση εξαιτίας της τραγικής κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια εδώ και πολλούς μήνες με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι, η κυβέρνηση όμως στερεί από την Ελλάδα το σχέδιο για μια ουσιαστική επαναστατική μεταρρύθμιση στον τόπο μας για ένα βιώσιμο περιβάλλον αλλά και για να δημιουργήσουμε νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως ένα τομέα επικοινωνιακής προπαγάνδας. Το ίδιο έκανε με την ηλεκτροκίνηση, με τα πλαστικά μιας χρήσης, με την απολιγνιτοποίηση, αλλά όλα τα «πράσινα» αυτά αφηγήματα καταρρέουν», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στη δευτερολογία του επί του σχεδίου νόμου για τον κλιματικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής.


Άσκησε κριτική στη συνέχεια στις ενεργειακές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αναδρομική επιδότηση και τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Για την τροπολογία αναδρομικής επιδότησης των λογαριασμών σημείωσε πως ενδέχεται οι επιβαρύνσεις χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μέριμνα της κυβέρνησης για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς λόγω ρήτρας Μητσοτάκη.

Για τα υπερκέρδη τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «μαγειρεύει» τα υπερκέρδη με σκοπό να μειώσει το ποσό με τους κάτωθι τρόπους: με την αφαίρεση των μηνών Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2021 παρότι υπήρχαν υπερκέρδη, με την υιοθέτηση της προβληματικής μεθοδολογίας στο πόρισμα της ΡΑΕ που βασίζεται στη διαφορά μικτού περιθωρίου κέρδους, η οποία μεταφέρει τα όποια προβλήματα ή στρεβλώσεις στη λειτουργία των αγορών κατά την περίοδο αναφοράς στον υπολογισμό των υπερκερδών, με την αντίθετη στις βασικές αρχές λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού μεθοδολογία εκτίμησης των υπερκερδών αφού, συμψηφίζει ζημιές και κέρδη μεταξύ παραγωγής (χονδρικής που έχει κέρδη) και προμήθειας (λιανική που έχει ζημιές) που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες.

Λανθασμένη είναι και η πρόβλεψη έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα μπορεί να καθορίσει επιπλέον παραδοχές και ζητήματα εφαρμογής της μεθοδολογίας. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα καταθέσαμε σχετική τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, αποδεικνύοντας ότι μόνος στόχος της είναι η κάλυψη των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών», δήλωσε.

Ο Σ.Φάμελλος απάντησε στα όσα είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε μία προσπάθεια να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ενέργεια:

Το πρώτο θέμα αφορά ποιος έκανε την απολιγνιτοποίηση και ποιος δεν την έκανε. Εκεί η κυβέρνηση έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα. Μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι είναι υπέρ του λιγνίτη αλλά και ότι έκλεισε λιγνιτικές μονάδες το 2015-2019; Η κυβέρνηση της ψεύτικης απολιγνιτοποίησης και η προκλητικά αμειβόμενη διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μέσω των «πράσινων» ομολόγων, η κυβέρνηση αύξησε το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της εξαγγελίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης το 2019 και ο κος Μητσοτάκης, όταν κατάλαβε το λάθος, έκανε στροφή και μίλησε για 50% αύξηση  της εξόρυξης λιγνίτη τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους επάρκειας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι τα αδειοδοτημένα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που σήμερα μπορούσαν να δίνουν το 15-20% της ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος από το φυσικό αέριο δεν λειτουργούν , ο λιγνίτης είναι στο 5% και τα λιγνιτορυχεία δεν μπορούν να πάρουν μπρος ξανά εξαιτίας του κ. Μητσοτάκη και των γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ με τα χρυσά μπόνους, τα πριμ μετοχών και τις λιμουζίνες.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ψέμα ότι δεν έκανε τίποτα για τις ΑΠΕ, θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 800 εκατ. ευρώ έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που κατάφερε να ισοσκελίσει, θέσπισε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, ένα μηχανισμό στήριξης των έργων ΑΠΕ με έγκριση από την ΕΕ που έριξε σημαντικά το κόστος παραγωγής ώστε οι ΑΠΕ να είναι σήμερα φτηνές, ενώ η Ελλάδα είχε υπερκαλύψει τον στόχο για τις ΑΠΕ, έχοντας,  από το 2019, 19,7% «πράσινη» ενέργεια ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με στόχο το 18% από την Ευρώπη για την Ελλάδα το 2020. Ακόμα και τα έργα που μπήκαν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες μέχρι το 2020, γιατί έκτοτε σταμάτησαν από τη ΝΔ, ήταν ενταγμένα στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που έκανε για τις ΑΠΕ ήταν να χρεοκοπήσει τον ΕΛΑΠΕ και να επιβάλει χαράτσι 6% επί του ετήσιου τζίρου σε όλα τα έργα , ακόμα και στα φωτοβολταϊκά στέγης!

Κλείνοντας την δευτερολογία του δήλωσε: «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι δυστύχημα το ότι φτάσαμε να συζητάμε για όλα αυτά ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για έναν κλιματικό νόμο. Η κλιματική συνέλευση που ήταν πρόταση του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει στον κλιματικό νόμο αλά ΝΔ, δεν υπάρχει ανεξαρτησία των επιστημονικών φορέων οπότε, πώς να κάνουμε μια αποτελεσματική συζήτηση; Σας δώσαμε πολλές ευκαιρίες. Όλη η αντιπολίτευση κατέθεσε προτάσεις αλλά δεν ακούσατε τίποτα, γι’ αυτό θα μείνετε να ψηφίσετε μόνοι σας και αυτό το νομοσχέδιο. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα ξαναγίνει στη Βουλή, με μία προοδευτική κυβέρνηση και θα έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να στηρίξει την Ελλάδα και όχι να την αφήσει τελευταία στο τραίνο της μετάβασης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)