to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:06 | 26.05.2022

Κοινωνία

Χιλιάδες φοιτητές στον δρόμο μετά την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ - Νέο σκηνικό έντασης εντός του campus

Μετά την επίθεση αστυνομικού σε φοιτητή και τον σοβαρό τραυματισμό του δεύτερου, φοιτητές/-τριες, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς πραγματοποίησαν πορεία - Χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αριστοτέλειο με αποκορύφωμα τον τραυματισμό φοιτητή - Εκτεταμένα επεισόδια εντός του campus του ΑΠΘ, καθώς για άλλη μια φορά η αστυνομία επιτίθεται με κρότου λάμψης και χημικά


Τεταμένο ήταν το κλίμα στο campus του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαμαρτυρίας το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών. Η αστυνομία για άλλη μια φορά σήμερα προχώρησε σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης εντός του πανεπιστημιακού campus. 

Όπως καταγράφηκε και σε βίντεο που μας έστειλε αναγνώστης του Left.gr, η αστυνομία προχώρησε και σε αναίτια, βίαια σύλληψη νεαρού σε δρόμο της Θεσσαλονίκης:

Νωρίτερα, στον δρόμο βρέθηκαν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες για να διαμαρτυρηθούν για τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Αποκορύφωμα του «σχεδίου Βιβλιοθήκη» της ΕΛΑΣ αποτέλεσε σήμερα 26/5 ο τραυματισμός φοιτητή. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο με απώλεια ακοής, σπασμένα δόντια και ράμματα στο κεφάλι βρέθηκε φοιτητής των ΤΕΦΑΑ που χτυπήθηκε από κρότου λάμψης αστυνομικού στο ΑΠΘ. Η αστυνομική παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά «καλείται να λύσει». 

Δυναμικό παρών έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά τον τραυματισμό 20χρονου φοιτητή, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Παρούσα και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα αγριότητα των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ένας φοιτητής στο νοσοκομείο από ευθεία βολή κρότου-λάμψης

Εξοργιστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΕΛΑΣ σχετικά με την επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για τον σοβαρό τραυματισμό αποκλειστικά στους φοιτητές. Ειδικότερα, αναφέρει: «Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Η φοιτητική κοινότητα του Αριστοτελείου διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την αστυνομική παρουσία εντός του πανεπιστημιακού campus, ζητώντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση των ΜΑΤ. Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η παρουσία των ΜΑΤ εντός του ΑΠΘ είναι μέρος του «σχεδίου Βιβλιοθήκη» της ΕΛΑΣ και «πείραμα» για την είσοδο των ΟΠΠΙ

Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αστυνομικός εκτόξευσε χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε ευθεία βολή εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τραυματίζοντας σοβαρά φοιτητή στο κεφάλι.

Ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μέσα στα αίματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει νεκρό στο Πανεπιστήμιο. Η ευθύνη και για αυτή την εγκληματική ενέργεια όπως και για όλες τις προηγούμενες, βαραίνει την κυβέρνηση της βιας και της τρομοκρατίας.

Μάθετε κ. Μητσοτάκη πως οι εποχές του «Κράτους της Δεξιάς» και της χωροφυλακής πέρασαν και δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν.

Δε θα ανεχτούμε άλλο τους ένοπλους τραμπούκους σας μέσα στα πανεπιστήμια.

Θα αντισταθούμε για το δίκαιο και τη δημοκρατία.

Δεν θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα αστυνομικής καταστολής.

Καλούμε όλους και όλες σε πορεία στις 19:00 στην Καμάρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)